La Diputació destinarà 30 milions d’euros als municipis per fomentar l’ocupació

L'òrgan supramunicial aprova un pla que té com a objectiu crear llocs de treball entre els aturats i que se centra també en la integració de les persones amb risc d’exclusió social

La Diputació de Barcelona ha aprovat un pla d’ocupació dotat amb 30 milions d’euros que es destinaran als governs locals per fomentar l’ocupació. Es tracta d’un programa complementari de foment de l’ocupació i de suport a la integració social que es concreta en dues línies de suport. La primera va destinada a les persones aturades i inscrites als serveis d’ocupació municipals o de Catalunya i la segona reforçarà els col·lectius de més vulnerabilitat i en risc d’exclusió social.

La presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha qualificat el pla d'“ambiciós” i ha destacat que aquesta iniciativa té l'objectiu de generar llocs de treball per als més afectats per la crisi, però també “professionalitzar” els beneficiats per tal que s’integrin al mercat de treball. A més, s’enfortirà la col·laboració entre els Ajuntaments i les empreses en matèria de contractació i salaris.

Pagar el salari

Conesa ha detallat que el pla exigeix una contractació mínima de tres mesos, tot i que des de la Diputació es recomana un mínim de sis, sempre amb la voluntat que el període laboral “no s’acabi aquí, sinó que es produeixi un procés d’acompanyament i vincle amb l’empresa”. L'alcaldessa santcugatenca ha explicat que els ajuntaments es podrien fer càrrec dels salaris durant aquesta primera etapa i que passats els mesos que s’haguessin acordat, l’empresa passaria a assumir les despeses.

Pel que fa a les remuneracions als nous treballadors, el programa exigeix que se cenyeixin al salari mínim interprofessional, 850 euros, però Conesa ha assegurat que es recomana un mínim de 1.000 euros. En qualsevol cas, ha remarcat que cada Ajuntament acordarà lliurement les condicions amb les empreses.

Col·lectius en risc

El pes més important d’aquest pla recaurà en la integració dels col·lectius més desfavorits. Els Ajuntaments col·laboraran  amb les empreses del tercer sector perquè es puguin oferir llocs de treball a aquestes persones, sigui en aquestes entitats o als mateixos Consistoris a través dels equips d’inserció social. Conesa ha sintetitzat que es tracta de fer “una oferta de màxims a través de la qual cada municipi presentarà un propi pla d’ocupabilitat”.

A l’hora de distribuir els 30 milions d’euros, la Diputació ha tingut com a referència els habitants de cada municipi i la mitjana del nombre d’aturats en un període de sis mesos. Encara que “és difícil quantificar les persones que se’n beneficiaran, hem fet una previsió d’unes 5.000”, ha dit Conesa.