Antoni Abad, president de Cecot, durant la conferència amb Sant Cugat Empresarial

TOT Economia

El president de Cecot fa una crida a la classe política a col·laborar per canviar el model

Antoni Abad ha estat el protagonista de l'assemblea general de Sant Cugat Empresarial

Aprofitar la crisi del coronavirus per transformar el model del país de manera conjunta entre els agents socials i els actors polítics. És el missatge que ha llançat el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, durant la conferència de l'assemblea general de Sant Cugat Empresarial. "Aquesta excepcionalitat pot ser una oportunitat per obrir una nova etapa. O canviem de país o canviem de país", ha emfatitzat.

I per fer-ho, ha insistit, cal que la classe política deixi de mirar amb desconfiança el món empresarial i entri en una nova fase de col·laboració. "La societat està dopada per l'Estat, perquè fa dècades que ha adoptat el paternalisme. Ens convenen ciutadans autònoms, amb criteri i ben formats i tots junts ens hem de plantejar com es pot reconduir", ha apuntat Antoni Abad.

En aquest sentit, ha assenyalat que el camí passa per un pacte estructural de tota la societat per construir un país amb valors, principis, eficient i eficaç on l'autoritat sigui compartida i la societat estigui apoderada. Per això, ha remarcat, cal recuperar la confiança amb els representants polítics. Un "front comú" per superar aquest "repte colossal" que ha suposat la pandèmia del coronavirus.

Les dues pandèmies d'Espanya

El president de la Cecot ha estat molt crític amb el model de país d'Espanya, que no és "homologable" als països que millor funcionen. Un model, lamenta, que en part es basa en mirar amb recel al món empresarial.

A aquesta realitat se li sumen dues "pandèmies sistèmiques" que afecten el conjunt de l'Estat: l'economia submergida i l'absentisme laboral. Pel que fa a l'economia submergida, ha denunciat que és una quarta part del PIB i creu que és imprescindible que els agents socials plantegin mesures per retallar aquesta quantitat. "Mentrestant, les nostres empreses paguen el tipus al 25%, IBEX al marge. On és l'equitat i la justícia?", ha criticat.

Pel que fa a l'absentisme laboral, ha assegurat que costa 90.000 milions d'euros anuals i que és especialment elevat en l'administració pública. Sobre el funcionariat, també s'ha preguntat per què les administracions no han aplicat ERTOs a aquells treballadors públics que han deixat de treballar durant la pandèmia.

Participació i transparència

El missatge central d'Abad ha girat a l'entorn de la necessitat que la classe política escolti als agents empresarials i de treballadors i se segui amb ells a una taula per dibuixar el canvi de rumb necessari. "Cal deixar enrere la condició de tributaris (de vassall que paga tributs) i sentir-nos contribuïdors (ciutadans responsables amb el benestar general)".

En aquest sentit, ha criticat que es plantegin pujades d'impostos a les persones físiques i a les empreses. Un increment en un escenari en què la societat no exerceix un control i un seguiment de com s'administren els recursos. "No hi ha rendiment de comptes, ni transparència i, encara menys, participació nostra", ha alertat.

"El moment i l'oportunitat és ara. Volem passar a l'acció", ha finalitzat el president de la patronal catalana.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.