CUP-PC i ERC-MES permeten l'aprovació inicial del Pressupost Municipal de 2019
Bona part de l'oposició acusa el govern municipal "d'incomplir pactes"
El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat inicialment el Pressupost Municipal pel 2019 gràcies al vot afirmatiu del govern en minoria del PDeCAT-Demòcrates i l'abstencio dels grups de CUP-PC i ERC-MES. La resta de partits, PSC, ICV-EUiA, Cs i PP han votat en contra. Així els comptes municipals tiran endavant, tot i que encara quedarà pendent l'aprovació definitiva al desembre, amb la qual no s'han compromés ni cupaires ni republicans.
De fet, és el primer any que el govern municipal del PDeCAT-Demòcrates no té garantia d'aprovar els pressupostos, ja que pels anys 2016 i 2017 tenia un acord amb ERC-MES i pel 2018 amb el PSC. El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha resumit les prioritats del Pressupost en quatre eixos: habitatge, seguretat, mobilitat sostenible i polítiques socials. A més, ha recordat la "incertesa econòmica" que ha obligat a fer un números amb més "contenció". Així és la proposta de pressupost del govern municipal.
"Aquest pressupost satisfà les necessitats bàsiques de la població de Sant Cugat? La resposta per nosaltres és no", ha assegurat el regidor de la CUP, Ignasi Bea, que lamenta que "no es garanteixen" els serveis socials ni són suficient els diners destinats a fer habitatge públic. Tot i això, finalment han decidit per abstenir i permetre l'aprovació inicial: "Ens era suculent i temptador tirar per terra el pressupost, però intentarem, ara que l'equip de govern no té majoria, que algunes de les nostres propostes s'acceptin".
En la mateixa línia s'ha expressat el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor, que ha acusat el govern municipal "d'incomplir acords", que es tradueixen en retards com la sala polivalent o les obres del barri del Monestir. No obstant, també han apostat per l'abstenció amb la demanda de poder parlar i modificar aspectes del pressupost com les polítiques d'habitatge. "Ara responsabilitat, però d'aquí un mes i mig el vot dependrà de les negociacions i hauran de demostrar que els acords es compleixen", ha insistit Villaseñor.
Vots negatius
"Mai podrem votar a favor d'un pressupost que inclogui subvencions per entitats que l'únic que fan és treballar per la independència, com Òmnium o l'Associació de Municipis per la Independència", ha afirmat el regidor de Ciutadans, Sergio Blázquez. Des de Ciutadans també han demanat més diners per habitatge, escoles bressol i per la tasca de Càritas. D'altra banda, reduirien despeses en mitjans públics i en assessors i el sou del govern municipal.
"El govern se n'adona avui que no té majoria absoluta", ha apuntat el regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, que també ha criticat que molts compromisos adquirits del govern queden "estancats", com és el cas del Pla Integral de Sostenibilitat i millores en eficiència energètica. A més, també ha considerat que els 2 milions d'euros en construcció d'habitatge públic són "insuficients".
"L'equip de govern incompleix acords i pactes"
Des del PSC, el regidor Pere Soler també ha denunciat que "l'equip de govern incompleix els acords i pactes: com ens podem creure aquest pressupost". A més, ha assegurat que el pressupost "no respon" a les necessitats de la ciutat i ha demanat més diners per habitatge públic i polítiques d'habitatge i d'ocupació.
El regidor del PP, Álvaro Benejam, ha valorat positivament "l'esforç en infraestructures i polítiques d'habitatge" i l'increment d'algunes partides com seguretat. Tot i això, ha criticat la "poca dotació en manteniment de la via pública, on s'haurien de destinar molts més diners". Com Ciutadans, també s'ha oposat a subvencions a "entitats que fan política exclusivament".
Els regidor no adscrit Dimitri Defranc també ha votat en contra del pressupos i ha lamentat que moltes propostes no s'han tirat endavant, com el pla contra la xenofòbia o un protocol per actuar amb els animals. Per la seva banda, el regidor no adscrit Xavier Cortés s'ha abstingut per fer "confiança" al govern i amb l'esperança que s'obri diàleg per fer canvis, valorant positivament les bonifiacions a famílies amb dificultats o les inversions en equipaments culturals i esportius.
La resposta del govern
El regidor d'Economia ha apel·lat a la "responsabilitat del Consistori" per ser entre tots capaços de "tirar endavant qüestions primordials per la ciutat des de la discrepància". En aquest sentit, ha assegurat que la no aprovació dels pressupostos tindria conseqüències, per exemple en la no execució de inversions planificades. Així, ha estès la mà per obrir negociacions fins l'aprovació definitiva dels pressupostos al desembre per introduir modificacions. A més, ha agraït la bona predisposició dels grups de l'oposició per parlar-ne.
Un agraïment que ha estat mutu, ja que bona part dels partits polítics han destacat el tarannà de Carles Brugarolas per tal de negociar els pressupostos i intentar fer partíceps la resta de formacions.