Rovira (Oxigen Data Center): "Ningú et pot assegurar que no tindràs un ciberatac"
Oxigen Data Center és un centre de dades ubicat a Sant Cugat i és una de les poques d'aquestes infraestructures d'inversió catalana
Benjamín Rovira és el CEO i impulsor d’Oxigen Data Center, un centre de dades instal·lat a Sant Cugat des de finals de 2023 amb una facturació d’uns 6 milions d’euros. És dels pocs centres de propietat catalana i en les seves instal·lacions s’hi emmagatzema informació d’empreses i institucions. Està associat a Sant Cugat Empresarial.
Què és un centre de dades?
És un entorn segur i sostenible perquè les dades de qualsevol empresa estiguin emmagatzemades i segures. Tenim un espai d’un continent extremadament segur perquè els nostres clients puguin portar el seu equipament i allotjar les seves infraestructures a casa nostra.I també tenim servei del núvol privat i proper, amb infraestructures propies perquè els clients puguin allotjar les seves aplicaciones i dades. Tot controlat les 24 hores del dia.
Rovira: "Microsoft, Google o Amazon tenen multituds de centres de dades a tot el món i no té perquè ser proper al client "
Com és un centre de dades?
Tenim dues sales diàfanes, preparades per tenir 400 Rak's, que són armaris de 2 metres i que acullen infraestructures tecnològiques. Li diem espai blanc o de producció i estan permanentment climatitzats i amb energia assegurada. I acompanyat de seguretat, amb enclusa prèvia per accedir, control d’accés amb càmeres, etc. I tot amb un equip d’operacions per donar suport al client. El núvol no existeix, no és res, la dada acaba en un lloc com el nostre, en un servidor en un metre quadrat.
Quina importància tenen avui en dia les dades?
Abans rebíem la informació a través de fax. Avui, es cau el WhatsApp tres minuts i el món entra en còlera. Tot és immediat, tots hem generat aquesta immediatesa. I la immediatesa va lligada a les dades, que són imprescindibles en l’àmbit digital. Qualsevol empresa necessita les dades per treballar i prendre qualsevol decisió. Si les dades s’aturen, no es pot treballar.
Un dels armaris d'Oxigen Data Center FOTO: Cedida
Quan guardem una imatge al núvol, on va a parar?
Microsoft, Google o Amazon tenen multituds de centres de dades a tot el món, però la localització és dins d'una regió definida i no té perquè ser proper al client. Tu no ho saps. Acaben en un armari de qualsevol lloc del món. Després hi ha els núvols privats, com el nostre, que és molt interessant per les companyies. Estem a Sant Cugat, és territori. Si ens poses les teves dades a nosaltres, saps que estan aquí al costat i pots trucar a una persona per fer qualsevol gestió. Hi ha empreses que no saben on tenen les dades i, quan intenten contactar amb els gestors, parlen amb centres de trucades de qualsevol lloc. Amb nosaltres tenen el control de les seves dades.
Rovira: "Ningú et pot assegurar que no tindràs un ciberatac, és inviable"
Com convenceria una empresa perquè portés les seves dades a un centre de dades del territori, com pot ser el vostre?
Moltes companyies tenen petits departaments d'informàtica dedicats exclusivament a les sales tècniques i servidors. I en entorns no sostenibles i amb poca inversió, amb una climatització poc eficient. Si em dedico a fer cargols, invertiré en una màquina de fer caragols, no en servidors. Amb nosaltres ho poden traslladar en un entorn molt més segur i sostenible, amb atenció les 24 hores al dia. El nostre missatge és que aquestes persones es dediquin al seu negoci i deixin que nosaltres els acompanyem en assegurar totes les dades.
Els ciberatacs estan a l’ordre del dia. Com els podeu evitar?
Primer, molta inversió. Ja hem invertit quinze milions d’euros, tant per la infraestructura física com digital de seguretat. Però ningú pot assegurar que tindràs un ciberatac, és inviable. El que has de tenir són protocols per a quan t’ataquen. I això és el que fem nosaltres. Nosaltres rebem molts atacs diaris, bàsicament en som conscients i tenim les eines per detectar-los i els procediments per tallar-los. I, i en passa algun, tenim les eines per recuperar les dades de manera immediata. Els màxims experts ja diuen que la ciberseguretat no és per estar pendent de si t’atacaran, sinó estar pendent de com et recuperaràs.
Quines dades i de quins sectors emmagatzemeu a l'Oxigen Data Center?
Una mica de tot. Una de les nostres inquietuds ha estat ser companys de viatge del sector industrial, que tenim a l'entorn. Tenim companyies nacionals i algunes internacionals, també administracions públiques. Molts clients no volen aparèixer i som molt curosos amb ells. Estem a sanitat, indústria, ensenyament o sector farmacèutic i des de petites empreses fins a grans companyies. I ara ve el món de la intel·ligència artificial, que encara requerirà molt més espai. I nosaltres tenim metres quadrats i seguretat.
Es parla sovint del gran consum d'energia que requereix l'emmagatzematge i gestió de dades.
L'energia que nosaltres utilitzem està certificada com a 100% verda. La sostenibilitat és molt important. Els centres de dades semblen un punt negre, però jo ho veig a la inversa. Fa poc vaig sentir una metàfora que s'escau molt: quan veus molta gent en autobús, també estàs veient molta gent que ha deixat el cotxe. Nosaltres som com un autobús, perquè les empreses deixen de tenir sales tècniques que no són sostenibles per portar-nos les dades a nosaltres. I tampoc som consumidors d'aigua, vam fer una primera càrrega per la climatització i és un circuit tancat.
Imatge d'arxiu de l'actual espai d'Oxigen Data Center FOTO: Cedida
Per què decideix impulsar el seu propi centre de dades?
Des de 1996 treballo en el disseny, construcció i operació de centres de dades, sempre des del vessant d’enginyeria. A partir de 2019, decideixo dissenyar el meu propi centre de dades m’uneixo amb una família inversora catalana, de l’empresa Salicru. Volíem fer un centre de dades de territori. A Catalunya hi ha pocs centres de dades i menys d’inversió catalana.
Rovira: "A Sant Cugat veiem molta col·laboració amb l'administració i altres empreses"
Per què a Sant Cugat?
La Caixa tenia un centre de dades en aquest edifici i el va deixar el 2018. Podríem haver construït un centre de dades des de zero, però trobar solar amb potència elèctrica és molt complex. Aquesta parcel·la ja comptava amb dues subestacions elèctriques, cosa que no passa en cap altre centre de dades de Catalunya. Necessitem molta seguretat, també en subministrament d'energia. I hem fet un centre de dades de tercera generació amb dos anys d'obres.
Com ha sigut l'aterratge a Sant Cugat?
Arribem a Sant Cugat perquè trobem l'espai ideal. Però un cop hi arribem, trobem disposició total per part de l'Ajuntament, que ens veu com una companyia amb una alta capacitat d'atracció d'altres empreses. De fet, estem treballant amb l'Ajuntament una incubadora d'empreses emergents d'intel·ligència artificial. Tenim molt bona sintonia, amb el govern actual i amb el passat.
I pel que fa a l'ecosistema empresarial?
Ara l'Ajuntament ha impulsat l'Aliança per la Innovació i en som un dels membres. Totes les companyies són conscients que hem de parlar de qüestions com sostenibilitat o dades i es fa molta pinya. En comparació amb altres municipis, veiem molta col·laboració amb l'administració i altres empreses.
Entrevista en col·laboració amb Sant Cugat Empresarial
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.