Sant Cugat destaca com a pol econòmic i empresarial FOTO: Artur Ribera

TOT Economia

Sant Cugat bat rècord de treballadors, però perd empreses

Sant Cugat genera el 15% dels llocs de treball de tot el Vallès Occidental, malgrat que només representa el10% de la seva població

Sant Cugat ha assolit el seu rècord de treballadors. La ciutat va tancar el tercer trimestre de 2024 amb 58.255 assalariats, el que suposa un creixement del 0,2% respecte al trimestre anterior. En canvi, Sant Cugat ha perdut empreses i autònoms durant els últims tres mesos i encara no ha recuperat les xifres d'abans de la pandèmia. Són dades del Consell Comarcal del Vallès Occidental. 

Sant Cugat, ciutat de treballadors

Els 58.255 treballadors que acull la ciutat prenen una dimensió especial quan es compara amb la població activa. La població activa de Sant Cugat és de 46.692 persones, que són aquelles amb capacitat, possibilitat i desig de treballar. És a dir, hi ha més llocs de feina que santcugatencs que poden treballar, un fet força excepcional. Això situa Sant Cugat com un autèntic pol econòmic i empresarial de territori amb un ecosistema que combina grans multinacionals punteres al món amb petites i mitjanes empreses de referència.

Una realitat que es confirma amb l'aportació de llocs de treball que fa per la comarca. Sant Cugat representa el 10% de la població del Vallès Occidental, però aporta el 15% dels llocs de treball. Per exemple, Sabadell, que té més del doble de població, només acull 5.000 treballadors més que Sant Cugat. Rubí, amb una població similar, en té menys de la meitat.

Aquesta és una de les claus que explica que Sant Cugat sigui una de les poblacions amb l'atur més baix de tot Catalunya, amb una taxa inferior al 6%.

Més treballadors que abans de la pandèmia

Sant Cugat ja crea més llocs de treball que abans de la pandèmia. El 2019, la ciutat tenia 56.518 treballadors i al tercer trimestre de 2020, en plena pandèmia, havien caigut fins als 52.385. Quatre anys després, el creixement ha estat de gairebé 6.000 treballadors i ja es troba força per sobre del 2019.

Menys empreses i autònoms

Mentre els treballadors han crescut, l'altra cara de la moneda són els autònoms i les empreses. Quatre anys després de la pandèmia, Sant Cugat encara no ha recuperat el volum que tenia el 2019. La ciutat va tancar el tercer trimestre de 2024 amb 7.860 autònoms i 3.061 empreses. El 2019 hi havia 8.434 autònoms i 3.231 empreses. 

De fet, en els últims mesos Sant Cugat ha perdut una trentena d'empreses i 28 autònoms. 

No és l'única xifra econòmica que encara no ha recuperat el nivell prepandèmia. Durant el tercer trimestre de 2019 es van registrar 13.515 contractes a Sant Cugat, mentre que al tercer trimestre de 2024 en van ser 8.231.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.