Sant Cugat ja té pressupost pel 2019
L'acord entre el PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES ha permès aprovar el pressupost de Sant Cugat de 2019
L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ja té pressupost pel 2019. Després que el govern municipal ajornés la seva aprovació a finals de 2018 per la falta de suport, el Ple Municipal ha donat llum verda als comptes aquest divendres 8 de febrer gràcies als vots a favor del govern del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES i l'abstenció del regidor d'Units per Avançar Xavier Cortès. La resta de l'oposició, CUP-PC, Cs, ICV-EUiA, PSC, PP i el regidor no adscrit Dimitri Defranc hi han votat en contra.
El regidor d'Economia, Carles Brugarolas, ha lamentat el "mes i mig d'endarreriment" en aprovar el pressupost i ha reivindicat la importància d'aconseguir aprovar els comptes: "És molt important que una ciutat tingui pressupost aprovat, especialment per les inversions". Com a exemples, el regidor ha citat algunes de les inversions previstes en el pressupost de 2019, com la sala polivalent, la cobertura de la piscina del Parc Central, la remodelació de La Unió o vianantitzacions previstes.
El pressupost s'ha aprovat gràcies a l'acord tancat entre ERC-MES i el govern, que s'ha traduït en una vintena de propostes valorades en més de dos milions d'euros. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, ha reivindicat la "responsabilitat" del partit per arribar a un acord amb el PDeCAT-Demòcrates. Tot i això, ha reconegut que molts projectes acordats venen d'anys anteriors i que encara no s'han materialitzat. "Per història, podem pensar que molts acords no es compliran, però podem intentar que es compleixin". Entre altres, ha subratllat l'acord per adquirir el xalet de l'avinguda de Cerdanyola i que es convertirà en un centre cívic pel barri.
Ignasi Bea (CUP-PC): "Tenen més moral que l'Alcoià"
Ignasi Bea, de CUP-PC, ha justificat el vot contrari al pressupost, principalment, pel "cartipàs sobredimensionat" i "un model de ciutat tan maco com car". En habitatge, ha reclamat apostes més valentes i ha demanat "no menystenir ingressos", posicionant-se a favor d'augmentar l'IBI per poder tirar endavant més promocions d'habitatge públic de lloguer. Com han fet altres formacions, també ha lamentat que molts dels acords del pressupost ja s'haurien d'haver fet. "Tenen més moral que l'Alcoià", ha dit als republicans, en referència a la confiança en què es compliran els pactes.
Des de Ciutadans s'han mostrat molt crítics amb l'acord entre PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES, a qui ha acusat de ser uns "paga-fantes": "És un acord electoralista que té com a principal objectiu que les dues formacions facin publireportatges a tres mesos de les eleccions". Com altres, el regidor Sergio Blázquez també ha insistit que molts dels acords del pressupost 2019 ja s'haurien d'haver executat i que és "una declaració d'intencions" i "fum". A més, considera que l'acord, que també preveu l'increment de l'impost de plusvàlues, "seguirà apretant als ciutadans".
Álvaro Benejam (PP): "El pacte amb ERC costa més de dos milions als ciutadans"
Ramon Gutiérrez s'ha sumat a les crítiques i ha recordat els "quatre anys d'incompliments" del govern municipal. A més, ha rebutjat fer "un salt de fe" amb el PDeCAT-Demòcrates i per aquest motiu han decidit votar en contra. Un dels punts que ha criticat és el sistema de redistribució entre els santcugatencs i ha recordat que Sant Cugat és de les ciutats on més desigualtat hi ha segons diferents índex. "Volem que qui més té, més pagui".
Des del PSC, Pere Soler ha denunciat "falta d'ambició" del pressupost en qüestions com habitatge, seguretat, polítiques d'ocupació o medi ambient. A més, ha lamentat que el govern "no hagi volgut buscar l'acord polític amb tothom". També ha incidit en què el pressupost varia molt poc dels aprovats els anys 2017 i 2016, cosa que posaria de manifest la falta de compromís en tirar endavant projectes acordats.
"El pacte amb ERC costa més de dos milions d'euros als ciutadans, a través d'augmentar impostos", ha criticat Álvaro Benejam, del PP. En aquest sentit, s'ha oposat a l'increment de l'impost de plusvàlues o la creació d'una taxa pels pisos buits. "Hi ha una pressió fiscal massa elevada i no s'inverteix prou en seguretat", ha resumit.
Per la seva banda, el regidor d'Units per Avançar, Xavier Cortés, ha argumentat la seva abstenció: "Malgrat les discrepàncies, celebrem que Sant Cugat normalitzi la situació i ja disposem de pressupost. Més val tard que mai".
La resposta del govern
"El govern municipal mai considera que els acords són paper mullat, potser alguns no es poden complir en calendari previst. Però mai fem un acord pensant que no el complirem", ha volgut argumentar Carles Brugarolas davant les crítiques d'incompliments de la resta de formacions.
Davant les crítiques de Ciutadans, el regidor d'Economia ha assegurat que l'acord "no és un publireportatge" sinó "un pacte polític" en el que hi han "treballat molt". En relació a les paraules dels ecosocialistes, que criticaven les polítiques redistributives, ha afirmat: "Els repto que portin un ajuntament que sigui més redistributiu".
Finalment, ha reivindicat les polítiques en matèria d'habitatge: "No crec que mai hi hagi hagut un pressupost amb aquesta magnitud de propostes en habitatge".