El Servei d'Ocupació de Catalunya a Sant Cugat: FOTO: Arxiu

TOT Economia

El Servei d’Ocupació va inserir 234 persones al mercat laboral el 2023

L'OHficina Jove tindrà un servei d’assessoria laboral específica per als joves del municipi

La publicació de la Memòria d'Ocupació de l'any 2023 mostra dades positives. L'any passat, Sant Cugat va tancar amb una taxa d'atur del 5,31%, és a dir, 2.440 persones. La xifra és la més baixa de les principals ciutats catalanes i la segona millor del Vallès Occidental, després de la de Matadepera. Tot i això, les dades d'atur dels darrers mesos milloren aquesta xifra. Tot i que al mes de juliol, la taxa de desocupació va repuntar amb 2.462 persones aturades (al voltant d'un centenar més que al juliol) i es va situar gairebé als nivells de gener, cal tenir en compte que els cinc mesos anteriors van ser de descensos i que al juny s'havien obtingut els millors resultats en els darrers anys (una taxa de desocupació del 5,1%, és a dir, 2.352 persones aturades). A més, juliol és un mes en què l'atur sol pujar a la ciutat. 

 

Tanmateix, els resultats que demostren la Memòria 2023 i que es mantenen actualment, es deuen, en part, a la feina del Servei d'Ocupació, que l'any passat va inserir 234 persones en el mercat laboral. Cal tenir en compte que el 68% d'aquestes persones són dones, el 44% són majors de 45 anys i el 30% menors de 30. A banda, el 64% de les ofertes gestionades eren contractes indefinits amb un sou mitjà de 22.000 euros.

Tot i les dades esmentades anteriorment, les dones continuen sent el col·lectiu més afectat per l'atur, amb un total de 1.320 dones aturades. Homes en són 1.034. Per edat, les persones majors de 45 anys representen el grup més nombrós, amb 1.433 persones, mentre que els menors de 30 anys són 266.

Sant Cugat és la tercera ciutat del Vallès Occidental amb un major nombre de persones afiliades a la Seguretat Social, superant els 69.000 afiliats. És significatiu que el nombre d'afiliats superi la població activa resident al municipi.

D'altra banda, cal tenir en compte la labor de Sant Cugat Feina, que durant l'any 2023 va posar en marxa diferents programes de formació per millorar la situació dels candidats de la borsa de treball. Així doncs, 206 persones van assistir a les 341 hores de capacitació tècnica i tallers transversals. La majoria de la participació va ser de dones (78%) i majors de 45 anys (71%). També es van fer plans d'ocupació locals que van beneficiar a 64 persones. Un 64% va aconseguir una inserció laboral a través d'aquests plans d'ocupació.

Bernat Picornell, tinent d'alcalde i regidor d'Ocupació, ha valorat positivament els resultats que exposa la memòria: "La reducció de l'atur i la inserció de 234 persones al mercat laboral són fites que demostren l'eficàcia de les nostres polítiques actives d'ocupació". Picornell ha continuat: "Tot i això, som conscients que, darrere de les xifres d’atur, per reduïdes que siguin, hi ha persones que necessiten el nostre suport i acompanyament i, evidentment, continuarem impulsant noves mesures per a facilitar la seva incorporació al món laboral".

Un 2024 amb noves iniciatives

Entre les noves iniciatives del 2024, destaca la incorporació d'un nou prospector. Es tracta d'una figura que no existia fins ara i que vol reforçar les tasques de connexió entre les empreses i els candidats. A més, l'OHficina Jove de l'Ajuntament de Sant Cugat està en procés de creació d'un projecte d'orientació laboral per a joves coordinat per dues tècniques d'ocupació. Es tracta d'un projecte que tindrà una durada de tres anys i que serà presentat després de l'estiu. L'objectiu del nou projecte és acompanyar els joves en el seu procés d'incorporació al mercat laboral. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.