La casa LOW3 és sostenible energèticament. FOTO: Esther Naval

TOT Economia

Viure ecològicament

La Maria Beni i la Marta Peinado són dues estudiants d'arquitectura a l'ETSAV que han viscut durant 15 dies a un habitatge dissenyat per reduir el consum energètic i l'impacte ambiental en l'arquitectura. Aquesta està instal·lada al campus de Sant Cugat

La Marta i la Maria hi viuen durant 10 dies per comprovar-ne la vitabilitat. FOTO: Esther Naval
El corral i l'hort de la casa ajuden a disminuir la despesa en productes. FOTO: Esther Naval
La casa té 40 m2 distribuïts en tres mòduls de fusta. FOTO: Esther Naval
Des de la setmana passada i fins al proper dilluns 7 de maig, s'han instal·lat a la casa bioclimàtica i sostenible energèticament que un equip d'uns cinquanta alumnes de la Universitat Politècnica de Catalunya van dissenyar ara fa dos anys i que va guanyar el premi Solar Decathlon Europe 2010.

Les seves inquilines són dues estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) de Sant Cugat i valoren molt positivament l'experiència. Asseguren que és una casa completament viable pel que fa la gestió dels recursos necessaris per viure-hi. La casa, que regeix la normativa del concurs, està constituïda per tres mòduls de fusta (el menjador, la cuina i lavabo, i l'habitació), que sumen un total de 40 m2 habitables.

L'estructura de la casa es basa en el concepte d'hivernacle ja que tant les parets com el sostre estan fets d'un material que absorveix la calor de manera que la transmet a l'interior quan fa fred. Quan les temperatures són més elevades, les plaques de les parets laterals i el sostre es poden obrir i permten que l'aire circuli generant un circuit de ventilació creuada que afavoreix la climatització. Però caldrà veure què passa a l'hivern i a l'estiu, quan es registrin temperatures extremes de fred i calor.

Gestió dels recursos
La reducció del consum energètic és un dels objectius d'aquest projecte. En aquest sentit, la casa disposa d'un forn solar al seu exterior, i de plaques solars fotovoltàiques al sostre per reduir la despesa d'energia elèctrica necessària per fer funcionar els electrodomèstics que hi ha com la nevera, la televisió o l'ordinador.

Fora de l'habitacle hi ha una depuradora d'aigua, un mecanisme de compostatge i un espai per generar adob amb els residus orgànics que es produeixen. A més, el lavabo de la casa és sec. És a dir, que separa el líquid del sòlid per poder-ho reciclar i reutilitzar. Les noies també tenen un hort amb tota mena de verdures i alguna fruita, un corral amb gallines ponedores i una bicileta per minimitzar el consum de productes i desplaçar-se sense perjudicar el medi ambient.

Reconeixement internacional
El prototip de casa va guanyar el primer premi de la Categoria Arquitectura del concurs Solar Decathlon Europe 2010, un concurs universitari en l'àmbit internacional que reconeix els millors projectes arquitectònics. La LOW3, el nom que rep aquest habitatge, va ser guardonada juntament amb dos projectes més: Virginia Tech i Aalto University.

El futur de LOW3
A partir del proper dilluns 7 de maig, quan hagin passat els 10 dies de prova, es començaran a fer valoracions amb totes les dades que s'hauran recollit gràcies al sistema de domòtica que té la casa. Però tant les noies com tot l'equip d'estudiants, consideren que l'experiència “ha estat un èxit” i proposen estudiar-ne la viabilitat de comercialitzar-se.

De fet, el professor del projecte Living Lab LOW3, l'arquitecte Torsten Maasseck, ha explicat que en països com Holanda, on tenen més consciència mediambiental i molt terreny, ja s'han començat a construir cases semblants a la LOW3. Torsten també ha destacat que “el més complicat és aconseguir el finançament necessari per la construcció real d'aquests projectes”. Per aquest motiu, aseegura que per ell és “tot un orgull” veure com els estudiants creuen en experiències com aquesta i hi dediquen hores extres. De fet, un altre equip d'arquitectes de la mateixa Universitat estant construïnt, al costat d'aquest, un nou habitatge que presentaran al mateix concurs, aquest mes de setembre.

L'experiència
Ambdues noies consideren “molt positva” l'oportunitat que han tingut de viure en aquesta casa pionera. Han coincidit en assegurar que el milor de la seva experiència és l'espai intermedi de la casa. És a dir, l'espai que es forma quan es retiren les portes corredores i el menjador s'engrandeix aprofitant part de l'exterior. D'entre la quinzena d'alumnes de la mateixa universitat que es van presentar al càsting, elles van ser les escollides per ser les conillets d'índies d'aquesta experiència. No obstant això, assguren que per viure en una casa com aquesta “és necessari un canvi de mentalitat”, perquè "s'han de tenir en compte molts aspectes als que no hi estem acostumats”.

Han compartit l'experiència a través del seu blog.