Els Ferrocarrils de la Generalitat van arribar a Sant Cugat el 1917 amb l'estació FOTO: Artur Ribera

Actualitat

El canvi de l’Eixample Sud i el Centre-Estació

La dificultat d’aparcar el cotxe a l’Eixample Sud i que els veïns de Can Trabal demanen més suport de l’Ajuntament, algunes de les problemàtiques d'aquests barris de Sant Cugat

Your browser doesn't support HTML5 video

Al districte, al segle XV, només existia el carrer de Santa Maria, pràcticament sense urbanitzar, com a camí a Barcelona i Martorell. Dos segles després, a mitjans del segle XVII, la situació era força similar, però amb els camins ja més urbanitzats, detalla l'historiador santcugatenc Joan Troyano.

No és fins a finals del segle XVIII i principis del segle XIX que comença l’expansió que anirà donant forma al districte. El 1807 augmenta la urbanització dels carrers de Santa Maria i Martorell. El 1830 s’urbanitzen els carrers de Valldoreix, Xerric i de la Riera, i el 1852, els carrers de Sant Antoni i Villà. El 1861 comença la urbanització de la plaça de Barcelona. A partir de 1870 comencen les obres de la carretera de l’Arrabassada i es comença a urbanitzar el carrer Francesc Moragas. La carretera de l’Arrabassada s’acaba l’any 1877 i el 1880 s’acaba la comunicació amb Rubí, a la qual se li dóna el nom de Rius i Taulet.

Quatre equipaments de primer nivell al barri de Centre-Estació
Al barri Centre-Estació hi ha quatre equipaments singulars, com són l’Ajuntament antic, Villa Felisa, Can Quitèria i Cal Ferro. A l’Ajuntament antic hi ha ara els Jutjats de Pau, el Registre Civil i l’Oficina del Síndic de Greuges. De moment, l’Ajuntament no hi té previst fer cap canvi. L’edifici Villa Felisa acull la Policia Local, però ben aviat el cos de seguretat es traslladarà a l’actual seu del Club Muntanyenc Sant Cugat. A Villa Felisa està previst que s’hi ubiqui el Museu de les Matemàtiques de Catalunya. A l’edifici de Can Quitèria s’hi ubicarà el Museu Grau-Garriga.

Que els autobusos no passin per la plaça de Lluís Millet
Una de les reivindicacions de l’Associació de Veïns de Centre-Estació és que, des de fa dotze anys, quan va néixer aquesta associació, que reclamen a l’Ajuntament que els autobusos no passin per la plaça de Lluís Millet, sinó pel túnel. “Aquesta és una petició eterna. És perillós que els autobusos passin per la plaça perquè hi ha terrasses de bars i hi passen persones i nens”, assenyala Marc Villoro, vicepresident de l’Associació.

La dificultat d’aparcar el cotxe a l’Eixample Sud
Trobar aparcament a la zona de l’Eixample Sud és una aventura diària per als veïns d’aquest barri santcugatenc. També és del tot habitual trobar-se amb cotxes mal aparcats a les cantonades dels carrers. Per resoldre aquesta problemàtica, l’Associació de Veïns de l’Eixample Sud va proposar a l’Ajuntament una àrea verda per facilitar l’estacionament, però el consistori no ha mogut fitxa. “De la zona verda n’hem parlat moltes vegades amb l’Ajuntament, però tenim la sensació que no es volen posar en contra de ningú”, assegura José Luís Esponera, president de l’Associació de Veïns de l’Eixample Sud. Esponera ha explicat que “és evident que volem una àrea verda al barri. Fins i tot, hem fet una enquesta als veïns i la majoria hi estan d’acord. L’Ajuntament no ha fet res, no es vol mullar”.

Els veïns de Can Trabal demanen més suport de l’Ajuntament
La zona de Can Trabal, el Club de Golf Sant Cugat i Can Vilallonga és una zona molt tranquil·la, envoltada de zones verdes on veure algú passejant el gos és una estampa habitual. Els veïns, però, reclamen més atenció per part de l’Ajuntament. Josep Maria Batalla, veí de Can Trabal, ha assegurat que Can Trabal “està molt deixat, l’Ajuntament l’ha abandonat molt. Un exemple d’això és que mai he vist els serveis de neteja al barri”.

Els veïns no entenen com el transport públic no arriba a Can Trabal, sobretot per als nens i per a la gent gran, que han d’anar a l’escola o al centre de Sant Cugat. “Ho hem demanat, però l’Ajuntament no ens escolta”.

També es queixen que es produeixen robatoris; que hi ha alguns carrers de Can Trabal que no tenen llum; que hi ha parcel·les amb molta brutícia, que hi ha gossos que no van lligats, i que a l’avinguda de Can Trabal hi ha un gran mur “amb pintades de grafits molt desagradables”. Josep Maria Batalla assegura que a Can Trabal “hi ha actuacions urgents. He enviat molts escrits a l’Ajuntament, però no em fan cas”.

Okupes i robatoris de coure
Últimament, alguna casa de Can Trabal ha estat ocupada. Així ho detalla Esperanza Indurain, veïna de Can Trabal: “Hi ha cases buides on ja comença a haver-hi okupes. Ho han fet d’una manera tranquil·la i bé, però és un problema”. Hi ha carrers que no tenen llum perquè “roben els cables de coure. Quan passa, s’avisa a l’Ajuntament i de seguida queda resolt”.

Aquest reportatge va ser publicat al Diari de Sant Cugat el passat mes de febrer. En els pròxims dies es publicaran continguts relacionats.