El club cannàbic escalfa el torn de participació ciutadana al Ple municipal
Les posicions enfrontades dels veïns i els membres del club generen confrontació en el torn reservat a la intervenció dels veïns d'aquest mes de setembre
El torn de participació ciutadana previ al Ple municipal del mes de setembre ha tingut com a protagonista la polèmica entorn el club cannàbic de Can Magí. Veïns i membres del club han protagonitzat una picabaralla que ha centrat bona part del torn d'intervencions ciutadanes. Un torn que s'ha allargat deu minuts més del previst (40 minuts en total), i que ha comptat amb un total de cinc intervencions.
Polèmica entorn el club cannàbic
L'Associació de Veïns de Can Magí ha estat l'encarregat d'obrir el debat entorn el club cannàbic del barri després d'haver sol·licitat per escrit la intervenció en el torn de participació ciutadana. Izascun Pérez ha estat l'encarregada de llegir el comunicat que el president de l'associació ha volgut compartir en la sessió plenària.
Un text en què mostrava el malestar entre els veïns per la presència del club cannàbic del barri, destacant la degradació que està provocant al barri, així com les molèsties generades, per exemple, pels vehicles mal aparcats dels seus usuaris. Tot plegat retraient a Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i Participació Ciutadana, que no s'hagi complert la promesa de no obertura del local, i demanant a Mercè Conesa, alcaldessa de la ciutat, que els doni suport.
Particularment, Pérez ha afegit el seu malestar com a veïna de Sant Cugat de tota la vida, dient que per primer cop “tinc por al meu barri”. Amb tot, ha defensat l'existència del club. “Si ho necessités terapèuticament, segur que en faria ús, perquè no en tinc res en contra, però ho faria en un lloc on no molestés els veïns”, ha afegit.
Puigdomènech li ha respost tot dient que “el club s'ha tancat després del reiterat incompliment del decret d'alcaldia” tot afegint que s'ha recorregut als jutjats per poder accedir al local i procedir al seu tancament definitiu. Igualment, ha recordat que en aquest ple del mes de setembre “tots els partits ens hem compromès a treballar, juntament amb els veïns i els membres del club, creant un grup de treball per fer possible encabir aquesta activitat dins de la ciutat per a què no provoqui conflictes, ja que l'activitat no és il·legal”.
En aquest sentit, ha emplaçat el club a “optar per la via del consens i desallotjar pacíficament el local, cosa que predisposaria el grup de treball per trobar una solució al conflicte”.
El debat ha continuat en l'última intervenció del torn de participació. Àngel Benito, president de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya, ha demanat el torn de paraula per defensar la posició del club.
Benito ha assenyalat que “des de l'associació entenem que hi hagi una visió tergiversada del que és una associació cannàbica, però no entenem que l'Ajuntament no faci la feina de mediació que li pertoca”. En aquest sentit, ha remarcat que “si és un problema d'olors, enlloc d'enviar tècnics que és el que haurien de fer, opten per enviar-nos la policia i coaccionar-nos”. I ha remarcat que “després de 50 partes policials, ens demanen voluntat?”
En aquest punt, s'ha generat una petita picabaralla entre membres del club i veïns presents a la sala, amb un creuament d'acusacions. Un enfrontament que ha seguit amb la intervenció de Benito. “Estan coaccionant una associació legalment constituïda”, ha remarcat.
En la mateixa línia, ha remarcat que “ara hi ha veïns que volen parlar, i ara l'ajuntament ens vol enviar els Mossos amb una ordre judicial; tots els partits menys CiU han vingut a parlar amb nosaltres... i ens demanen bona voluntat?”.
Mercè Conesa ha intervingut tot dient que “ara, qui està incomplint un decret, són vostès”, i ha donat la paraula a Joan Puigdomènech. En la seva intervenció, ha matisat algunes de les acusacions de Benito. En aquest sentit ha remarcat que “no són queixes de veïns que van per lliure, són una associació de veïns que els representen”. D'altra banda, ha recordat que “la Generalitat fa recomanacions, però és l'Ajuntament qui ha d'ordenar la ciutat”, i pel que fa a l'actuació policial, ha remarcat que “no els estan coaccionant, sinó que tenen un decret a la mà”.
En aquest sentit, l'advocada del club ha intervingut per remarcar que “el club ha complert la llei” i que “és l'Ajuntament qui està incomplint la llei”. Una acusació a la que Conesa ha respost que “com a advocada, sap que pot presentar al·legacions, però mentre, han de complir els decrets”.
Després d'un intercanvi d'ovacions i acusacions, el debat ha tancat el torn de participació ciutadana donant pas a la celebració del Ple ordinari del mes de setembre.
Més temes a debat entre els veïns
Tot i que el tema del club cannàbic ha centrat el debat, hi ha hagut diferents intervencions que han abordat temes com la Festa Major de la Floresta, o la situació de les Masies de Sant Cugat.
La primera a intervenir ha estat Maria Àngels Quadras qui ha criticat que “qui ha convocat un concurs de cartells de Festa Major de la Floresta, no s'hauria de presentar, i menys encara guanyar”. D'altra banda, ha criticat la CUP per contraprogramar un acte de la Festa Major. “Prou costa moure gent en un districte, com per contraprogramar; això no s'hauria de fer”.
Carmela Fortuny, tinenta d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, ha manifestat, com a resposta, “la voluntat de traslladar la seva petició a El Senglar Cultural, entitat que gestiona la Festa Major, i entenem que hi ha voluntat de participació i de parlar-ne per solucionar-ho”.
Jaume Espina, per la seva banda, ha intervingut per conèixer la situació del Pla Especial Urbanístic de Masies i Cases Rurals. Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, ha explicat que està en procés de redacció, i que aquest ha d'encaixar en el Pla Especial de Collserola que està redactant l'Àrea Metropolitana.
El tema d'El Pinar i la mobilitat al seu entorn també ha estat present en el debat de la mà del Sr. Castro. Primerament ha volgut agrair els treballs fets, però demanant una solució al tema de la circulació que continua tallada per problemes amb una tanca privada de la zona. Calvet li ha respost tot dient que “és un expedient complex, en què s'han hagut de posar d'acord moltes parts, i se segueix buscant la manera de fer que cap de les parts en surti perjudicada”.