L'accés a l'habitatge és un dels principals problemes a Sant Cugat pels seus preus i la crisi econòmica. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

El dret a l'habitatge a Sant Cugat

L’accés a l’habitatge és un dels problemes principals que ha comportat la crisi. Gent que s’ha quedat sense casa i joves que no poden independitzar-se. (Introducció del reportatge 'Dret a l'habitatge')

Sense anar més lluny, gairebé el 50% dels ajuts de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Cugat fan referència a qüestions d’habitatge. Durant el 2013, Serveis Socials va ajudar 304 persones en matèria d’habitatge.

Des del consistori es detecta una circumstància que està cada vegada més present entre les famílies que s’adrecen a Serveis Socials: la impossibilitat d’accedir a un habitatge del mercat per no disposar d’un contracte de treball. Aquest fet podria deixar en situació d’exclusió un nombre cada vegada més nombrós de persones.

Per això, volem veure com es viu el problema de l’habitatge a Sant Cugat, des del punt de vista dels qui perden casa seva i de les alternatives que hi ha a la compra o lloguer tradicional.

Dret no assolit
“L’habitatge és un dret que no està ni molt menys assolit. Així com l’educació o la sanitat estan en una situació prou bona, amb l’habitatge passa tot el contrari. Molta població està discriminada sense possibilitat d’accedir-hi”, explica Raül Robert, de Sostre Cívic, una associació sense ànim de lucre que fomenta l’accés a un habitatge no especulatiu amb noves formes.

“S’ha d’entendre l’habitatge com un bé d’ús i no com un bé especulatiu. Fa molts anys que s’està fent malament i no és fàcil canviar la situació. En moments de greus situacions, calen apostes valentes i innovadores”, afegeix.



Buscant solucions
“A Sant Cugat ens trobem amb un problema greu de famílies que es troben al carrer i que els és impossible accedir a un altre habitatge”, explica Marco Simarro de la PAH de Sant Cugat. “Sant Cugat té el perfil de ciutat aparador i que no passa res, però té moltes problemàtiques socials”, assegura Simarro.

Marc Ríos forma part del col·lectiu 6 Claus, que treballa per implantar la masoveria urbana a Sant Cugat. Explica com sorgeix la idea de 6 Claus i l’aposta per la masoveria: “Veiem tots els problemes d’habitatge i la necessitat d’independitzar-nos. El jove necessita l’opció de crear un espai propi i no compartir una habitació amb gent que no coneix per 300 euros, que és el que costa a Sant Cugat”.

Els pisos buits
Una de les dades que no agrada a col·lectius com Sostre Cívic, la PAH o 6 Claus és la de pisos buits. “Hi ha pisos buits i cal voluntat política. La gent necessita tenir un sostre, és tan bàsic com això”, relata Simarro.



Les últimes dades publicades corresponen a l’any 2011, quan segons l’Idescat, dels 33.336 habitatges de Sant Cugat, n’hi havia 2.264 de buits. No obstant, és dels municipis de Catalunya amb menys pisos buits i la ciutat de més de 40.000 habitants on més s’han reduït, un 60% des del 2001.

El preu de viure a Sant Cugat
Sant Cugat és una ciutat cara. Molta gent escull la ciutat per venir a viure-hi i l’alta demanda acaba repercutint en el preu de l’habitatge, dels més alts del país. Per exemple, segons un informe de FotoCasa, l’habitatge de lloguer a Sant Cugat és el cinquè més car de tot l’Estat , amb una mitjana de 10,49 euros el metre quadrat. A Catalunya només és superat per Barcelona, que té un preu de 10,86 euros el metre quadrat.



Pel que fa a habitatge de compra, Sant Cugat també és al capdavant de les ciutats amb un major preu. Segons un informe d’Habitaclia, a Sant Cugat es paga el metre quadrat a uns 3.000 euros. A Catalunya, per exemple, se situa en els 2.028, i al Vallès Occidental és d’uns 1.655 euros.

Segons dades del Ministeri d’Habitatge, Sant Cugat va arribar a encapçalar el rànquing de preu de l’habitatge a Catalunya el 2007 amb 3.753 euros el metre quadrat. A Espanya només el superava Sant Sebastià. Això va provocar que molta gent jove que s’havia criat a Sant Cugat va haver de marxar.

Així ho constata Jordi Parellada, d’Organ: “Això ha passat molt. En els anys bons els preus estaven molt alts i molta gent del poble no podia optar a un pis de propietat, així que molta gent va marxar a Rubí o Cerdanyola”. De fet, el preu del metre quadrat a Rubí és poc més de la meitat del que hi ha a Sant Cugat.

El reportatge
Això és la introducció del reportatge publicat al DIARI de Sant Cugat el 12 de desembre. Durant aquesta setmana anirem publicant totes les peces d'aquest reportatge que porta per títol Dret a l'habitatge a Sant Cugat.

Els desnonaments, la masoveria urbana, l'habitatge social o la situació del mercat immobiliari a Sant Cugat són alguns dels aspectes que tractem al reportatge.