La Floresta Parla no vol que el barri es converteixi en el "Pedralbes del Vallès"
La plataforma denuncia que la modificació urbanística que l'Ajuntament volia tirar endavant beneficiava les "elits urbanístiques de la Floresta"
El Ple Municipal aturarà aquest dilluns, 20 de juliol, la modificació urbanística a la Floresta que va aprovar de manera inicial el govern de CiU els últims mesos de mandat. Amb els vots de CiU, CUP, C's, ERC, ICV i PSC; l'Ajuntament deixarà sense validesa la modificació i obrirà un procés de debat amb els veïns per tal de consensuar entre tots els canvis urbanístics necessaris.
I és que els últims dies, la Floresta Parla ha denunciat que aquesta modificació es va portar amb obscurantisme, tal com ha assegurat Ramon Borda: "És una modificació feta des d'un despatx i d'esquena al poble, responent a interessos particulars. Mai es va informar d'aquestes modificacions". Els veïns reclamen, tal com asseguren que marca la llei d'urbanisme, la participació ciutadana en aquests processos.
En resum, Borda ha afirmat que la modificació hagués comportat la pèrdua de zones verdes i el seu aïllament en zones on els florestans no les podrien gaudir, alhora que s'augmentava el nombre de metres quadrats destinat a les construccions de cases. "S'hauria desmantellat l'actual sistema de zones verdes", ha afegit, alhora que lamentava que es posava en risc el caràcter mediambiental del barri.
I és que Borda ha recordat que la Floresta està inclosa dins de la Red Natura d'Espais Europeeus, que reclama de major protecció. "Estem dins de Collserola i el compromís és potenciar aquesta realitat mediambiental", ha recordat, alhora que lamentava que aquesta no fos la prioritat del govern municipal, diu. Segons Borda, la Generalitat va demanar un estudi ambiental, cosa que no va permetre seguir amb l'aprovació de la modificació.
Menys zones verdes i en mans privades
La modificació proposada pel govern municipal els darrers mesos comportava canvis importants, amb pèrdua i privatització de zones verdes i increment de sòl edificable:
- 10.234 metres quadrats menys de parcs i jardins
- 755 metres quadrats menys de Parc Forestal
- 780 metres quadrats menys d'espais destinats a vialitat i protecció de sistemes
- 1.200 metres quadrats menys d'equipaments i habitatges per a joves (eliminació total)
- 1.289 metres quadrats més de zones verdes en rieres
- 4.527 metres quadrats més en sòl privat edificable
- 7.325 metres quadrats de zones verdes públiques passen a ser privades
Ramon Borda creu que tots aquests "canvis de cromos" responen al projecte de Reconnecta en Verd, que volia utilitzar l'àrea de les rieres com a espais per passejar pels diferents barris: "No es poden utilitzar rieres com a camins. Són el centre de la biodiversitat de la Floresta". També ha denunciat que algunes de les zones verdes s'han traslladat en solars privats i que la ciutadania no les podrà gaudir.
Interessos particulars
Amb tot, Ramon Borda creu que tots aquests canvis haurien beneficiat "les elits urbanístiques" de la Floresta, ja que alguns propietaris haurien guanyat espai per construir. "Tot això s'ha fet amb diners del poble amb interessos particulars", ha denunciat.
A més, ha assegurat que l'Ajuntament té "molt interès" en revaloritzar econòmicament la Floresta, cosa a la que s'oposen: "Molta gent ha de marxar del barri. No volem ser el Pedralbes del Vallès".
Amb tot, esperen que ara s'obri un procés de participació amb els veïns i que els canvis, si són necessaris, responguin a les necessitats del barri: "El valor social i natural ha de predominar respecte al valor econòmic".