Els joves de Sant Cugat disposen d'un pla amb una setantena d'actuacions
El Pla Local de Joventut és la nova eina per desenvolupar polítiques adreçades a donar respostes al jovent
El Pla ha de servir per establir una estratègia global en matèria de joventut que ajudi a impulsar polítiques destinades a millorar les condicions de vida dels joves de la ciutat. Com explica Raül Grangé, regidor de Joventut, “el document s'ha elaborat després d'un procés participatiu, i l'equip de govern l'ha assumit”. El Pla de Joventut es divideix en tres grans àrees: Viure a Sant Cugat (educació, habitatge i ocupació), Participar (informació i participació dels joves) i Gaudir (lleure, cultura i esport).
Per elaborar el Pla de Joventut, l'Ajuntament va encarregar a l'empresa Índic la diagnosi i l'anàlisi de la joventut de Sant Cugat, per tal d'extreure'n les seves necessitats i perfils. Per fer-ho va tirar endavant un procés participatiu en la que hi han colaborat, entre d'altres, els membres del Consell de Joves 13-16 del passat curs escolar, que van realitzar més de 200 enquestes per veure les visions i opinions dels joves. També entitats juvenils hi van participar. El responsable de l'empresa, Manel Ruiz, detalla que les prioritats són "l'emancipació, la participació i les propostes de lleure". Les conclusions que ha tret de les entrevistes fetes amb joves és que la seva valoració vers la ciutat és positiva.
El Pla contempla 70 actuacions per als pròxims dos anys. "Tota l'estructura de l'Ajuntament farà polítiques de joventut", ha destacat Grangé, en referència a què totes les àrees del consistori com les d'Economia o Cultura treballaran pels joves. “Incidirem en els recursos formatius i de recerca laboral”, ha apuntat Grangé, i “el primer que farem són recursos de coneixement de tipus d'iniciatives com el Yuzz, o de pràctiques a empreses”.
Un pla que ja està funcionant
Amb tot, es destaca que “no es parteix des de zero, ja que moltes de les accions previstes al Pla ja s'estan desenvolupant, com és el cas de l'Oficina Jove, que està en funcionament des del mes de setembre”. Una oficina ubicada al Casal de Joves Torreblanca i que ofereix un servei integral als joves. “Seria com una Oficina d'Atenció Ciutadana, però específicament adreçada als joves”, explica Grangé. Aquesta Oficina pretén ser "una finestreta única pels joves", que inclourà des d'ofertes de treball, assessorament en temes educatius i accés a l'habitatge...
L'oficina jove està situada al casal de Torreblanca.
Els Eixos d'actuació
El Pla Local de Joventut es desenvolupa a partir de tres eixos que vertebren l'actuació municipal. Tres eixos que agrupen àmbits d'intervenció que pretén abordar la política local de Joventut. Cadascun dels eixos contempla uns objectius i un conjunt de programes o actuacions que responen als objectius de l'eix.
Els tres eixos d'actuació són: Viure a Sant Cugat, Participar a Sant Cugat i Gaudir a Sant Cugat.
En l'eix de Viure a Sant Cugat s'agrupen les accions vinculades a l'àmbit de l'educació, de l'ocupació i l'habitatge, com ara reforçant la formació d'adults, ampliant la xarxa de biblioteques, fomentant l'emprenedoria social, i reforçant l'habitatge de lloguer per a joves, entre altres accions.
Pel que fa a l'eix de Participar a Sant Cugat, agrupa les actuacions en els àmbits d'informació i participació, recollint accions com la creació de l'Oficina Jove (ja en funcionament), el suport a la difusió de les activitats d'entitats juvenils o el pla de formació d'entitats i col·lectius juvenils.
En el darrer eix, el de Gaudir a Sant Cugat, s'agrupen les accions vinculades als àmbits de l'esport, la cultura i el lleure, i s'hi contemplen accions com el desdoblament de la instal·lació d'skate del parc de la Pollancreda, la construcció d'un segon parc de bici trial d'alt nivell, potenciar la T-Jove, o la introducció de la figura del dinamitzador a l'espai de lliure, entre d'altres.