La cuina italiana és una aposta segura a la ciutat. FOTO: Artur Ribera

Gastronomia

Pizza i pasta conviuen amb la cuina tradicional italiana

A Sant Cugat hi ha, com a mínim, una vintena de restaurants italians. A la majoria, el plat estrella és la pizza i la pasta

Si hi ha una cuina internacional per excel·lència, aquesta és la italiana. Es troba present als cinc continents i agrada a generacions de grans i petits. És cert que hi ha plats que s’han internacionalitzat més que altres. La pasta i la pizza es coneixen arreu i estan a dalt del rànquing de plats més consumits del planeta. Però la cuina italiana és molt més que pasta i pizza. La cuina italiana és tradició, és cultura, és producte fresc i de la terra, és història.

 

La cuina italiana és també molt variada, molt més del que ens diuen la gran majoria de cartes i menús que trobem avui dia als restaurants italians que hi ha al nostre país. I és que cada regió italiana té els seus plats, les seves influències, la seva història i les seves circumstàncies: “La cuina tradicional, el sabor de la cuina de l’àvia, és el que diferencia una cuina italiana autèntica d’una que no ho és”, destaca el propietari del restaurant Touch Italia, Alessandro Iorio. 

 

De restaurants de cuina italiana n’hi ha per donar i per vendre. A Sant Cugat, sense anar més lluny, n’hi ha com a mínim una vintena. En la majoria, el gran reclam són les pizzes i la pasta. Alessandro Iorio explica, però, que dintre d’aquest món tan massificat com és el de la pizza o la pasta, també es pot destacar: “Per a mi el secret, per exemple, d’una bona pizza, és la fermentació de la massa. Si domines les temperatures i la fermentació i tens productes de bona qualitat, fas una bona pizza”.

La riquesa de la cuina italiana

Les verdures, les hortalisses, els llegums, la fruita, la carn i el peix, productes propis de la cuina mediterrània, estan ben presents en la cuina italiana. Tampoc hem d’oblidar que els italians són els responsables d’algunes de les postres més conegudes del món, com el gelato o el tiramisú, ni del fet que els seus formatges i els seus vins són de reconegut prestigi internacional. Un altre dels productes genuïnament autòctons d’Itàlia és la polenta, elaboració feta a partir de la farina de blat de moro. Altres plats 100% italians són la lasagna (lasanya) i el risotto. 

Recepta de polenta amb formatge parmesà i ragú de porc senglar, de Touch Italia

Ingredients 

Carn de porc senglar, rom, polenta, formatge parmesà, ceba, api, pastanaga, anís, clau, oli i sal

Elaboració

  1. Per a elaborar el ragù (guisat) primer trossegeu la carn de porc senglar i deixeu-la macerar durant 24 hores amb rom o vi negre.
  2. Elaboreu una base de ceba, api i pastanaga, afegiu la carn i sofregiu durant 10 minuts.
  3. Després heu de deixar coent la preparació durant aproximadament 6 hores. Afegiu aigua, sal, pebre i espècies al gust, com per exemple, anís i clau.
  4. Per elaborar la polenta bulliu en una proporció de tres mesures d’aigua per una de polenta. Quan bulli l’aigua, afegiu la polenta i el parmesà i remeneu fins que hagi xuclat tot el líquid.
  5. Un cop fetes les dues elaboracions, ajunteu-les i serviu.