L'alcaldessa demana prudència pel cas Aymerich
El Consistori està estudiant un nou planejament urbanístic al sector industrial de Can Mates paral·lelament al cas de presumpte prevaricació al qual l'exalcalde Joan Aymerich és acusat
Tornar a reparcel·lar Can Mates?
Respecte a les actuacions que el Consistori podria fer al respecte, ja que l'Ajuntament en seria el responsable civil del cas, és a dir, que ha d'assegurar que es compleixi la pena pecuniària (fiança de 5, 5 milions d'euros), Conesa ha explicat que "la normativa urbanística ha variat molt des d'aquell temps a l'actualitat i s'ha de ser prudents. El que sí sabem és que paral·lelament a la denúncia de les empreses Tafecsados i Contreras Obras i Servicios a la l'equip de govern del llavors Joan Aymerich, el Tribunal de Justícia de Catalunya ja va instar a l'Ajuntament per tornar a reparcel·lar aquells terrenys de Can Mates. No osbtant això, el TJC la va desestimar i ara hem d'encarar un nou planejament urbanístic. Però hem d'avaluar com cal abordar-lo".
El TOT s'ha posat en contacte amb Joan Aymerich, qui no farà declaracions fins que no hagi estudiat la documentació del cas, ja que, diu que ho va saber a través de la premsa.
L'acusació
Aquest dilluns, 3 de febrer, El Periódico publicava que el que va ser alcalde de Sant Cugat Joan Aymerich durant els anys 1987 i 1999 ha estat acusat per la jutgessa d'instrucció número 4 de Rubí per cometre suposadament, almenys, cinc irregularitats urbanístiques en la requalificació d'uns terrenys a Can Mates. El motiu, per afavorir l'assentament de la multinacional farmacèutica Boeringer Ingelhem.També ha acusat al llavors cap d'àrea d'Urbanisme Juan Francisco Borrás, l'exresponsable del servei jurídic d'Urbanisme que encara treballa a l'ajuntament de Sant Cugat Eduard Graells, l'exarquitecte municipal Vicente Tort i al Tècnic de gestió urbanística José María Casanovas. La fiscal reclama cinc anys d'inhabilitació per ocupar càrrecs púbics. El cinquè acusat s'enfronta a una pena de dos anys i tres mesos d'inhabilitació.
El cas va estar en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya durant els anys en què Aymerich va ser diputat al Parlament, durant les legislatures de 1992 i 1995, quan el Consistori va impulsar diverses actuacions urbanístiques en el sector de Can Mates.
Conveni de permuta
L'origen de les presumptes irregularitats es remunta a un conveni de compravenda-permuta signat l'any 1993 entre l'Ajuntament i la multinacional, que va ser ratificat de forma arbitrària, ja que segons la instructora, es van prescindir de la publicitat registral i es van ignorar els drets dels altres propietaris, actuant de forma arbitrària. L'imputació particular està exercida per les empreses Tafecsados i Contreras Obras i Servicios.