Joan Aymerich en una foto d'arxiu del 2010. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

L'exalcalde Joan Aymerich és acusat per presumptes irregularitats urbanístiques

La fiscal reclama cinc anys d'inhabilitació per l'exalcalde per un delicte de prevaricació i acusa l'Ajuntament de ser-ne el responsable civil

L'exalcalde i santcugatenc Joan Aymerich ha estat acusat per la jutgessa d'instrucció número 4 de Rubí per cometre suposadament, almenys, cinc irregularitats urbanístiques en la requalificació d'uns terrenys a Can Mates per afavorir l'assentament de la multinacional farmacèutica Boeringer Ingelhem durant el seu mandat als anys noranta (va ser alcalde de CiU entre el 1987 i el 1999).

Segons publica El Periódico la instructora de Rubí Emma Sánchez també ha acusat al llavors cap d'àrea d'Urbanisme Juan Francisco Borrás, l'exresponsable del servei jurídic d'Urbanisme que encara treballa a l'ajuntament de Sant Cugat  Eduard Graells, l'exarquitecte municipal Vicente Tort i al Tècnic de gestió urbanística José María Casanovas. La fiscal reclama cinc anys d'inhabilitació per ocupar càrrecs púbics. El cinquè acusat s'enfronta a una pena de dos anys i tres mesos d'inhabilitació.

Segons ha pogut confirmar el TOT, Eduard Graells encara treballa al Consistori com a lletrat delegat de Secretaria de Territori i no s'ha pogut contactar amb ell perquè està de baixa mèdica des de fa uns dies.

Fiança de 5,5 milions d'euros
En l'ordre d'obertura del judici oral la jutgessa imposa als cincs acusats una fiança conjunta de 5,5 milions d'euros, amb la qual cosa l'Ajuntament de Sant Cugat és el responsable civil que ha d'assegurar que es compleixi la pena pecuniària, és a dir, que paguin la remuneració exigida per la fiscal. Si no es diposités la fiança, l'Ajuntament hauria de respondre al respecte amb l'embargament de béns. La resolució sosté que existeixen "verdaders indicis racionals de criminalitat" contra els acusats.

El cas va estar en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya durant els anys en què Aymerich va ser diputat al Parlament, durant les legislatures de 1992 i 1995, quan el Consistori va impulsar diverses actuacions urbanístiques en el sector de Can Mates.

Conveni de permuta
L'origen de les presumptes irregularitats es remunta a un conveni de compravenda-permuta signat l'any 1993 entre l'Ajuntament i la multinacional, que va ser ratificat de forma arbitrària, ja que segons la instructora, es van prescindir de la publicitat registral i es van ignorar els drets dels altres propietaris, actuant de forma arbitrària. L'imputació particular està exercida per les empreses Tafecsados i Contreras Obras i Servicios.