Edifici en construcció a Volpelleres. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

La construcció de pisos a Volpelleres segueix però ho fa a càmera lenta

Durant anys Volpelleres ha estat conegut com el barri fantasma, per la quanitat de blocs d’habitatges buits

Durant els primers anys de la dècada del 2000 Sant Cugat va viure l’època d’or immobiliària. Els nous barris projectats, com Can Mates o Volpelleres, s’urbanitzaven i els edificis creixien com bolets i s’omplien de nous inquilins que trobaven a Sant Cugat l’indret desitjat per establir-se. Seguint l’esquema d’altres municipis, la ciutat no en va quedar al marge, i de sobte, els anys 2007 i 2008 moltes obres s’aturaven i els edificis quedaven a mig fer per l’esclat de la bombolla del sector. Aleshores tot just començava la urbanització del barri de Volpelleres, que ha vist com la seva consolidació s’ha frenat a marxes forçades.

Durant tres o quatre anys aquest barri per a molts ha estat conegut popularment com el barri fantasma, per la quanitat blocs d’habitatges buits i la gairebé inexistència de comerç o equipaments.

Construcció a pams
Actualment a Volpelleres hi ha un total de 1.635 pisos acabats dels quals 165 estan buits. No obstant això, la projecció per a aquesta zona de Sant Cugat calcula que una vegada s’hagi consolidat, hi haurà 3.352 pisos; per tant, encara queda la meitat del barri per fer. Segons dades facilitades per l’Ajuntament, a dia d’avui hi ha al voltant de 400 pisos en construcció, 34 parcel·les de diferents mides estan lliures, pendents de projectes d’obres que serveixin per aixecar els edificis que falten.



Pel que fa a l’habitatge públic, Promusa ja ha lliurat les claus dels 346 pisos repartits entre sis promocions de venda com les de Pere Calders, Can Canyameres i Volpelleres Centre; o de lloguer, com les de Benet Cortada, la plaça de Rabassaires o de l’avinguda de la Clota, que també inclou lloguer per a joves. La majoria dels habitatges del barri són de tres habitacions, pensats per a famílies amb criatures, el perfil majoritari de Volpelleres.

Creixement exponencial
Després de les hores baixes que ha viscut el sector immobiliari durant anys, les constructores tornen a apostar per la construcció en aquest barri perquè és una zona en creixement exponencial on cada vegada més famílies hi han anat a viure, i ho faran en un futur. De fet, aquesta és la visió del govern local que es veu reflectida en els projectes que l’Ajuntament té previstos per al barri. Tots ells són per fer-lo créixer i aconseguir la consolidació definitiva en un termini de 20 anys, com ha afirmat l’alcaldessa, Mercè Conesa, i també regidors de l’Ajuntament en diverses ocasions. 

Llegeix tot el reportatge de Volpelleres