Laia Morell “La gent està molt conscienciada amb el sol”
El sol pot arribar a generar cremades al cos que poden provocar càncer de pell. No és recomanable prendre el sol entre les deu del matí i les quatre de la tarda, i si es fa s’ha de fer amb una protecció solar adequada al tipus de pell de cada persona
Quins consells dóna per cuidar la pell?
L’estiu és l’època de més exposició al sol i, per tant, s’han d’adoptar mesures com ara posar-se una protecció solar adequada. Sobretot en els llocs d’alta muntanya i a la platja, però també al carrer: al carrer també toca el sol.
Per què s’ha de posar la protecció? Quins efectes negatius pot tenir el sol en la pell?
El sol emet radiacions ultraviolades i llum visible. Les radiacions són les que provoquen els efectes nocius a les capes de la pell, alteracions graduals d’aquestes cèl·lules. Durant la primera etapa de la vida no hi ha problemes aparents, però sí que el Sol pot anar provocant efectes nocius, sense que la gent se n’adoni, sobretot en persones que s’exposen molt al sol; gent que ha anat molt de temps a les platges, que va amb vaixell o que practica esports de risc pel que fa a exposició solar. Quan aquesta gent arriba a una certa edat –40 anys– es comencen a veure aquests efectes.
Com apareixen aquests efectes?
Com a lesions premalignes, (queratosis actíniques), que poden esdevenir carcinomes escamosos. Hi ha un altre tipus de càncer que és el carcinoma cel·lular, el qual és el més freqüent al cos humà, però se soluciona amb cirurgia o bé amb tractaments tòpics. El tercer càncer relacionat amb el sol és el melanoma i aquest s’ha vist que és més freqüent en la gent de fototipus clars, pell blanca, cabell clar i ulls també clars, o en gent que ha patit cremades solars a la infància, o aquelles persones que tenen antecedents familiars. Ara la gent està més conscienciada en aquest tipus de càncer.
S’han multiplicat els casos de melanomes, oi?
Sí, però això es deu al diagnòstic precoç. Ara la gent està molt conscienciada; es fan més controls i gràcies al fet que les tècniques de diagnosi són més acurades ,no només ens basem en allò que veiem amb l’ull, sinó amb altres instruments especialitzats. Recomanem fer-se controls si es veu alguna lesió que hagi canviat de forma. Si es deixa evolucionar pot haver-hi metàstasi.
Diu que hi ha més consciència del perill del sol, però el bronzejat de la pell continua estant de moda. És una moda perillosa per a la salut de la pell?
Amb moderació, no. Una pell es pot pigmentar, el bronzejat és normal, però hi ha pells que no es pigmenten. Si tens fototipus baix et pots cremar. El bronzejat permanent no és bo. Si a l’estiu et vas bronzejant aplicant les cremes està bé. El Sol també ajuda la síntesi de la vitamina D, necessària pel cos. La gent que està sempre pigmentada per efecte del sol pateix fotoenvelliment, les arrugues arriben abans.
Les cabines de bronzejat són bones?
No. Però si es fa en un moment determinat, sense abús, potser no passa res, però fer-ho tot l’hivern no és recomanable.
Les cremes, de farmàcia o de supermercat?
Em generen més confiança les cremes que distribueixen a la farmàcia ja que són les que disposen de més estudis científics.
Caduquen les cremes?
Sí, d’un any per l’altre si s’han obert.
Cada quan s’han d’aplicar?
Mitja hora abans d’exposar-te al sol.
Més informació