Les finques properes a les rieres són les afectades pel PGM del 1976 FOTO: Artur Ribera

Actualitat

Les zones verdes tornen a condicionar el pressupost

L'ajuntament destinarà 4 milions d'euros a pagar expropiacions, un 4,5% del total dels comptes anuals

Com ja ha passat aquest any 2012, el pressupost del 2013 tindrà una partida molt important dedicada a pagar expropiacions de les zones verdes de la ciutat. L’any passat es van destinar ja 3,5 milions d’euros a aquest concepte, quasi un 4% d’un pressupost que va ser de 92 milions d’euros. De cara al 2013 la cosa no variarà gaire ja que es destinaran 4 milions en un pressupost que es reduirà un 4,3% i que és de 88 milions. És a dir, percentualment augmenta la partida destinada a arreglar aquest mal de cap endèmic de Sant Cugat.

Els orígens del problema

L’any 1976 el Pla general metropolità (PGM) va col·locar a Sant Cugat un excés de zones verdes. Aquestes, concentrades en àrees properes a rieres i torrents principalment a Valldoreix i la Floresta, es van posar en llocs on segons el Plan comarcal del 1953 es podia edificar. El PGM va donar 5 anys als ajuntaments per expropiar els terrenys on encara no s’havia construït però no es va fer. Els anys van anar passant i alguns d’aquests propietaris han volgut compensacions. Els tribunals, a més, els han donat la raó i l’Ajuntament de Sant Cugat ha hagut de pagar expropiacions forçoses al preu de mercat. Això és així perquè la justícia dicta que s’han de pagar com si fossin sòls edificables malgrat ser zones verdes segons el PGM.

Llosa pressupostària
Històricament ja s’han pagat 8 milions d’euros en concepte de compensacions per uns 30 casos contenciosos ja resolts. Actualment queden 15 expedients pendents de resolució judicial. L’Ajuntament de Sant Cugat no vol donar la xifra de quant pot suposar això en noves expropiacions perquè cada cas és diferent i perquè la justícia s’ha de pronunciar encara. Ara bé, una cosa està clara, aquest llast seguirà pesant durant anys en uns pressupostos que es van reduint any rere any degut al difícil moment econòmic.

Com ho pagarem?
El regidor d’Urbanisme, Pere Casajoana, té clar a quina porta s’ha de trucar a l’hora de buscar finançament per fer front a aquest revés financer. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és des de la seva recent creació l’Administració competent en matèria d’urbanisme i modificacions del PGM. Sant Cugat té l’esperança que com a òrgan hereu del que va dibuixar el planejament ara ajudi a superar l’obstacle als municipis afectats.

Fa dues setmanes, representants polítics de Sant Cugat, Sant Vicenç dels Horts, Montcada i Sant Just van trobar-se per impulsar cadascun des del seu ajuntament una moció per instar l’AMB a crear un fons de contingència per pagar aquestes expropiacions. Segons Casajoana, aquests diners es demanarien en primera instància com un préstec amb vistes que potser en un futur les negociacions polítiques i administratives a altes esferes facin que el mateix ens assumeixi part del pagament total.

El regidor d’Urbanisme ha criticat, una vegada més, el PGM que tants mals de cap ha donat a Sant Cugat. El polític recorda que des del 1976 s’han instat més de 2.000 revisions del pla urbanístic i ironitza dient fent-se la següent pregunta: “Si et compres un cotxe i l’has de reparar constantment no pots considerar que has fet una bona compra”.