La solar solar és una font d'energia renovable inesgotable

Medi ambient

Més de 400 expedients de bonificació d'IBI per abastir-se amb energies renovables, aturats

Segons una ordenança municipal, les persones que compten s'abasteixen amb energies renovables en els seus habitatges, tenen una bonificació en l'IBI, però la Diputació de Barcelona en discrepa

L'Ajuntament de Sant Cugat té ara mateix més de 400 expedients de bonificació de l'IBI estancats. Es tracta d'uns expedients de persones que s'abasteixen a través d'autoconsum d'energies renovables en els seus habitatges. I és que segons una ordenança municipal, aquells que instal·len i consumeixen energia solar tèrmica per a aigua calenta sanitària, energia solar fotovoltaica d'autoconsum elèctric i altres energies renovables, tenen dret a una bonificació de fins al 50% en l'IBI.

La comissionada per l'Emergència Climàtica de Sant Cugat, Alba Gordó, va confirmar en la primera de les jornades 'Construïm país', d'Òmnium Sant Cugat, que existeix aquesta problemàtica, i va haver de respondre preguntes i crítiques d'alguns veïns afectats per la situació. De fet, segons va reconèixer la mateixa Gordó al TOT Sant Cugat, hi ha expedients pendents de validació que daten del 2018. En aquest sentit, Gordó va assegurar que les queixes dels veïns són comprensibles: "Tenen tota la raó".

Cal destacar que totes aquestes persones ja han fet el pagament de l'import complet de l'IBI, i després de fer el pagament és quan han d'adreçar-se a l'administració perquè se'ls retorni la part que els correspon, la qual cosa ara no passa. Alba Gordó va explicar que la intenció és desencallar aquesta situació abans de l'estiu, però no va deixar clar si es resoldria favorablement als veïns: "Estem en procés de fer una proposta de resolució d'aquest problema, i la farem abans de l'estiu"

Discrepàncies entre Ajuntament de Sant Cugat i Diputació de Barcelona 

La raó principal que provoca l'estancament d'aquests expedients és una discrepància en la interpretació de l'ordenança entre el consistori, que la defensa tal com està plantejada, i la Diputació de Barcelona, que no la veu clara - cal recordar que l'Ajuntament és qui cobra l'IBI, però la diputació és qui gestiona el rebut. "El problema és que hi ha una discrepància entre l'ordenança i la voluntat de l'Ajuntament i la interpretació que en fa la Diputació de Barcelona".

En aquest sentit, Gordó reconeix que "l'Ajuntament va dir que faria una cosa i a hores d'ara encara no l'està fent", i afegeix "és una qüestió que fa temps que volem resoldre, cosa que de moment no hem aconseguit".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.