Acaba la batalla judicial per la pedrera Berta: no es reomplirà i es naturalitzarà
A tocar del Puig Madrona, la pedrera Berta és una explotació minera que es va començar a excavar fa segles i el 2016 va aturar la seva activitat extractora
La batalla judicial per la pedrera Berta entre la Generalitat de Catalunya i el gestor de l'espai (Jaime Franquesa SA) està arribant al seu final. Segons el govern municipal de Sant Cugat, les dues parts ultimen un acord a través del qual l'empresa gestora retirarà tots els contenciosos i l'administració catalana no obligarà a restaurar l'espai amb terres, ubicat a tocar del Puig Madrona. Així s'ha començat a constatar en el ple municipal d'aquest 15 d'abril a Sant Cugat, en què s'ha donat compte de la retirada de dos contenciosos. "És una molt bona notícia", ha celebrat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós.
Així, el futur de la pedrera Berta passa per la renaturalització d'un espai que amaga valors ambientals i geològics rellevants. El 2018, l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix van expressar la seva voluntat per convertir la Pedrera Berta en un espai obert als ciutadans amb l'objectiu de difondre els "valors ambientals, geològics i faunístics" de l'entorn. Per ara, el regidor d'Urbanisme s'ha limitat a parlar d'una renaturalització.
"Volem saber els termes d'aquest acord, anem a cegues", ha reclamat Álvaro Benejam, del Partit Popular, que ho considera "trascendent" per la ciutat.
D'una mina a possible abocador
El 17 de juny de 2019, l'Ajuntament va clausurar la Pedrera Berta a instàncies de la Generalitat de Catalunya. Fins aquell moment, l'empresa gestora estava reomplint el forat amb aportacions de terra. Aquella decisió, entre altres, va desencadenar diversos recursos judicials per part de Jaime Franquesa SA i que sempre van donar la raó a l'administració.
La Pedrera Berta, propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat, és una explotació minera que es va començar a excavar fa segles i el 2016 va aturar la seva activitat extractora. Tal com passava amb altres pedreres, l'empresa va començar a omplir el forat amb altres materials. Anys abans, s'havia plantejat la possibilitat d'ubicar-hi un abocador, però l'oposició del Consistori i del veïnat va aturar el projecte.
Segons diversos estudis de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i del Parc Natural de Collserola, la morfologia de la pedrera i el seu aflorament presenta diversos valors de caràcter geològic i miner que donen testimoni de l'evolució geològica del territori català i de la formació del massís de la Serra de Collserola.
Del Triàsic al Juràssic
Abans de convertir-se en pedrera, els minerals d'aquest indret s'extreien d'una mina. Es creu que van ser els ibers els primers a treballar-hi tot i que no es té constància de l’explotació de les mines de galena i plata fins a l'època romana. Des d’aquests segles i fins inicis del segle XX es va crear una extensa xarxa de galeries i pous dedicats a l’extracció d’aquests minerals.
La pedrera Berta és considerada el bressol de la mineralogia catalana i el jaciment de minerals més visitat de Catalunya. S'hi poden trobar minerals com coure, plata, sofre, galena, pirita, quars, rútil, siderita, farmacolita o moscovita; entre molts altres.
Científicament, és l’únic jaciment on es poden trobar registrades evidències de la circulació de fluids en dues etapes ben diferents de la història geològica de Catalunya i s'hi poden observar l’estructura de dos filons de fluorita massiva que responen a la mineralització de fractures durant les etapes de rift desenvolupades durant el Triàsic superior i el Juràssic inferior.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.