Diferents entitats ecologistes han sortit al carrer per demanar l'aturada del projecte de construcció de l'escola La Mirada. FOTO: Nielo Ballart

Medi ambient

Adenc presentarà un nou contenciós contra construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

Amb l'objectiu d'evitar la tala d'arbres al Bosc de Volpelleres, l'entitat ecologista demanarà mesures cautelars per frenar el projecte de construcció de l'escola

L'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura presentarà un nou contenciós contra la construcció de l'escola La Mirada al Bosc de Volpelleres. L'objectiu és frenar el projecte per evitar la tala d'arbres que implica i preservar aquest entorn natural. Actualment, ja hi ha interposat un contenciós, admès a tràmit, contra la modificació urbanística que permet la construcció de l'equipament. Un anunci que arriba després que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic no admetés a tràmit el recurs especial de l'entitat ecologista contra el projecte de transplantament d'arbres. Així, la batalla judicial continua oberta.

Més info: Nova victòria per la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres

La voluntat d'Adenc és sol·licitar mesures cautelars i que s'aturi el projecte de construcció de l'escola a la ubicació plantejada per l'Ajuntament de Sant Cugat al Bosc de Volpelleres fins que hi hagi una sentència en ferm. "Tenim un mandat del grup de Sant Cugat per buscar totes les vies possibles per defensar la continuïtat del bosc", ha explicat el president de l'entitat, Joan Carles Sallas. En el primer contenciós, el tribunal no va acceptar les cautelars, però ara esperen que se'ls hi concedeixin: "L’important és demanar mesures cautelars per paralitzar la tala del bosc".

Joan Carles Sallas: "Entenem la preocupació de l’Escola La Mirada i de les famílies, però qui té la responsabilitat de tenir un pla B és l’Ajuntament"

A més, lamenta que l'Ajuntament s'hagi enrocat i no estigui preveient una ubicació alternativa en cas que la justícia tombi el projecte: "Nosaltres demanem un pla b. Garanteix que, passi el que passi, es podria reubicar l’escola". De fet, Adenc ja va presentar un document amb ubicacions que no implicarien la tala d'arbres al Bosc de Volpelleres: "Hi ha una ubicació fàcil: reubicar l’edifici nou a les finques al voltant d’on hi ha els barracons. És un dels àmbits més fàcils del projecte. Si l’Ajuntament no està estudiant vies alternatives i ens dona la raó el jutjat, serà un fracàs de tot per no haver previst un pla B. I anirem molt més tard".

"Entenem la preocupació de l’Escola La Mirada i de les famílies, però qui té la responsabilitat de tenir un pla B és l’Ajuntament", insisteix. 

Defensa de l'entorn natural

Joan Carles Sallas defensa la mobilització contra la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres: "El bosc és un espai de valor i interès general superior al bé i interès d’un col·lectiu. El bosc és per tothom, amb un valor superior al d’una escola". "I l’escola es pot fer en un altre indret, es poden garantir els dos interessos generals", defensa. En aquest sentit, fa referència a l'emergència climàtica: "Ningú nega el canvi climàtic amb les paraules, però amb els fets no és tan fàcil". Per Adenc, el projecte suposaria una "agressió irreperable" a l'entorn natural, amb conseqüències per la fauna, la biodiversitat i l'ecosistema verd al voltant del torrent i el bosc de ribera.

"Els boscos de ribera aporten més del 50% de biodiversitat del conjunt dels espais naturals, és l’espai on hi ha més biodiversitat", argumenta.

Mobilització ciutadana

Amb tot, Joan Carles Sallas anticipa una mobilització ciutadana en cas que el jutjat no accepti les mesures cautelars i freni la construcció de l'escola. En aquest cas, no acaben de veure clar el sentit de continuar amb el procés judicial. D'altra banda, l'entitat demanarà el dret d’assistència jurídica gratuïta, una possibilitat que s'ofereix a entitats socials.

Les obres

L'Ajuntament de Sant Cugat va anunciar la seva voluntat d'engegar les obres de construcció de La Mirada abans d'acabar l'any, després d'anys de retards i entrebancs burocràtics. Les famílies també fa temps que denuncien els retards que pateixen, ja que des del 2016, quan es va iniciar l'escola, estan en mòduls prefabricats. 

Des del govern municipal, han assegurat que l'impacte al Bosc serà mínim i que es compensarà amb el transplantament d'arbres en una zona pròxima. A més, han assegurat que és "compatible" la preservació de l'entorn amb la construcció de l'escola.  

"És veritat que el bosc del parc ha anat creixent, s’intentarà salvar el màxim d’arbres i, sinó, es compensarà. I, des del punt de vista ecologista, una escola al bosc, com a molts llocs d’Europa, és una manera de fer entendre l’ecologia als infants. Què més voldríem que l’entorn de totes les escoles fos un bosc? Haurem de sacrificar algun arbre o arbust, però la compensació serà molt correcte", va defensar la regidora d'Educació, Pilar Gorina, en una entrevista al TOT.

Més info: Pilar Gorina: "Què més voldríem que l’entorn de totes les escoles fos un bosc"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.