Punt a Molins de Rei on l’aigua regenerada s’afegeix al cabal del riu Llobregat. FOTO: Cedida

Medi ambient

Aigua regenerada per fer front a la sequera

Agbar impulsa una gestió dels recursos hídrics basada en l’economia circular per avançar en la resiliència dels municipis i contribuir al seu desenvolupament econòmic i social

El canvi climàtic es manifesta a través de l’aigua i n’altera el cicle natural. Les onades de calor, les inundacions, els episodis de sequera o l’augment del nivell del mar s’intensifiquen com a signes d’una crisi climàtica que ha esdevingut el repte més gran de la humanitat en el segle XXI.

 

Quan l’aigua escasseja o les persones hi tenen un accés desigual, augmenten les tensions entre comunitats i països. I és aquesta precisament la crida que llança Nacions Unides en el Dia Mundial de l’Aigua, i que amb el lema “Aigua per la pau”, posa en relleu com la salut pública i la prosperitat de les societats, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen del bon funcionament i d’una gestió equitativa del cicle de l’aigua.

A Catalunya, ens trobem en una situació d’emergència a causa de la manca de pluges dels tres darrers anys. Els embassaments de les conques internes es troben per sota del 15%, límit establert per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per activar l’estat d’emergència en què ens trobem immersos des de l’1 de febrer. Però aquesta sequera no és una crisi puntual, l’ACA estima que el dèficit hídric a la regió metropolitana de Barcelona per a l’any 2027 serà de 130 hectòmetres cúbics anuals.

Tancar el cercle del cicle de l’aigua per no dependre de la pluja

Conscients dels reptes que comporta la menor disponibilitat d’aigua per a les nostres ciutats i l’activitat econòmica, des d’Agbar aposten pels recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada, per garantir el subministrament d’aigua en qualsevol circumstància. Es tracta de l’aigua procedent de la xarxa de sanejament que, un cop depurada, rep un tractament addicional perquè es pugui reutilitzar en diversos usos, seguint un model d’economia circular.
Estendre aquesta regeneració és la millor garantia per fer les nostres ciutats més resilients davant l’escassedat hídrica. Una solució que té un cost energètic fins a tres vegades inferior al de dessalinitzar l’aigua i que genera una petjada de carboni de pràcticament la meitat que la de l’aigua dessalinitzada.

De fet, Agbar és un referent internacional en la gestió sostenible dels recursos hídrics i un grup capdavanter en la regeneració d’aigua. Per exemple, el 2023, Aigües de Barcelona va regenerar 57,9 hectòmetres cúbics d’aigua residual depurada, xifra que equival a l’aigua que consumeix durant un any al voltant d’un milió i mig de persones. Actualment, la companyia impulsa fins a 1.500 litres d’aigua per segon des de l’Estació Regeneradora d’Aigua (ERA) de la depuradora del Baix Llobregat aigües amunt del riu Llobregat fins a un punt, situat a Molins de Rei, on s’afegeix al cabal del riu en condició d’aigua prepotable.

Vuit quilòmetres curs avall, aquesta aigua arriba al punt de captació de l’estació potabilitzadora (ETAP) de Sant Joan Despí, i es torna a tractar i potabilitzar per enviar-la posteriorment a les llars metropolitanes. Ara el repte és reproduir aquest model a la conca del Besòs i poder regenerar 60 hectòmetres cúbics d’aigua addicionals anualment per deixar de dependre de l’aigua de la pluja i alliberar recursos superficials per a altres territoris.

Així mateix, a la depuradora de Mataró s’ha posat en marxa una plataforma experimental de reutilització de l’aigua, un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i per l’ACA que està operat per CETAQUA, el centre tecnològic d’Agbar, en col·laboració amb SIMMAR. Aquesta iniciativa persegueix demostrar la viabilitat tècnica i econòmica de la regeneració de l’aigua tractada a la depuradora de Mataró.

Tècnic treballant a la Plataforma Experimental de Reutilització d'Aigua a l'EDAR de Mataró. FOTO: Cedida

Projecte pioner per a estendre l’ús de l’aigua regenerada al Vallès Occidental

L’ERA de la depuradora Riu Sec de Sabadell, operada per Aigües Sabadell, ha estat pionera a Catalunya en donar una segona vida a l’aigua des que, el 2011, va començar a subministrar aigua regenerada per a cisternes sanitàries del polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu Sec. Amb la situació de sequera persistent, els darrers mesos ha anat augmentant el cabal d’aigua regenerada per a usos urbans i de sanejament, agrícoles i industrials fins arribar a triplicar, l’abril de 2023, el volum d’aigua regenerada distribuïda, fins als 1,7 hectòmetres cúbics.

Amb l’objectiu d’aprofitar la potencialitat de l’ERA Riu Sec, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua han decidit posar en marxa un projecte per a impulsar l’ús de l’aigua regenerada a l’àrea del Vallès, mitjançant la construcció d’una xarxa d’abastament supramunicipal d’aigua regenerada en alta que, des de l’ERA, subministri part del seu cabal a Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’aigua es destinarà a usos recreatius per al golf de Sant Cugat, al reg del campus universitari, al reg de zones verdes, neteja de carrers i per a usos residencials, tant per al municipi de Sant Cugat com per al Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès. Aigües de Barcelona s’ha encarregat de la confecció del projecte constructiu i s’espera que la xarxa estigui operativa el 2025, amb una distribució que podria arribar al milió de metres cúbics anuals.