Caçadors, veïns, ambientalistes i ajuntaments aborden la realitat del senglar a Collserola
L'objectiu és dissenyar accions conjuntes a l'entorn metropolità per reduir la presència de l'animal en zones urbanes de Collserola
La Taula del Senglar de Collserola es reunirà per primer cop aquest dimarts i aplegarà ajuntaments, entitats agràries, veïns, ambientalistes, animalistes i caçadors per dissenyar accions conjuntes que permetin reduir la població de senglars en diferents entorns urban. L'objectiu de les trobades de la Taula, que impulsa el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, és recollir opinions des de les diferents mirades i sensibilitats al voltant del fenomen per no dependre exclusivament de mesures de control com la caça. El nou model de cogestió del senglar a l'àrea metropolitana de Barcelona s'emmiralla en experiències similars com la del mateix senglar a Girona, el conill a Lleida o el cabirol a Tarragona.
La primera trobada de la Taula del Senglar de Collserola té lloc aquest dimarts al Centre d'Educació Ambiental de Collserola i s'emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques 2025. Aquest pla pretén assolir un nombre de senglars "estable" i "compatible amb la conservació d'altres espècies i les activitats humanes".
Accidents de trànsit i malalties
I és que si a la resta del país la problemàtica del senglar es concentra sobretot a l'agricultura, a l'entorn metropolità això és molt diferent. Els espais urbans s'ha convertit en un atractiu per a la fauna salvatge en zones de Barcelona, el Maresme o el Vallès, on el senglar s'ha "habituat" i "perdut la por" a les persones. A Sant Cugat és habitual veure senglars per les urbanitzacions i districtes i, fins i tot, al centre de la ciutat. En aquest sentit, la Generalitat apunta que els danys al voltant de les ciutats es concentren principalment en accidents de trànsit, atacs directes a persones, danys econòmics a mobiliari urbà i jardins públics o la transmissió de malalties.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.