L’educació ambiental, motor per a l’impuls de la sostenibilitat del nostre planeta
Sorea desenvolupa iniciatives educatives per explicar el valor de l’aigua a tota la ciutadania, començant pels més petits
En un món on els recursos naturals són cada vegada més escassos, l’educació ambiental s’erigeix en un pilar fonamental per avançar cap a la sostenibilitat del nostre planeta. En aquest context, les companyies gestores del cicle de l’aigua exerceixen un paper clau no només en proveir d’aquest recurs essencial, sinó també en liderar iniciatives educatives que promoguin el compromís amb la cura del medi ambient, especialment entre els més joves.
Impulsar l’educació ambiental des de la infància no pot quedar en un segon pla, i menys encara d’ençà que l’emergència climàtica i l’escassetat hídrica que se’n deriva, són realitats tan presents en la nostra quotidianitat. Els més joves són el futur en la preservació del nostre entorn, i introduir-los en l’impacte que provoca el canvi climàtic en la disponibilitat d’aigua i en la necessitat de conservar-la i fer-ne un ús responsable és essencial per construir una societat conscient i compromesa.
Mitjançant programes educatius interactius, visites a plantes de tractament de l’aigua i activitats didàctiques com tallers i exposicions, Sorea persegueix que els més petits interioritzin conceptes clau sobre la gestió responsable dels recursos hídrics. Per tant, la inversió en programes educatius no és una estratègia a curt termini, sinó una mesura preventiva per procurar la disponibilitat d’aigua en el futur. L’objectiu és que els infants esdevinguin els ambaixadors naturals de la conservació ambiental.
Aqualogia, el programa escolar que ha apropat el cicle integral de l’aigua a més de 12.000 alumnes de primària
Amb un enfocament basat en la cura de l’entorn, la sostenibilitat dels recursos i l’actuació sobre el canvi climàtic, Aqualogia descobreix a l’alumnat de primària el cicle integral de l’aigua, com aquesta arriba a les nostres llars i quins tractaments són necessaris per consumir-la i retornar-la al medi natural. En els darrers cinc cursos escolars, més de 12.000 alumnes han participat en una sessió d’aquest programa.
Aqualogia vol conscienciar sobre la crisi climàtica i promoure l'actuació col·lectiva per fer-hi front, facilitar la participació i la interacció dels escolars mitjançant l'ús de noves tecnologies. Els educadors i educadores que duen a terme les sessions d’Aqualogia a les aules també posen a la disposició del professorat una eina didàctica adaptada al programa d’estudis de cada cicle educatiu, perquè puguin continuar tractant el tema al llarg del curs.
Exposició itinerant de l'Operació Aigua. FOTO: Cedida
L’Operació Aigua, l’exposició educativa que recorre tota Catalunya
L’exposició itinerant Operació Aigua és la iniciativa centrada en la sensibilització per a un consum responsable de l’aigua. Es tracta d’una mostra didàctica que persegueix conscienciar la ciutadania sobre la disponibilitat actual i futura dels recursos hídrics, sobre els usos i abusos que en fem com a societat, així com sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural.
L’Operació Aigua, que ha arribat a més d’una seixantena de poblacions catalanes des que es va posar en marxa l’octubre de 2020, es pot visitar de forma totalment gratuïta i, tot i que va dirigida a tots els públics, posa especial focus en l’escolar. Gràcies a la col·laboració amb els ajuntaments dels municipis que visita, s’organitzen visites escolars amb educadors i educadores de forma que, des que es va posar en marxa, més de 4.000 joves han participat en una d’aquestes sessions.
Vint anys del Museu de les Aigües, un espai viu per al coneixement de l’aigua
El Museu de les Aigües és un equipament cultural, patrimonial i educatiu que promou el coneixement del cicle integral de l’aigua des d'una experiència vital, d'aprenentatge i lúdica.
El Museu, que va obrir les portes l’any 2004 per iniciativa de la Fundació Agbar, ocupa els edificis modernistes de la Central Cornellà, la planta que Aigües de Barcelona va inaugurar el 1909 per extreure aigua de l'aqüífer del Baix Llobregat i abastir així Barcelona.
Actualment, la Central Cornellà continua fent la mateixa funció que ara fa un segle, i la instal·lació hidràulica de vapor original conviu amb les modernes bombes d'impulsió. Per tant, el Museu és al mateix temps una planta en funcionament, un lloc on passat i present convergeixen sobre un substrat comú: l'aigua.
Però per davant de tot, el Museu és un espai singular viu, concebut perquè hi convisquin diverses aproximacions a l'aigua, a través d'una oferta d'exposicions i activitats per a tots els públics.
En l’àmbit educatiu, el Museu compta amb un programa adaptat als diferents nivells educatius. Aquest programa afavoreix a les escoles poder treballar de manera contextualitzada el cicle integral de l’aigua, la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible vinculats amb els reptes de futur de l’aigua.
Les activitats educatives del Museu giren al voltant de metodologies actives que busquen generar un aprenentatge vivencial i significatiu, és a dir, un aprenentatge basat en problemes -thinking based learning-, en la gamificació i en la instrucció directa. Des que va obrir les portes ara fa vint anys, el Museu de les Aigües ha rebut a més de 274.000 alumnes.
En definitiva, és a través de l’educació que aconseguirem avançar cap a una societat més conscient i respectuosa amb el medi ambient, i Sorea té el compromís de ser agent actiu d’aquesta transformació.