El Pi d'en Xandri, en bon estat de salut 22 anys després de l'atac
Fa 22 anys el Pi d'en Xandri va patir un atac que gairebé acaba amb la seva vida i ara es fan revisions periòdiques per garantir un bon manteniment
L'estat del Pi d'en Xandri és bo. Així ho han explicat els tècnics de l'Ajuntament després de la revisió feta aquest divendres, 29 de març, per tal de fer un seguiment a aquest símbol de Sant Cugat i de la protecció de Torre Negra a Collserola. 22 anys després de l'atac que gairebé acaba amb la seva vida, el Pi d'en Xandri continua ben viu. Des de llavors s'han anat fent revisions periòdiques per garantir el seu manteniment i prevenir malalties o plagues.
"El pi;, tot i la ferida, té moltes ganes de viure i de tirar endavant", ha explicat Jordi Torrijos, cap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l’Ajuntament de Sant Cugat. El Pi d'en Xandri ja té més de 240 anys, ja que va ser plantat al voltant de 1774, quan ja tenia una certa mida. Segons Torrijo, un pi pinyoner com aquest pot arribar als 350 o 400 anys. Per tant, si tot va com fins ara, encara li queden molts anys de vida.
"Els puntals s'han de mantenir"
Tot i això, els puntals que es van instal·lar arran de l'atac, encara seguiran presents. "S'han de mantenir, perquè el gran tall que es va fer arriba fins a la medula. És una ferida tan forta que passaran decennis i decennis fins que cicatritzi del tot", ha detallat Jordi Torrijos. Així, la icònica imatge del pi amb els puntals al voltant no desapareixarà.
Recentment també s'ha canviat la malla que rodeja la zona de la ferida, tal com ha explicat el cap del servei de Paisatge i Verd Urbà: "La ferida ha d'estar oberta i airejada però no pot ser accessible, perquè hi ha gent que l'embruta, hi deixa deixalles". "És necessari", afegeix.
La revisió pràcticada aquest divendres ha consistit en la retirada de branques seques i en la comprobació del seu estat de salut, a partir d'analitzar la fusta de la part superior de l'arbre. Els resultats definitius se sabran en els pròxims dies. Amb una màquina, els tècnics poden saber quin és l'estat interior de la fusta i la seva resistència.
Revisió al Pi d'en Xandri FOTO: Bernat Millet
Un arbre històric
El Pi d'en Xandri és un dels testimonis més privilegiats de la història santcugatenca dels últims més de 200 anys. Fa uns quinze anys, l'Ajuntament va fer un estudi de tots els anells de l'arbre i que va posar de manifest algunes curiositats, que ha recordat Jordi Torrijos. "Els anells, depenent del seu creixement, et poden indicar si ha sigut un any més plujós o més sec".
Així, els tècnics van detectar, per exemple, una ferida important ja compartimentada de l'època de les guerres carlines. També com l'arbre va tenir un creixement més petit entre el 1910 i als anys 80: "No podia ser una sequera tant prollongada i és degut a la mecanització agrària: un tractor llaurava al voltant del pi i tallava les arrels superficials i no podia créixer gaire". A través del pi, es coneix la història de l'entorn.
Símbol de Sant Cugat
Ajuntament de Sant Cugat, tècnics i representants d'entitats, a la revisió del Pi d'en Xandri FOTO: Bernat Millet
"És important la feina que fan els tècnics per la preservació d'aquest patrimoni natural de Sant Cugat", ha destacat l'alcaldessa, Carmela Fortuny, que ha afegit: "Hem pogut comprovar que sembla que el pi està en bon estat". Per l'alcaldessa, el Pi d'en Xandri és un "orgull" per la ciutat i el fet que sigui "identificat" pels veïns i veïnes.
Des del Club Muntanyenc i la plataforma Pi d’en Xandri +20, creada en el 20è aniversari de l'atac, també reivindiquen la figura de l'arbre com un símbol en la lluita per la preservació de Torre Negra davant possibles construccions. "És un orgull i forma part de la defensa de Torre Negra des de l'atemptat que va patir", ha destacat Silvano Bendinelli, president del Club Muntanyenc.
Amb aquesta màquina es comprova l'estat de la fusta de l'interior del Pi FOTO: Bernat Millet