La lluita contra els incendis a Sant Cugat: una responsabilitat compartida
Sant Cugat fa una crida a la responsabilitat i col·laboració per reduir el risc d'incendi i lluitar contra els focs
El 15 de juny comença la temporada d'alt risc d'incendi forestal i Sant Cugat ja ho té tot a punt per intentar minimitzar el risc i actuar ràpidament contra qualsevol foc. Una tasca fonamental en un municipi incrustat al Parc Natural de Collserola, amb moltes urbanitzacions envoltades de bosc i un 40% de superfície forestal. L'Ajuntament ha presentat la campanya d'incendis per aquest estiu, que incrementa un 53% el pressupost (fins als 295.000 euros), amplia un 18% les franges de protecció i duplica els treballs de manteniment i neteja. L'objectiu, ha remarcat el regidor de Medi ambient, Àngel Pedrós, és protegir el gran entorn natural de la ciutat.
Però la lluita contra els incendis va molt més enllà dels recursos econòmics. "El foc és un problema de tothom", ha recalcat el president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés. I en aquest tothom destaquen tots els cossos de seguretat i d'emergències que s'impliquen: des de la Policia Local i els Bombers fins als més de 50 voluntaris de Protecció Civil i ADF. "Cada any tenim incendis a Sant Cugat, però tenim un gran dispositiu per fer una ràpida intervenció", ha destacat Toni Royo, director de Protecció Civil, que ha insistit: "La ràpida actuació pot ser la diferència entre un conat d'incendi i una gran emergència".
Truca al 112 quan vegis fum
La ciutadania també juga un paper molt important. "Cada segon i cada minut compten en un incendi", ha explicat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, que ha destacat la importància de la pedagogia i sensibilització i la "feina impagable" dels voluntaris". És per això que des de Protecció Civil han demanat a la ciutadania que avisi al 112 quan vegi qualsevol columna de fum i que no doni per fet que ja haurà trucat algú altre.
La prohibició de petards
L'Ajuntament de Sant Cugat repartirà 13.000 díptics informatius als barris de muntanya i l'EMD de Valldoreix ha enviat un fulletó amb consells i recomanacions a tots els veïns de la vila. Un dels principals, a les portes de Sant Joan, és la prohibició de llançar petards en zones boscoses o a menys de 500 metres.
El president valldoreixenc ha recordat a més que està prohibida la pirotècnia a tot Valldoreix: "Hem de ser conscients que les nostres actuacions poden provocar un gran incendi".
De la sequera a les pluges
Les pluges d'abril, maig i juny han servit per combatre la intensa sequera que ha viscut el país els últims tres anys i han suposat un alleugeriment per uns boscos molt castigats. Tot i això, l'Ajuntament de Sant Cugat fa una crida a no relaxar-se. Gemma López, tècnica de Medi ambient de l'Ajuntament, ha advertit que la previsió és que les temperatures a l'estiu siguin més elevades que anys anteriors: "Quan les temperatures comencin a pujar, el risc s'incrementarà. Potser no hi haurà tant risc a inicis de juliol, però després n'hi haurà a l'agost i al setembre".
"Tot i que hem tingut una primavera plujosa, no vol dir que l'estiu sigui tranquil", ha emfatitzat Bernat Picornell. Per tot plegat, els responsables polítics i cossos d'emergència fan una crida a la responsabilitat i col·laboració ciutadana i trucar al 112 quan es detecti qualsevol columna de fum.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.