El Parc de Collserola retira arbres morts per reduir el risc d'incendi
La retirada d'arbres morts per la sequera és fonamental per reduir el risc d'incendis als boscos de Collserola
El Parc Natural de la Serra Collserola està duent a terme actuacions per minimitzar el risc d'incendi en tota la massa forestal. Després de les tasques de vigilància de l'estiu, les tasques se centren a reduir el combustible, conservar en bon estat els camins i preparar els boscos per als mesos de més perill d'incendi forestal.
Les principals actuacions en marxa són el manteniment de les infraestructures de prevenció, com el manteniment periòdic de la vegetació adjacent i del ferm a camins, la retirada d'arbres morts i el manteniment de les franges de prevenció en zones urbanitzades. Fins a finals d'octubre, el Consorci del Parc ha fet el manteniment de 140 hectàrees, amb tales selectives d'arbrat i desbrossada de matolls.
"La situació d’emergència climàtica, sobretot els darrers estius, fa que sigui necessari continuar treballant per promoure un mosaic agroforestal resilient a aquestes noves condicions climàtiques", destaca Xavier Paz, vicepresident executiu del Consorci.
Arbres morts per la sequera
Alhora, l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix, entre altres, continuen actuant en el manteniment de franges de prevenció d’incendis dels respectius nuclis de població i urbanitzacions, i es continuen intensificant els treballs de tala i retirada d'arbres morts arran de l'acumulació d'episodis de sequera dels últims tres anys.
Amb tot, ja s'han iniciat les actuacions de retirada d'arbres morts amb risc de caiguda en zones d’alta freqüentació, al llarg de camins del vessant barceloní, amb un total de 51,8 hectàrees als voltants de Torre Baró, el passeig de les Aigües o el bosc de Can Caralleu.
Pocs incendis
La campanya d’aquest estiu de 2024 ha estat una de les millors dels darrers anys, amb només 38 incendis en tota l'àrea metropolitana, un nombre molt inferior als 71 del 2023 o els més de 100 del 2022 i 2021. La superfície cremada només ha estat d'1,31 hectàrees, de les quals 0,8 de la superfície era de matolls i 0,5 d'arbres.
El 2023 va ser el tercer any consecutiu en què es recollia la meitat de la precipitació mitjana a la serra de Collserola des que es tenien registres (1914-2023) i el segon any més càlid d’aquesta sèrie. L’any més càlid d’aquesta sèrie va ser, precisament, el 2022.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.