Propietaris de boscos de Collserola s'alien per prevenir els incendis forestals
L'estat d'abandonament de bona part dels boscos de Collserola fa que la serralada sigui molt vulnerable als incendis forestals
El Parc Natural de Collserola podria cremar totalment en vuit o deu hores. És l'advertència que va llançar el cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals, Marc Castellnou, en un documental de TV3. L'estat d'abandonament dels boscos, l'augment de la temperatura o les sequeres prolongades fa que la serralada sigui cada vegada més vulnerable als incendis forestals.
Davant d'aquesta situació, un grup de propietaris s'han unit sota l'associació Collserola Iniciatives amb l'objectiu de reduir el risc d'incendi a través d'impulsar una gestió activa dels boscos i dinamitzar l'espai amb activitats agrícoles, ramaderes o d'obtenció de biomassa. Més del 60% dels terrenys agroforestals de la serra estan en mans privades.
Englert: "Els boscos estan bastant abandonats i ha augmentat el risc d’incendi forestal"
"Collserola Iniciatives surt de la preocupació d’alguns propietaris de la serra. Els boscos estan bastant abandonats i en els últims anys, per les sequeres prolongades i manca de gestió, ha augmentat el risc d’incendi forestal significativament", explica Joachim Englert, enginyer tècnic forestal de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals, a la que s'ha unit Collserola Iniciatives.
Un dels eixos centrals és el desenvolupament d'una gestió activa, integral i sostenible d'aquestes fiques per convertir Collserola en un proveïdor de serveis ecològics i socials. La idea és desenvolupar usos forestals, agrícoles i ramaders que afegeixin valor al territoris i que ajudin a preservar els valors ecològics, culturals i paisatgístics de la serra. A més, volen treballar per la rehabilitació de les masies del parc natural.
L'incendi a Collserola. FOTO: Bombers
A més, l'objectiu és també pressionar l'administració perquè destini més recursos a la gestió forestal. "L’adminstració s’ha oblidat la gestió dels boscos. Hi ha molta feina a fer. A l’estiu, tots parlen d’invertir en els boscos. Però quan plou, ja ningú parla del gran risc que hi ha", lamenta.
Pèrdua d'activitat agrícola
Un dels motius que ha fet créixer el risc d'incendi és l'abandonament dels boscos. "Fa 100 anys, moltes d’aquestes propietats eren cultius de vinya o per ramaderia. Actualment només hi ha un 1,6% de superfície agrícola, se n’ha perdut molta. I els boscos creixen anualment, acumulen biomassa", assenyala Englert.
L'enginyer tècnic forestal assenyala que el fet de tenir un bosc sense gestionar fa més vulnerable l'espai, ja que s'acumulen molts arbres en espais reduïts i hi ha estrés hidrològic, també amb arbres morts i caiguts. Si hi hagués un incendi, les flames es propaguen molt més ràpidament i és molt difícil actuar per frenar-lo.
Gestionar el bosc, una necessitat
A la Masia de Can Bell s'ha recuperat el cultiu de la vinya FOTO: Bernat Millet
Davant d'aquesta situació, gestionar els boscos de Collserola s'ha convertit en una necessitat. "Volen promoure iniciatives noves a la serra. La idea és fomentar que s’augmenti la superfície agrícola i a la ramaderia. I buscar una sortida a la fusta i una és la biomassa. Es tracta de dinamitzar l'espai", resumeix Englert. En aquest sentit, ja hi ha col·lectiu que en els últims anys treballen en aquest sentit i el número de finques agrícoles ha augmentat. A Sant Cugat hi ha l'exemple de L'Ortiga a Can Monmany, la vinya de Can Bell o la Rural de Collserola, a Valldoreix.
Al final, l'objectiu d'impulsar aquestes activitats és trencar la continuïtat forestal del paisatge i reduir la càrrega de combustible i treballar per garantir la biodiversitat i valor social de l'entorn. "A Catalunya tenim molta massa forestal. Si no ho gestionem, es pot perdre molt ràpidament. Hem de gestionar els boscos per no perdre’ls", reflexiona Englert.
Una altra tasca a realitzar és impulsar activitats i serveis que donin valor afegit a la fusta. "Ara s’infravalora molt", lamenta l'enginyer tècnic forestal.
Tallar un arbre no és dolent
Una realitat que es troben els propietaris de finca és sovint el rebuig de part de la societat a la gestió forestal. "Un projecte com Collserola Iniciatives pot crear conscienciació. Moltes vegades talles un arbre i per la manca de cultura forestal, molta gent diu que és dolent. Trasllada una problemàtica a l’Amazones a casa nostra", explica. De fet, en les últimes dècades, la massa forestal a Catalunya ha augmentat de manera molt important, principalment per l'abandonament del camp.
"Per nosaltres és molt important que arribi el missatge a la societat i als visitants. Que vegin que la gestió forestal no és dolenta. M’estimo molt el bosc i m’agradaria que la gent entengués que per preservar-lo s’ha de gestionar", insisteix.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.