Imatge de la pedrera Berta FOTO: Arxiu

Medi ambient

Sant Cugat i Valldoreix volen convertir la Pedrera Berta en un espai paisatgístic

Volen aturar el rebliment de la Pedrera Berta per conservar els seus valors ambientals, geològics i faunístics

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix volen convertir la Pedrera Berta, situada a l'entorn del Puigmadrona, en un espai obert als ciutadans amb l'objectiu de difondre els "valors ambientals, geològics i faunístics" de l'entorn.

Per aquest motiu, les dues administracions demanaran a la Generalitat de Catalunya que aturi el rebliment de la pedrera amb materials inerts que està fent l'empresa explotadora, en l'actualitat. Segons l'Ajuntament i l'EMD, és necessàri revisar i modificar el programa de restauració de la pedrera, ja que es tracta d'un interès públic per preservar els valors ambientals.

La Pedrera Berta, propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat, és una explotació minera que es va començar a excavar fa segles i el 2016 va aturar la seva activitat extractora. Tal com passar amb altres pedreres, l'empresa gestora està omplint el forat amb materials per tal de tornar-lo a tapar. Fa quatre anys va saltar la polèmica per la voluntat de convertir la pedrera en un abocador, però finalment l'oposició de l'Ajuntament i de la ciutadania va aconseguir aturar el projecte.

"És imperatiu garantir la suspensió dels actuals rebliments de terres"

Tot i això, des de l'EMD de Valldoreix i l'Ajuntament de Sant Cugat han identificat que l'espai compta amb valors ambientals, geològics i faunístics que s'han de preservar. "Si s'omple, es poden perdre aquests valors. L'opció de l'Ajuntament es que quedi com està", ha explicat l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny.

"És imperatiu garantir la suspensió dels actuals rebliments de terres que s'estan realitzant per part de l'empresa titular de l'explotació, ja que poden comprotar la pèrdua irreversible dels seus valors i poden provocar un greu perjudici irreperable sobre el medi", va assegurar la presidenta accidental de l'EMD de Valldoreix, Susanna Herrada.

El projecte

"La idea és crear un circuit obert a la ciutadania per poder visitar la zona", ha detallat l'alcaldessa. Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat que la voluntat és fer "un recorregut de tipus formatiu i paisatgístic per donar valor a l'espai". Entre altres, hi ha mines i galeries visitables.

El projecte s'està treballant conjuntament entre Sant Cugat, Valldoreix, el Parc Natural de Collserola i altres municipis afectats com El Papiol. Els tràmits tot just estan començant i l'Ajuntament espera compta també amb la complicitat de la Generalitat de Catalunya.

Segons diversos estudis de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i també del Parc Natural de Collserola, la morfologia de la pedrera i el seu aflorament presenta nombrosos i diversos valors de caràcter geològic i miner que donen testimoni de l'evolució geològica del territori català i de la formació del massís de la Serra de Collserola. 

L'empresa, per ara, continua abocant terres al forat de la pedrera.

Debat sobre la propietat

El Ple Municipal ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits aquesta petició a la Generalitat perquè s'aturi el rebliment de terres. Tot i això, PSC i ERC-MES han mostrat alguns dubtes sobre el tema.

"Segons teníem entès, ja hauríem de tenir les claus d'una part de la pedrera Berta. Hi ha una activitat frenètica, d'entrada de camions plens i sortida de camions buits", ha alertat el socialista Pere Soler, que ha demanat analitzar la possibilitat d'obrir una via judicial per aturar-ho.

Per la seva banda, Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, també ha lamentat que la propietat encara "no hagi tornat les claus" i ha insistit en la necessitat d'estudiar altres vies per tal d'aturar la contínua entrada i sortida de camions.

El tinent d'alcalde Joan Puigdomènech ha detallat que el tema de la propietat està en un procés judicial i que l'única via per aturar el rebliment de terres és demanar-ho a la Generalitat perquè ho paralitzi de manera "urgent".

La història de la pedrera

Abans de convertir-se en pedrera, els minerals d'aquest indret s'extreien d'una mina. Es creu que van ser els ibers els primers a treballar-hi tot i que no es té constància de l’explotació de les mines de galena i plata fins a l'època romana. Des d’aquests segles i fins inicis del segle XX es va crear una extensa xarxa de galeries i pous dedicats a l’extracció d’aquests minerals.

La pedrera Berta és considerada el bressol de la mineralogia catalana i el jaciment de minerals més visitat de Catalunya. Actualment, s'hi poden trobar minerals com coure, plata, sofre, galena, pirita, quars, rútil, siderita, farmacolita o moscovita; entre molts altres.

Científicament, és l’unic jaciment on es poden trobar registrades evidències de la circulació de fluïds en dues etapes ben diferents de la història geològica de Catalunya i s'hi poden observar l’estructura de dos filons de fluorita massiva que responen a la mineralització de fractures durant les etapes de rift desenvolupades durant el Triàsic superior i el Juràssic inferior