Fuita d'aigua al carrer de Xerric. FOTO: Nielo Ballart

Medi ambient

Sant Cugat perd 2.114 litres d'aigua cada minut per fuites

Sant Cugat és de les ciutats que menys aigua perd amb el 13,6% de l'aigua per fuites i desperfectes a la infraestructura, mentre que la mitjana catalana és del 22%

Sant Cugat va perdre el 13,6% de l'aigua de la seva xarxa per culpa de fuites, trencaments o desperfectes en les canonades el 2022. Això vol dir que dels 8.170 milions de litres que van entrar a la xarxa, se'n van malbaratar 1.111 milions per deficiències de la infraestructura. Cada dia es van perdre 3 milions de litres d'aigua; cada hora 126.000 litres i cada minut 2.114. Són dades publicades per l'Agència Catalana de Notícies a partir de les auditories hidràuliques que han fet les empreses gestores del servei, Sorea en el cas de Sant Cugat. La mitjana de pèrdues per fuites en les 120 poblacions auditades és del 22%, molt per sobre que a Sant Cugat. 

Segons l'auditoria, a la qual ha tingut accés el TOT, Sant Cugat compta 496 quilòmetres de xarxa subministradora. 455 milions d'aigua es van perdre per fuites en la distribució, mentre 135 milions van ser en escomeses. La resta de pèrdues es poden deure a altres desperfectes o trencaments, entre altres situacions. A més, es van detectar 180 avaries en escomeses i 129 a la xarxa. En tot l'any es van dur a terme 52 reparacions de fuites. 

On estan les fuites?

Jordi Lacruz, director d'AGBAR al Vallès Occidental i Baix Llobregat, ha explicat el TOT que les pèrdues es calculen a partir de la diferència entre l'aigua que entra a la xarxa i la lectura dels comptadors. Segons el responsable, les fuites a Sant Cugat estan molt repartides i no hi ha un gran punt on es perdi molta aigua continuadament. 

A més, assenyala l'estat de la xarxa com el principal detonant de les deficiències: "Estem parlant de xarxes de més de cinquanta anys i s'han d'anar renovant". En aquest sentit, recorda que Sant Cugat té gairebé 500 quilòmetres de canonades i és "pràcticament impossible" renovar-la tot i l'objectiu és centrar-se en els punts amb més problemes: "Sabem on estan les pèrdues, perquè les avaries apareixen en els punts més conflictius. Però a Sant Cugat està molt repartit". 

Un altre argument que exposa Jordi Lacruz és que durant el mandat passat a Sant Cugat (amb el govern d'ERC, PSC i CUP)  es van aturar les inversions en la millora de la xarxa per diversos motius: "Es va finalitzar el contracte, l'Ajuntament tenia el plantejament de la municipalització i es van frenar les inversions. Els diners van quedar parats, però ara es destinaran al servei d'aigua de Sant Cugat. S'ha desencallat un pla molt ambiciós amb els diners acumulats els últims tres o quatre anys, i una part important seran per combatre les fuites".

"A Sant Cugat, gràcies a la col·laboració público-privada, es va fent millora contínua de la xarxa. Si es deixa de fer, es nota. Hi va haver una època en l'anterior mandat on es va aturar la millora de la xarxa perquè el contracte havia finalitzat i l'Ajuntament tenia unes altres intencions", emfatitza. Cal recordar que les inversions es financen amb la part de la tarifa de l’aigua que paguen els ciutadans i que es reserva per a millores a les infraestructures del servei. 

Més del 50% de l'aigua perduda

Tot i la magnitud de la xifra, Sant Cugat es troba a la part baixa dels municipis que més aigua perden per fuites i problemes en les canonades. En 61 de les 133 poblacions auditades, es perd més d’un 20% del total de l’aigua introduïda a la xarxa per aquest motiu. La mitjana de totes les poblacions és del 22%. En canvi, els 17 municipis que depenen d’Agbar i es troben a la regió metropolitana (Barcelona, Badalona, Cerdanyola o Sant Feliu de Llobregat), es queden en el 7,7%.

A l'altre extrem es troben Amposta, Alcanar i Àger, que tenen pèrdues per sobre del 50% de l'aigua que consumeixen. "El santcugatenc pot estar satisfet de la gestió de l'aigua del seu municipi, està molt millor que molts municipis de Catalunya. Arriba al 100% de rendiment és pràcticament impossible, en una xarxa viva, extensa i que es va deteriorant", destaca Lacruz.

Aigua punxada il·legalment

Les fuites i les canonades malmeses no són els únics motius de pèrdua d'aigua de la xarxa. Les auditories també fan referència a errors de comptadors i connexions il·legals a la xarxa. Sant Cugat va perdre 196 milions de litres d'aigua el 2022 per aquest motiu, el 2,4% del total que va entrar a la xarxa.

L'auditoria també serveix per conèixer la infraestructura. Segons l'informe, el 10,5% de la xarxa encara és de fibrociment. La gran majoria (69,1%) és de fosa dúctil, un material similar al ferro. 

Inversió milionària

Aquest 2024, l'Ajuntament ha aprovat un pla d'inversions a la xarxa d'aigua per valor d'11,3 milions d'euros. Les obres aniran a càrrec de Sorea i una part molt important seran per combatre les fuites. En total, es destinaran 5,2 milions d'euros a renovar trams de la xarxa que tenen fuites. La resta s'invertirà també en millores tecnològiques per poder detectar possibles fuites o desperfectes en la distribució. 

Més info: Nou pla d'inversions d'11,3 milions d'euros per millorar la xarxa d’abastament d'aigua

En aquest sentit, Jordi Lacruz posa en valor aquest pla d'inversions d'11 milions d'euros i explica que ja saben en quins punts s'actuarà per resoldre les principals fuites. A més, destaca la inversió en tecnologia que permetrà instal·lar sensors de control o lectures en temps real per detectar fuites. "Sant Cugat té una molt bona xifra de rendiment, però encara millorarà més", conclou. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.