Moment del debat organitzat pel TOT FOTO: Artur Ribera

Mira-sol

El manteniment de la via pública i l'incivisme centren el debat de Mira-sol

El barri ha estat el protagonista del debat organitzat pel TOT Sant Cugat dins el cicle 'La ciutat a fons'

El manteniment de la via pública, l'incivisme en alguns espais del barri, el complex esportiu i la gestió del Casal han estat els temes que han centrat el debat organitzat pel TOT Sant Cugat al barri de Mira-sol dins el cicle 'La ciutat a fons' aquest dimecres, 13 de juliol, amb el patrocini de Sorea i la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Prop d'una cinquantena de persones han participat activament del debat per mostrar les seves inquietuds i preocupacions en un debat en què no hi ha faltat la representació política municipal. El que s'ha tractat en aquest debat es veurà reflectit en un ampli reportatge que publicarà la revista TOT Sant Cugat el divendres, 22 de juliol.

Mireu les imatges del debat.

El gruix de queixes veïnals ha girat al voltant del manteniment de la via pública al barri. Josep Lluís Lolo, president de l'Associació de Veïns de Mas Gener, ha remarcat en aquest sentit els problemes de salut per falta de manteniment a les rieres del barri, per la presència de mosquit tigre. Un tema, el de les rieres, que s'ha tractat àmpliament entre els veïns, com Miguel Illeras, qui ha apuntat que la "manera de mantenir la riera neta seria que l'administració no deixés fer certes activitats al seu voltant que l'embruten".

A banda de les rieres, els veïns s'han mostrat preocupats pel manteniment que es fa a les zones verdes del barri. "Si no es plantessin tants arbres, no hi hauria problemes de manteniment", ha destacat, fent referència a què estan plantats massa junts, a poca profunditat, fent que les voreres estiguin afectades. Un aspecte que també ha remarcat Ana Maria Torrijos de la zona de l'avinguda del Baixador, on ha denunciat que "no es rega, i en l'època de caure les fulles, ningú neteja i és horrorós".

Per part de l'Ajuntament ha intervingut en aquest aspecte Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme i fins aquest mateix dimecres, president del Consell de Barri. "Mira-sol és un barri molt extens de poca densitat. Podria haver-hi més manteniment, ho admeto, però hi estem al damunt", ha dit.

Xavier Barbant, vicepresident del Consell de Barri i president de l'Associació de Veïns de Sant Joan de Mira-sol, ha apuntat que "fa falta un Pla Estratègic de manteniment, perquè un pla preventiu és més barat que un de correctiu".

En aquest apartat també s'han tractat altres problemàtiques, com l'incivisme al voltant de la zona de l'Hospital General, i la plaça del Doctor Pila en concret. En aquest sentit, Magalí Robin, presidenta de l'Associació de Veïns de Can Cabassa i Mas Gener, ha destacat la inseguretat que es viu al barri amb la presència de grafitis i l'incivisme d'usuaris de certs locals.

Per solucionar-ho, Montserrat Trujillo ha proposat que s'impulsin més campanyes de civisme, ja que així "els incívics cada cop se sentiran més observats i controlats".

Què passa amb el complex esportiu?

El debat en aquest sentit l'ha encetat Damià Calvet destacant que el projecte es va aturar perquè no va convèncer els veïns van detectar-hi mancances. S'ha redefinit el Pla Especial i s'ha presentat, i després de la seva aprovació ha assegurat que "el servei de piscina podria ser una realitat el 2018".

En aquest sentit, Josep Maria Àngel (ICV) s'ha mostrat "optimista en què aquesta vegada vagi de debò", i Xavier Barbany ha remarcat que "s'està treballant per arribar al concens i fer-ho possible i útil per al barri". També s'ha mostrat optimista Josep Lluís Llo dient que "en 5 anys, és la primera vegada que veig una proposta".

Alguns veïns, però, esperen als fets, com Sole, qui ha recordat que fa 20 anys que es reclama aquest servei. "No costava tant fer una piscina semicoberta, que no costava ni la meitat que el complex que ara es planteja", ha lamentat.

Per la seva banda, Eva Lafuente (ERC) ha recordat que "hi ha un preacord al grup de treball, però no hi ha res per escrit", desitjant que "no s'hagin aixecat il·lusions per a res", i Pere Soler (PSC) ha remarcat la necessitat d'unir aquest aspecte esportiu amb l'educatiu "perquè el Catalunya esdevingui un institut i els nens no hagin de marxar".

Funciona el Casal i la vida associativa?

Durant el debat s'ha tractat també el tema de l'ús del Casal de Mira-sol, i la importància de la vida associativa al barri. Francesc Carol, president del Consell de Barri durant l'anterior mandat, ha lamentat que no s'hagi impulsat la coordinadora que havia d'autogestionar el Casal, així com que s'hagin aturat el Mira-sol Fem Ambient i el FesCamp.

Un apunt que ha corregit Carmela Fortuny, actual presidenta del Consell substituint Damià Calvet i tinenta d'alcalde de Cultura, dient que el FesCamp no està aturat. Igualment, ha apuntat que "des de l'equip de govern s'impulsa la Xarxa de Centres Culturals Polivalents, del que el Casal en forma part, amb la programació Viu la Cultura de prop, amb l'objectiu que els ciutadans s'acostin a aquests centres".

Lafuente ha afegit que "el complex esportiu dinamitzaria el Casal, ja que complementaria l'oferta existent, sobretot als casals d'estiu". Per la seva banda, J.M. Àngel ha recordat que "la Coordinadora sociocultural va fer un seguit de propostes d'activitats durant l'any passat que ha quedat en res per falta de suport".

En el punt en el qual han coincidit molt veïns ha estat en la manca d'informació del que ofereix el Casal. "Cal informar la comunicació efectiva de les activitats que es fan al Casal" ha assenyalat Barbany. En aquest sentit, Jose Manuel Sanjuan ha preguntat per què "el Casal no disposa dels correus del cens de veïns per fer-los arribar la informació".

Carmela Fortuny ha remarcat que "fem esforços comunicatius, amb el programa Viu la Cultura de prop, encartant al TOT Sant Cugat, amb aplicacions mòbils, etcètera, però buscarem la manera de millorar-ho".

El debat ha finalitzat després d'una hora.