Ja hi ha data per l'entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat
Els vehicles sense el distintiu ambiental de la DGT no podran accedir al centre de Sant Cugat
L'1 de maig entrarà en vigor la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. L'ordenança prohibirà l'accés als vehicles més contaminants en una àrea de quatre quilòmetres quadrats del centre de la ciutat. Només els vehicles amb distintiu ambiental de la DGT hi podran accedir.
Durant els primers sis mesos hi haurà una moratòria i les sancions començaran l'1 de novembre de 2021. Per camions, busos i furgonetes la moratòria s'estén fins a l'1 de maig de 2022. Sant Cugat es converteix en la primera ciutat catalana, després de Barcelona, en aplicar una Zona de Baixes Emissions.
L'objectiu és reduir les emissions de contaminants, millorar la qualitat de l'aire i pacificar la ciutat.
Preguntes i respostes
Quan entrarà en vigor?
L'1 de maig de 2021, però les sancions començaran l'1 de novembre de 2021.
Quina és l'àrea compresa?
Una àrea de 4 km2 delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l’avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix. La Ronda Nord i l'avinguda de Roquetes queden fora.
Zona de Baixes Emissions
En quin horari?
Les restriccions són de dilluns a divendres de set del matí a vuit del vespre.
Quins vehicles es veuen afectats?
Els que no disposin etiqueta ambiental de la DGT (0, ECO, C i B) no podran entrar a la Zona de Baixes Emissions, siguin o no residents. Com a norma general, queden fora els turismes de benzina matriculats abans de 2000 i els dièsel abans de 2005-2006. Tampoc les motos matriculades abans del 2003
Cal portar l'etiqueta al cotxe?
No.
Etiquetes ambientals de la DGT
Com es controlarà?
A través de cinc càmeres en telèfons amb lector de matrícules i un cotxe de la Policia Local amb càmera.
Quines seran les sancions?
Aniran des dels 100 als 500 euros en funció de la gravetat. La gravetat es mesurarà segons el tipus de vehicle. En cas de reincidència, hi haurà un recàrrec del 30%.
Hi ha excepcions?
Els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda i els que es dediquen al transport de persones amb malalties podran accedir a la Zona de Baixes Emissions tinguin o no distintiu ambiental. S'hauran de registrar per internet.
Hi ha autoritzacions puntuals?
Qualsevol conductor sense etiqueta ambiental podrà sol·licitar fins a deu autoritzacions diàries a l'any per poder accedir a la Zona de Baixes Emissions. Es tramitaran per internet i és el mateix registre que la Zona de Baixes Emissions de Barcelona.
Hi ha moratòries?
Les sancions per furgonetes, busos i camions començaran l'1 de maig de 2022. A més, hi haurà una moratòria de cinc anys pels camions que accedeixin al polígon de Can Magí.
I els vehicles amb matrícula estrangera?
Hauran de complir els mateixos criteris. Si compleixen amb els distintius de la DGT, s'hauran de registrar.
Mireia Ingla: "Arriba el moment de la mobilitat neta i saludable"
"Arriba el moment de la mobilitat neta i saludable", ha emfatitzat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha recalcat que volen una ciutat "on es pugui respirar". "L'objectiu és reduir les emissions del trànsit i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública dels ciutadans", ha destacat Jose Gallardo, regidor de Mobilitat.
Ingla ha destacat que la Zona de Baixes Emissions s'emmarca en l'estratègia de la ciutat contra l'emergència climàtica i altres iniciatives com l'anella verda o l'ampliació dels carrils bici. La voluntat en mobilitat és "pacificar la ciutat".
Un 7% dels vehicles afectats
Segons el regidor de Mobilitat, Jose Gallardo, el 20% dels 53.000 vehicles de Sant Cugat no disposen del distintiu ambiental de la DGT. Tot i això, a través d'un mostreig que han realitzat, han conclós que la mesura afectarà un 7% dels vehicles en circulació. Això són poc més de 3.000. "Afecta molt pocs vehicles", ha apuntat l'alcaldessa. Gallardo ha apuntat que aquests vehicles contaminen deu vegades més que els que tenen distintiu.
L'Ajuntament ha treballat l'ordenança conjuntament amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els criteris són els mateixos de la Zona de Baixes Emissions de les Rondes. El vicepresident de l'AMB, Antoni Poveda, ha destacat l'aposta de Sant Cugat i ha explicat que l'objectiu és que el 2025 hi hagi una Zona de Baixes Emissions a tota l'àrea metropolitana. De fet, l'AMB aporta part del pressupost a través d'una subvenció.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.