Les antigues fàbriques a l'avinguda d’Emeterio Escudero, a la Floresta, fa anys que estan ocupades. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

Mossos i Policia elaboren un mapa per estudiar l'okupació a Sant Cugat

L’estudi ‘El moviment ocupa a Sant Cugat’ serveix per veure la incidència del fenomen. S’identifiquen els habitatges susceptibles a l’ocupació perquè els propietaris prenguin mesures

Sant Cugat té actualment 30 cases ocupades, de les quals 12 estan a la Floresta (40%); 7, a Valldoreix (23%); 5, a Sant Cugat (17%); 5, a Mira-sol (17%) i una, a les Planes (3%) (veure mapa). La dada forma part del mapa d’El moviment okupa a Sant Cugat, elaborat conjuntament pels Mossos d’Esquadra i la Policia Local a partir de les denúncies de propietaris i veïns i del coneixement de l’existència d’aquestes ocupacions. L’estudi penja del nou Pla de seguretat de Sant Cugat que veurà la llum abans que finalitzi l’actual legislatura.



El document revela que dels 30 habitatges ocupats, dotze han estat ocupats pel moviment okupa i els divuit restants responen a una tipologia d’ocupació diferent, des de persones amb necessitat d’habitatge, a famílies desestructurades i gent del món de l’hampa. A més, a aquestes 30 cases okupades se n’han de sumar 15 més, que encara que els ocupants van entrar en un inici per la força, finalment, han obtingut el beneplàcit de la propietat.

El text exposa que els okupes ideològics, aquells que fan de l’okupació de cases alienes un estil de vida, tenen un protocol d’actuació molt acotada per fer les okupacions. “Coneixen perfectament el joc: entren de nit a cases que no hi hagi un propietari clar, s’estan un parell de dies sense sortir i el tercer ja poden sortir. Aquest moviment té fanzines que inclouen un decàleg de l’okupació”, manifesta el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, qui aclareix que les ocupacions “s’escapen de l’Ajuntament i estem parlant d’un procés judicial”.

El mapa apunta també que els okupes ideològics estan un llarg temps vivint a la casa i tenen molta rotació de membres, mentre que en les altres ocupacions els que entren poden estar molt poc temps”. Carol ha negat qualsevol augment d’inseguretat en el barri on hi ha el fenomen de l’ocupació. “On hi ha cases okupes no ha augmentat la delinqüència”.

Complir amb les normes
Aquesta és la primera vegada que Sant Cugat compta amb un estudi de les ocupacions arran la “problemàtica de la ciutat respecte al moviment ocupa i que nosaltres volíem saber l’abastament d’aquesta problemàtica”, com reconeix el responsable de Seguretat Ciutadana. Amb el mapa a la mà, l’Ajuntament ha obert un canal de comunicació amb els veïns i adverteix que el moviment okupa ha de respectar un seguit de normes higièniques, mediambientals, de soroll i que si tenen menors, aquests han d’estar ben atesos, i en el cas de tenir mascotes, s’ha de complir amb les normes de tinença d’animals domèstics. “De vegades ens trobem okupes molt col·laboratius, però és que estan ocupant cases sense permís del propietari. Tenim casos molt dramàtics com el d’una persona que va haver de marxar de la casa familiar per motius de salut i li van entrar. Són situacions molt dures i si no has pogut fer el desnonament exprés de 48 hores, ni tan sols pots treure els teus efectes personals i familiars. Tenim un cas d’una família que no pot endur-se l’urna dels seu pare perquè està dins de la casa ocupada. Així que compte amb aquesta santificació i romanticisme d’aquest moviment”.

Evitar l’efecte crida
Els ocupes s’emparen amb què a Espanya la normativa estableix que la possessió està per davant de la propietat, fet pel qual Carol recomana “fer una reflexió en l’àmbit polític sobre la normativa en temes d’ocupació” i continua “estan utilitzant una propietat privada”. La idea del mapa passa per “anar actualitzant-lo periòdicament, per veure si el nombre de cases ocupades augmenta o disminueix i si les problemàtiques que generen canvien”, exposa Carol. L’informe analitza sobretot els okupes ideològics, perquè és el col·lectiu que “fa efecte crida” i, en aquest sentit, ha assegurat que moltes persones que aposten per aquest estil de vida són “gent de fora de Sant Cugat, de Catalunya i d’Espanya”.

Cases susceptibles
Carol ha explicat que les famílies que veuen en l’ocupació una sortida per accedir a l’habitatge “no tenen una especial rellevància dins d’aquest mapa, ja que Serveis Socials els até” i que en cas de detecta un cas com aquest, se’ls ofereix atenció social.

Carol ha dit que tenint en compte l’índex de cases aïllades que hi ha al terme municipal, l’índex d’ocupació és baix i més si ho comparem amb la ciutat de Barcelona, de la qual es parla que hi ha “unes 500 cases ocupades”. L’estudi identifica que Sant Cugat “és l’objectiu perfecte perquè el moviment okupa no només busca cases aïllades, sinó també un lloc on pugui fer un hort”. Per frenar el fenomen, l’Ajuntament ha engegat un altre pla per identificar els habitatges susceptibles a l’ocupació i avisar els propietaris perquè prenguin mesures.