Óscar, okupa de la Floresta. FOTO: Artur Ribera

Actualitat

Óscar (Okupa): “La Floresta és coneguda arreu d’Europa”

L’Òscar fa 13 anys que viu en una casa ocupada de la Floresta, l’antiga seu dels porters de Barcelona. Paga l’IBI, i l’energia l’aconsegueix amb plaques solars. És un dels molts okupes que hi ha a la Floresta

A la Floresta hi ha moltes cases okupades...
A la Floresta s’okupa des dels anys 70, hi ha molta cultura. Hi havia moltes cases abandonades i també hi va haver una temporada en què els propietaris buscaven masovers perquè els cuidessin la casa. La pena és que moltes cases buides es degraden i s’acaben ensorrant. Cada vegada hi ha menys cases buides, però les que hi ha, es van fent malbé.

Com feu una okupació?
Quan okupes una casa és perquè fa anys que la veus buida, menjada per les plantes i feta malbé. Vas al registre civil i comproves si el propietari és l’Administració, un banc... i tires endavant.

Quina relació teniu amb els veïns?
Tenim molt bona relació, ens compren llenya, fem vida social compartida... Els veïns són tolerants perquè també ens coneixen des de fa anys. Per exemple, nosaltres funcionem amb dues plaques solars, però si necessitem endollar alguna màquina gran, el veí ens deixa un cable.

Segons els veïns, alguns okupes generen problemes.
Hi ha veïns que estan una mica cremats amb algunes okupacions que apleguen 30 o 40 persones, on ni hi caben. Algunes cases també acumulen moltes deixalles.

Hi ha dos tipus d’okupes?
Hi ha molt bona gent, però també ve molt mala gent: el millor i el pitjor. Paguem justos per pecadors, però ja ho veus quins creen problemes i quins no. Hi hagut anys que ha vingut púrria de tota Europa.

Com és que vénen okupes de tota Europa a la Floresta?
Durant una època passaven molts camions d’italians, holandesos, portuguesos... i el boca-orella fa molt. La Floresta és molt coneguda. A festivals de tota Europa coneixen la Floresta, tot i que això també ha provocat que vingui gent no molt desitjable.

Quina és la vostra vida?
Tornem una mica a la vida dels nostres avis. Hi ha un que fa pa, un altre que té cabres i fa formatges... Com una cooperativa; creiem en l’autoconsum, en la vida més natural i no gastar tant i tant... Aquí hi ha okupes que ens coneixem des de fa més de deu anys.

Heu tingut problemes legals?
No, nosaltres, per exemple, paguem l’IBI. De tant en tant passen tècnics de l’Ajuntament que ens aconsellen fer algunes actuacions per millorar la casa i evitar que es deteriori. Això va bé perquè et posen al dia i també serveix perquè veuen els que anem de bones i els que van de males.