4 milions per arranjar voreres, vianantitzar carrers i llums a passos de vianants
El Ple Municipal aprova destinar 4 milions d'euros de superàvit del 2017 a inversions financerament sostenibles
L'Ajuntament de Sant Cugat destinarà quatre milions d'euros del superàvit de 2017 a inversions en equipaments i millores a la via pública de la ciutat. Urbanització i vianantització de carrers, arranjament de voreres, la rehabilitació del Monestir i la Unió o millores en escoles i equipaments esportius són alguns dels projectes, ja previstos, on s'injectaran els diners sobrants de l'any passat.
Uns diners controlats per la llei de la despesa de l'estat espanyol i que limita el marge de maniobra dels ajuntaments per decidir com gastar-los. Concretament, el superàvit s'ha de destinar a inversions financerament sostenibles. Per exemple, no es pot utiltizar el superàvit per a polítiques de serveis socials o culturals.
El Ple Municipal de Sant Cugat ha aprovat aquest dilluns, 16 d'abril, la distribució del superàvit en diversos projectes de ciutat, que ja estaven contemplats per aquest 2018 i que necessitaven una injecció de pressupost per tirar-se endavant. Les partides més importants es destinen a arranjar voreres, posar llums LED als passos de vianants, reurbanitzar el carrer de Can Llobet a la Floresta i la naturalització de la riera de Can Cabassa a Mira-sol.
La proposta va tirar endavant amb el vots a favor del PDeCAT-Demòcrates, PSC i Cs; els vots en contra d'ERC-MES i les abstencions de CUP-PC, ICV-EUiA i PP.
Inversions
- Arranjar voreres del municipi: 440.000 euros.
- Instal·lació llums LED a passos de vianants: 407.042 euros.
- Reurbanització del carrer de Can Llobet a La Floresta: 276.495 euros.
- Millores a la xarxa d’enllumenat públic: 250.000 euros.
- Obres de millora i naturalització de la riera de Can Cabassa i del torrent de Xoriguer: 250.000 euros.
- Actuacions a equipaments esportius: 250.000 euros.
- Projecte d’accessibilitat, adequació i enjardinament del talús situat entre els carrers Canal de la Mànega i Consolat del Mar: 240.379 euros.
- Leasing de renovació de la flota de vehicles municipals: 235.672 euros.
- Obres de vianantització del tram del carrer Santa Anna i del tram del carrer Fàbrica: 235.000 euros.
- Projecte de rehabilitació de La Unió: 229.555 euros.
- Obres de substitució del col·lector i sistema de tractament d’aigües residuals a Can Cortès: 200.000 euros.
- Obres de millora de la xarxa de clavegueram: 200.000 euros.
- Obres de reurbanització del carrer Sant Llorenç: 200.000 euros.
- Obres d’urgència en les masies del catàleg de masies de Sant Cugat: 100.000 euros.
- Obres d’urbanització de l’Avinguda del Baixador: 100.000 euros.
- Obres de condicionament de l’aparcabicis del carrer de l’Andana: 95.548 euros.
- Substituir les calderes i sectoritzar el sistema de calefacció a l’escola Pins del Vallès: 80.000 euros.
- Obres de rehabilitació al Monestir: 78.000 euros.
- Rehabilitar les cobertes de la nau adjacent a la finca de Can Monmany: 60.000 euros.
- Millores en edificis de les escoles bressol: 50.000 euros.
- Millorar el drenatge del punt baix del carrer Casalot a La Floresta: 12.000 euros.
- Obres de consolidació de l’accés al Pont de Maçoneria al Camí de Can Gatxet: 9.753 euros.
L'oposició
"D'un total de 5 milions d'euros de romanent, n'hi ha pràcticament quatre que passarem a inversions financerament sostenible. Són obres ja previstes, no hi ha res de nou", ha detallat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, que ha lamentat els "condicionants" marcats pel govern espanyol.
El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez va qualificar la proposta de "positiva" perquè es destinaran quantitats importants a la millora de voreres, pavimentació de carrers i millores de clavegueram i enllumenat. "Votarem a favor, sobretot per les partides per millorar l'entorn urbà, les voreres i poder tirar endavant tots els projectes ja previstos en el pressupost de 2018", va justificar per la seva banda el socialista Pere Soler.
El republicà Ferran Villaseñor va argumentar el vot negatiu d'ERC-MES perquè el govern no havia escoltat les seves propostes en l'elaboració del pressupost. "No se'ns ha donat resposta a les propostes lliurades per escrit i és difícil donar suport a algun document en el qual no hem participat en res", va lamentar.
El regidor ecosocialista Ramon Gutiérrez va mostrar el seu rebuig a la llei estatal que condiciona els ajuntaments sobre com gastar el romanent. "Lamentem no poder destinar aquests cinc milions d'euros en inversions prioritàries, com podria ser l'habitatge social", va insistir. En aquest sentit, va demanar treure pressupost ordinari de millores de voreres i carrers per destinar-lo a habitatge públic. "Ja ens agradaria poder dedicar part d'aquest romanent a la promoció d'habitatge de protecció oficial", va respondre Damià Calvet.
Finalment, el regidor del PP Álvaro Benejam va mostrar els seus dubtes amb algunes de les partides, com els diners pel col·lector de Can Casas o els 800 euros per registrar la marca Be Business.