5 grans decisions pel nou govern de Sant Cugat: de la Mirada a Ragull Centre
Ragull Centre, La Mirada, el carril bici als Quatre Cantons i el futur barri de Ca n'Ametller són qüestions en les que han xocat el govern d'ERC, PSC i CUP i Junts
Les eleccions municipals del 28 de maig provocaran un canvi de govern a Sant Cugat. Després de quatre anys amb un govern d'esquerres integrat per ERC, PSC i CUP; ara serà Junts per Sant Cugat qui liderarà l'Ajuntament. El seu candidat, Josep Maria Vallès, assumirà l'alcaldia. I en el seu despatx es trobarà diversos expedients que han marcat l'actualitat del municipi els últims anys. Alguns han estat impulsats pel tripartit, mentre que d'altres s'arrosseguen de fa més anys. A més, la majoria són projectes que han enfrontat el govern amb Junts i ara caldrà veure quin serà el seu futur.
Ragull Centre
Un dels anuncis més destacats del govern d'ERC, PSC i CUP va ser el projecte de Ragull Centre. Inicialment, s'havia anunciat que es construirien dos pisos d'onze plantes en aquesta zona industrial al límit del barri de Sant Francesc. Més tard i davant de l'oposició veïnal, van rebaixar l'alçada a un màxim de vuit plantes amb quatre edificis. El projecte, que parteix d'un conveni amb l'empresas Ferrer, preveia la construcció de 118 habitatges, 72 dels quals de protecció oficial. L'objectiu del govern era incrementar el parc d'habitatge públic per fer front a l'emergència habitacional. A més, també es preveia la construcció d'una zona comercial, equipaments i un aparcament.
Des d'un bon principi, Junts per Sant Cugat es va posicionar en contra del projecte de Ragull Centre. Fins i tot va arribar a presentar un contenciós contra el conveni entre l'Ajuntament i Ferrer, que ha estat acceptat. Les crítiques de Junts se centraven en la concentració d'habitatge, l'alçada dels edificis i la pèrdua de sòl industrial. En el programa electoral, Junts és molt clar: "Cancel·larem la formulació actual del projecte Ragull Centre".
Així, Junts ha estat molt contundent amb el projecte de Ragull Centre i ha insistit que l'aturarà.
L'Anella Verda i el carril bici als Quatre Cantons
L'Anella Verda al carrer de Francesc Moragas FOTO: Bernat Millet
La mobilitat ha estat un dels temes destacats del mandat d'ERC, PSC i CUP. La creació de l'Anella Verda, amb carrils bicis a Francesc Moragas, Quatre Cantons, Rius i Taulet i Lluís Companys ha suposat un canvi important a Sant Cugat. La voluntat del tripartit era fomentar la mobilitat sostenible i fer reduir l'ús del vehicle privat en un context d'emergència climàtica.
Des de Junts, han estat crítics en com es va implentar l'Anella Verda, centrant les seves crítiques en el carril bici dels Quatre Cantons. En una entrevista al TOT, el candidat Josep Maria Vallès va ser clar: "Això és una anella negra, no és verda, és negra. I perillosa". En aquest sentit, assegurava que el carril bici dels Quatre Cantons provoca congestió i apuntava el Parc Central com un espai idoni per la circulació de les bicis. Tot i no oposar-se als carrils bici, considerava que s'havien de fer de manera "pensada". En el programa electoral indicaven: "Estudiarem una millor alternativa al carril bici que passa per Quatre Cantons".
Tot i això, el programa també es comprometia a fer el "possible" perquè "els vehicles que no tinguin per destí el centre no l’hagin de travessar". Així, caldrà veure quina decisió s'acaba prenent amb l'anella verda i, especialment, el carril bici dels Quatre Cantons i si es recuperen els dos carrils de circulació pels vehicles a motor.
La Mirada
Els treballs per a trasplantar els arbres de la Mirada ja havien començat FOTO: Cristina Cabasés
L'Escola La Mirada es va posar en marxa el 2016 en mòduls prefabricats i, des de llavors, la construcció de l'escola definitiva ha patit nombrosos entrebancs i retards. L'emplaçament escollit per l'anterior govern de Convergència es va trobar amb la negativa de Protecció Civil per la proximitat amb les vies del tren. Un fet que no s'esperava el tripartit quan va entrar al govern el 2019. Així, van haver de buscar una nova ubicació i van triar construir l'escola al Bosc de Volpelleres. Una decisió que es va topar amb el rebuig d'entitats ecologistes, que ho van portar als jutjats, que han paralitzat de manera cautelar la seva construcció. El govern d'ERC, PSC i CUP ha defensat que l'única ubicació possible era al Bosc de Volpelleres.
En canvi, des de Junts s'han mostrat reticents a construir l'escola al Bosc de Volpelleres i han defensat la necessitat de lluitar per recuperar la ubicació original tot i la negativa de Protecció Civil. El primer compromís de Junts als programa electoral és iniciar "de manera immediata l’estudi d’emplaçaments alternatius per a la construcció de l’Escola La Mirada".
Tot i això, si s'aixequen les mesures cautelars que han frenat el projecte, es comprometen a tirar endavant la construcció del centre al Bosc de Volpelleres si es compleixen dues condicions: que els informes jurídics garanteixin que l’Escola es podrà construir sense més demores i si no s’ha identificat prèviament cap emplaçament alternatiu viable que millori les perspectives de l’actual des dels punts de vista de la demora temporal, pedagògic, econòmic, ambiental, social o jurídic.
Ca n'Ametller
Simulació del futur barri de Ca n'Ametller. FOTO: Cedida
El futur barri de Ca n'Ametller és un dels grans projectes anunciats pel govern d'ERC, PSC i CUP i que ha de suposar l'últim gran creixement de la ciutat. En aquest cas, Junts per Sant Cugat va donar suport al govern en l'inici dels tràmits que han d'acabar permetent la construcció del barri. Era només un primer pas abans de dibuixar com seria el nou districte. A més, l'alcaldable Josep Maria Vallès va demanar treballar plegats per definir com haurà de ser aquest futur espai. "Sant Cugat ha de crèixer, però s'ha de fer bé i respectant el model de ciutat", demanava.
Durant la campanya, Junts ha proposat la construcció d'una ciutat esportiva per tot l'esport santcugatenc a Ca n'Ametller. Les xifres plantejades pel govern eren: 60 hectàrees a Can Cabassa, Can Mates Oest i Can Fontanals amb uns 4.000 habitatges, la meitat de protecció oficial. A més, el barri tindria activitat comercial i econòmica i serveis educatius, culturals o sanitaris.
En el programa electoral, Junts defensa "alçades i densitats moderades": "Combatrem la densificació i la compactació de la ciutat, no permetrem la construcció de gratacels i preservarem el model que ens és propi, el Model Sant Cugat". Així, Junts defensa la necessitat d'abordar el barri de Ca n'Ametller com l'últim gran espai a construir a Sant Cugat, però ara liderarà les decisions sobre com serà.
Enllaçat amb Ca n'Ametller, un gran repte a Sant Cugat és l'accés a l'habitatge. El govern d'ERC, PSC i CUP va presentar un pla d'habitatge assequible per assolir el 10% d'habitatges de lloguer protegit el 2030. Caldrà veure si Junts es fa seu el pla o si el reformula.
La situació financera
Més enllà de projectes concrets, una qüestió que ha enfrontat durant tot el mandat al govern i a Junts ha estat la gestió financera de l'Ajuntament. Junts ha denunciat que la "mala gestió" econòmica del govern havia provocat un "forat milionari" als comptes municipals i anticipava retallades. Per la seva banda, el tripartit reconeixia una situació econòmica complicada i en causava la pandèmia, la inflació, la guerra a Ucraïna i la davallada de l'ingrés per plusvàlues. De fet, el govern havia anunciat un "pla de contenció" d'1,7 milions d'euros.
Segons Junts era insuficient i caldrà veure com aborda ara la situació econòmica i financera de l'Ajuntament. Garantirem la solvència present i futura de l’Ajuntament, que és de totes i tots. Per fer-ho haurem de revertir la situació que deixarà el Tripartit i que provocarà conseqüències que determinarem de manera immediata", exposa el partit en el seu programa electoral. A més, també assegura que aprovaran els pressupostos "amb temps i forma".
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.