El Ple compta amb 25 places que s'hauran de repartir els 10 partits que es presenten. FOTO: Artur Ribera

Política

A la recerca d'un lloc a l'Ajuntament

S'acosten les eleccions municipals i el 'TOT' aprofita per recollir l'historial de totes les eleccions a Sant Cugat després de la dictadura franquista

El 2015 és un any eminentment electoral. Els santcugatencs votarem fins a tres vegades durant els pròxims sis mesos. Els comicis que obriran la llauna són els que agrada anomenar “més propers al ciutadà”. Ho són perquè decidim quin és l’equip que ha de governar la ciutat on vivim durant els pròxims quatre anys.

Poc més de la meitat de l’electorat va votar l’any 2011 per escollir el govern de la ciutat. Sens dubte, un dels principals objectius de tots els polítics serà augmentar el 55% de participació que es va registrar fa quatre anys.

Places en joc

Deu candidatures aspiren a ocupar els 25 seients que hi ha al Ple de Sant Cugat i per fer-ho fa setmanes que exposen per tots els canals possibles les seves idees, promeses, crítiques i propostes per millorar la ciutat. 

Actualment hi ha cinc partits representant la ciutadania al ple: CiU, PP, PSC, ICV i CUP. En aquestes eleccions hi concorren, a més d’aquestes cinc, ERC, Ciutadans, VOX, Solidaritat i UASC. Per aquestes formacions l’objectiu és entrar (o tornar) a l’Ajuntament mentre que les altres pretenen ampliar els seus suports o, si més no, mantenir-los.

Tendències electorals

Des del punt de vista polític, aquestes eleccions tenen diversos atractius. El primer és comprovar si l’equip de govern de CiU manté la majoria absoluta que va aconseguir tant l’any 2007 com el 2011.

L’enquesta del DIARI de Sant Cugat augura que així serà malgrat que pronostica un tímid desgast del govern de Mercè Conesa. CiU ha centrat gran part de la seva campanya a mostrar i exhibir la satisfacció de la ciutadania amb la ciutat.

Tot apunta que, en espera de veure l’espai que deixa CiU, l’oposició canviarà de color. El PP és actualment la segona força a l’Ajuntament amb quatre regidors, però si hem de fer cas a les enquestes i als darrers resultats electorals, el PP perdrà la condició de cap de l’oposició. Tot indica que aquesta etiqueta passarà a mans d’un partit d’esquerra i en aquest sentit serà interessant veure fins on arriba la pugna entre la CUP i ERC per aconseguir-la.

Les darreres tendències electorals no han estat favorables per PP, PSC i ICV, així que conservar les actuals quotes de representació segur que és vist com un resultat favorable.

Objectiu: entrar a l'Ajuntament

Sant Cugat mai no ha tingut regidors de la UASC, Solidaritat o Ciutadans tot i que aquestes formacions ja van presentar-se l’any 2011 (i Ciutadans l’any 2007). A ningú no se li escapa que Ciutadans és un partit a l’alça. Ho va ser a les eleccions el Parlament de Catalunya i el seu salt a la política europea i espanyola comença a donar fruits. El gran repte per a aquest partit serà traslladar aquesta eufòria als ajuntaments. Les enquestes, de moment, els fan costat.

Més difícil ho tindran Solidaritat i VOX, que continuen lluitant per fer-se un espai en els atapeïts sectors del sobiranisme i la dreta unionista. Per últim, caldrà veure si a Sant Cugat hi ha espai per una candidatura independent com la UASC. La seva entrada seria tota una sorpresa.
Els números d

Les xifres de les eleccions

En aquests gràfics interactius s'hi veu l'evolució de vots de cada partit, la participació i la distribució actual del Ple municipal.

Les eleccions democràtiques a Sant Cugat | Create infographics