L'Ajuntament diu que no ha atorgat la llicència d'enderroc de l'edifici Lluís Companys
L'Ajuntament de Sant Cugat ha explicat que ha decidit actuar com a mediador en el conflicte entre els inquilins i els propietaris de l'immoble de l'avinguda Lluís Companys
L'Ajuntament de Sant Cugat ha anunciat en una nota de premsa que "davant la situació que pateixen els llogaters de l’immoble de l’Av. Lluís Companys, 4, en què la propietat de l’immoble els ha comunicat la finalització dels seus contractes de renda antiga i els insta a abandonar els seus habitatges al·legant la declaració d’estat de ruïna econòmica de l’edifici", ha decidit actuar com a "mediador entre veïns i propietaris i garantir els drets dels llogaters". Per una banda, el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós (Junts), ha comunicat que la llicència d'enderroc ha estat sol·licitada, però que aquesta no ha estat atorgada.
Així mateix, ho ha confirmat l’alcalde, Josep Maria Vallès, (Junts), que ha assegurat als veïns que “el dia 22 de gener no hi haurà cap enderroc, ja que la llicència no està concedida". A més a més, també ha instat a la propietat de l’edifici a reunir-se amb els veïns per trobar una solució al conflicte: "És prioritari que ambdues parts parlin entre elles per intentar arribar a un acord. Des de l’Ajuntament, acompanyarem i ajudarem en tot allò que calgui perquè el conflicte es pugui resoldre de la millor manera possible. Ningú quedarà al carrer”, ha dit Vallès.
D'aquesta manera, l’Ajuntament ha explicat que "treballa per garantir que qualsevol acció relacionada amb l’edifici es realitzi dins del marc legal i respectant als drets dels llogaters" i que es tornarà a reunir amb les dues parts abans d’un mes per fer-ne seguiment. Actualment, a l'immoble hi queden quatre inquilins, tots amb contracte de renda antiga i d'edat avançada. Una de les poques maneres de cancel·lar aquest contracte és declarar la ruïna econòmica. És a dir, que la suposada reforma sigui més costosa que el seu valor actual.
Denúncies per "pràctiques abusives"
Els veïns de l'immoble fa temps que denuncien "les pràctiques abusives del propietari". A més, afirmen que la propietat no ha escomès reformes rellevants els últims vint anys: "Han permès que l'immoble es degradi sense fer reformes, fins que fa dos anys va caure un balcó". D'altra banda, consideren que l'objectiu de la propietat "declarar la ruïna econòmica i fer fora els inquilins de renda antiga" per construir un nou edifici amb uns preus molt més elevats dels que contemplen els contractes de renda antiga. De fet, l'immoble s'ha anat quedant buit a mesura que els contractes de lloguer s'esgotaven, ja que la propietat optava per no rellogar-los. Ara només queden els de renda antiga.
Més enllà de denunciar aquesta "deixadesa" d'anys, el conflicte esclata amb el despreniment de part d'un balcó fa dos anys. Davant d'aquest fet, la propietat va sol·licitar la declaració de ruïna econòmica i l'Ajuntament ho va concedir. Això implicaria l'enderroc i la finalització dels contractes de lloguer de renda antiga per la construcció d'un nou immoble. Els inquilins creuen que l'informe no s'ajusta a la realitat i que el cost calculat per declarar la ruïna és molt inferior al real. Pocs dies abans de Nadal, els inquilins van rebre un burofax de la propietat notificant que havien d'abandonar els immobles abans del 22 de gener perquè hi havia permís per enderrocar l'immoble, un fet que ha negat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.