L'Ajuntament de Sant Cugat registra un "desfasament" de 16 milions d'euros
Des del 2019, les despeses de l'Ajuntament de Sant Cugat han crescut en 10 milions d'euros, mentre que els ingressos han caigut 5 milions
La gestió econòmica de l'Ajuntament de Sant Cugat ha tornat a enfrontar el govern d'ERC, PSC i CUP amb l'oposició (Junts i Ciutadans). El govern ha presentat la liquidació del pressupost de 2022, que ha deixat un resultat negatiu de 3,6 milions d'euros. Així mateix, s'ha posat sobre la taula l'Informe de la Intervenció General. Una de les conclusions és que des de l'inici del mandat hi ha un "desfasament" de 16 milions d'euros, ja que els ingressos han caigut 5,5 milions, mentre que les despeses han crescut 10,5 milions. "La gestió pressupostària posa en evidència que no s'han generat suficients recursos per finançar les despeses", conclou l'informe.
La principal causa és la caiguda de la recaptació d'alguns impostos, principalment el de les plusvàlues. El govern preveia recaptar 16 milions d'euros per aquest concepte durant el 2022 i finalment en van ser poc més de 5. El motiu és el canvi legislatiu sobre l'impost. A més, la recaptació de l'IBI es va situar l'any passat en dos milions per sota de la previsió, degut a les bonificacions per la instal·lació de plaques solars. Davant d'aquest "desequilibri", el govern va demanar a totes les àrees de l'Ajuntament una retallada de 7,7 milions d'euros.
D'altra banda, el govern ha executat un 84,6% de les despeses previstes el 2022. La tresoreria se situa en els 13 milions d'euros.
El govern defensa la gestió econòmica
El primer tinent d'alcaldia, Pere Soler (PSC), ha defensat que el "dèficit" de 3,6 milions d'euros no té "cap conseqüència ni impacte directe" en l'autonomia financera de l'Ajuntament, ja que la regla de la despesa està suspesa pel govern espanyol des de la pandèmia. A més, ha destacat que el romanent de tresoreria del Consistori és de 13 milions d'euros: "Ajudarà a equilibrar els comptes anuals". Aquests diners es destinaran especialment a l'increment de la massa salarial del personal municipal i l'augment de preus d'alguns contractes.
"S'ha treballat en un pla de sanejament i estalvi i a 31 de desembre de 2023 tindrem un saldo positiu", ha assegurat Pere Soler, fent referència al "pla de contenció i de millora dels ingressos". A més, ha assegurat que "contenció no vol dir retallada".
Carles Brugarolas: "Hi ha dèficit, no hi ha resultats positius"
"Hi ha dèficit, no hi ha resultats positius", ha reiterat Carles Brugarolas, regidor de Junts per Sant Cugat, que ha lamentat la "baixíssima" execució del pressupost motivada per la "paràlisi" del govern. El regidor de Junts ha insistit en el "forat" econòmic que s'està generant a l'Ajuntament per l'increment de les despeses i la reducció dels ingressos. Tot i això, ha reconegut que "no té pinta" que el pla de sanejament hagi de ser molt dur i coincideix que la situació es pugui revertir a final d'any. Igualment, ha criticat que "contenció no vol dir retallar 7,6 milions d'euros" i ha reiterat que fa temps que alerten de la situació.
Tot i això, Brugarolas ha recordat que ja van advertir que la previsió del govern amb les plusvàlues estava sobredimensionada. A més, també ha lamentat que el tripartit responsabilitzi les ajudes climàtiques de la situació financera. Finalment, ha demanat transparència i responsabilitat al govern municipal: "Aquest Ajuntament no havia fet dèficit en 40 anys i és greu. Fa anys que ho advertim". Tot i això, ha enviat un missatge d'optimisme: "Ens en sortirem si fem les coses amb rigor i sentit comú. Tenim una ciutat i una institució molt forta". Tot i això, ha lamentat que el govern no especifiqui quines partides es reduiran.
Pere Soler: "Les seves paraules ens espanten"
"Les seves paraules ens espanten d'una persona que va tenir responsabilitats econòmiques a l'Ajuntament", ha retret Soler a Brugarolas. A més, ha lamentat que Junts no tingui en compte situacions externes com la pandèmia o la guerra d'Ucraïna: "No hi ha forat, no hi ha retallades, hi ha contenció". A més, ha explicat que les ajudes per instal·lacions fotovoltaiques s'hauran de repensar en funció dels ingressos dels ciutadans.
Sergio Blázquez: "La gestió econòmica de l'Ajuntament no ha sigut bona. Però la situació no és catastròfica"
"La gestió econòmica de l'Ajuntament no ha sigut bona. Però la situació no és catastròfica i és reversible, però trobem a faltar que no s'hagi concretat com s'està treballant per quadrar les despeses i els ingressos", ha assenyalat el regidor de Ciutadans, Sergio Blázquez, que denunciava: "Es nota que venen eleccions i convé no aixeca la llebre".
Per Blázquez, el govern municipal no ha pres decisions ni mesures de calat davant el context econòmic global provocat per la guerra d'Ucraïna i l'increment dels costos: "No es pot fer una puntada de peu endavant perquè s'ho trobi el següent govern". El regidor considera que si el tripartit segueix governant la ciutat després de les eleccions, hi haurà un increment d'impostos com l'IBI i la fi d'algunes bonificacions i "se sangrarà les famílies i els negocis". Per això, ha demanat a Soler que concreti si s'incrementarà l'IBI. El primer tinent d'alcaldia no ho ha aclarit: "Això serà més aviat un debat electoral".
El govern carrega contra el "model de Convergència"
El primer tinent d'alcaldia del govern d'ERC, PSC i CUP ha aprofitat el debat sobre la gestió econòmica per carregar contra el "model de ciutat de 32 anys de Convergència", basat en una xarxa "clientel·lar". "El seu model és el que ha expulsat a joves per qüestions d'ingressos. És el que malbaratava l'aigua per regar parterres amb gespa. El seu model va ser aquell que no potenciava el transport públic i ha deixat morir els busos urbans. És aquell que feia trossos de carrils bici i nosaltres els hem unit, el que va posar les lloses al centre perquè uns ensopequin i altres rellisquen. I van posar contenidors soterrats per generar brossa i rates i col·lapsant les hores punta per la recollida", ha resumit.
A més, Soler ha assegurat que els governs convergents "van arrossegar el nom de la ciutat pels jutjats" a conseqüència de casos com el 3% o el PAV-3. A més, ha demanat a Junts que treballin pels "interessos de la ciutat" i no per raons "electoralistes". "Estem parlant de la liquidació del pressupost de 2022", ha replicat Brugarolas. "Vostè recorda qui ha passejat el nom de Sant Cugat pels jutjats? Aquest Ajuntament no té cap persona, ni política ni tècnica, investigada o condemnada", ha afegit el regidor de Junts, que ha acusat el tripartit "d'embrutar el nom" de la ciutat. A més, ha demanat a Soler que retiri les acusacions de corrupció contra els regidors de Junts.
"És evident que no els titllava de corruptes a títol personal, sinó per l'herència de Convergència i d'Unió Democràtica", ha aclarit el tinent d'alcaldia.
1,1 milions per les entitats
D'altra banda, el Ple Municipal ha aprovat una modificació del pressupost d’1,16 milions d'euros per garantir les subvencions a les entitats, davant el fet que no s'ha elaborat un nou pressupost pel 2023 i s'ha prorrogat el de 2022. Els diners es finançaran amb els romanents de tresoreria de l'Ajuntament. La voluntat és també poder avançar el període de pagament de les subvencions a les entitats en relació a anys anteriors, quan algunes s'han pagat ben entrat l'any.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.