Antoni Sitges és un dels fundadors de Federalistes d'Esquerres FOTO: Mireia Puente

Política

Antoni Sitges: "L'única solució és acordar un nou model territorial"

Federalistes d'Esquerres han ofert una taula rodona per parlar de la situació actual

Federalistes d'Esquerres ha organitzat aquest dimecres, 27 de setembre, una Taula Rodona per tal de parlar de la situació actual que viu el país. Sota el nom 'Fem-ho bé: federalisme i democràcia", més de 40 persones han assistit a l'acte, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura.

El TOT ha entrevistat a Antoni Sitges, un dels membres fundadors de Federalistes d'Esquerres. Sitges és cirurgià a l'Hospital del Mar i catedràtic de la UAB.

A tres dies del referèndum, anar a votar o no?
No sé què és això, no sé què passarà el dia 1. Diuen que hi ha un referèndum, però jo ho ignoro. Per Federalistes no existeix. Nosaltres, gràcies a Déu, no som ni una organització de masses ni un partit polític. Per tant, el nostre treball és a molt llarg termini i són accidents, diguéssim de recorregut. Però els federalistes ignorem aquest fenomen. Per nosaltres no és un referèndum i la nostra posició és l'abstenció.

En cas que hi hagués un referèndum que des de Madrid estigués permès, sí que parlaríem d'anar a votar?
Lògicament hauria de ser un referèndum dins d'una nova Constitució. Madrid mai donarà permís a un referèndum pactat per la independència sense un canvi constitucional, i encara així, seria dubtós. Per tant, aquesta alternativa és ficció.

Com viuen la situació actual?
Nosaltres molt tranquils. Com no estem directament implicats en la lluita partidista ni en els conflictes diaris... Som un grup de gent que treballa per una tercera via i ens fa molta pena. Realment creiem que han sigut 5 anys perduts amb posicions irreconciliables i nosaltres fa 5 anys que treballem i preguem per la reforma constitucional i treure el país de l'atzucac, però malauradament, ni pel Rajoy ni pel PSOE antic, almenys, ni per la banda catalana hi ha hagut cap desig d'acostar posicions.

Nosaltres estem una mica en una situació de lamentar la situació, en comptes de participar activament amb alguna de les dues parts. Creiem que la situació a què s'ha arribat és molt greu i s'ha arribat per intransigència bilateral. Tard o d'hora serà una comissió parlamentària o el que sigui, però haurem de trobar un punt d'encontre.

Des del seu punt de vista quina seria la solució?
Nosaltres des de la nostra fundació tenim 3 pilars: la reforma constitucional, la lluita contra la corrupció i el sanejament social de la democràcia. Treballem i confiem en que arribi el moment que les parts s'asseguin en una taula. Estem per l'esperit del qual podríem anomenar una segona transició.

És evident que hem arribat a un punt que cal un nou model d'Estat i després de l'1 d'octubre, també el País Basc s'està bellugant i hi hagi un moment en què la dreta espanyola, fins i tot l'esquerra, s'asseguin en una taula i posar-nos, una altra vegada, a pensar en un nou model d'estat, tal com vam fer l'any 78. Creiem que tard o d'hora l'única solució és acordar un nou model territorial.

Amb la constitució actual no es trobaria aquesta solució?
Creiem que no, perquè aquest Estat és un estat molt descentralitzat, però en canvi li manquen aquelles estructures típiques d'un estat federal i que permeten donar més estabilitat política. Les autonomies han duplicat moltes vegades serveis o institucions que es podrien aplegar dins d'un estat general, com podria ser, per exemple, l'Agència d'Avaluació dels Medicaments. Creiem que cal una reforma de la Constitució.

Quines diferències tenen amb el Partit Socialista?
Crec que el Partit Socialista diuen el mateix que nosaltres -riu-. Fixa't que fa 5 anys quan vam començar a parlar de la reforma federal estava lluny d'això. El PSC tenia una mica d'ambigüitat. En canvi, és curiós, ja en aquella època tant el PSC a la fundació Alternatives com l'antiga UPD, en la seva web tenien un article on ja parlaven d'un Estat federal. En el fons és un sentiment que està latent però falta donar-li una petita empenta.

És veritat que ara, el partit que ha portat més la bandera plurinacional i federal és el PSOE. Podemos amb una certa ambigüitat, jo crec que també estaria dintre i crec que hi ha un grup de joves i "d'esquerra" dins el PP, tipus el Garcia Margallo, Zarzalejo, Soraya... que estarien disposats a asseure's per una reforma seria de la Constitució. És la nostra esperança.

També parlen d'una Europa federal...
Òbviament l'estructura federal és una estructura de col·laboració, coordinació i sobirania compartida. L'Estat Europeu futur ha de ser un estat confederal amb el sentit que realment, mantenint la part de sobirania que els pertoqui, cada vegada estem compartint més sobiranies a Europa. El futur està a compartir aquelles coses que cal compartir, la sobirania, i acabar amb una estructura federal molt propera als Estats Units, fins i tot, millor.