Una promoció de Promusa a la plaça dels Rabassaires. FOTO: Artur Ribera

Política

Cas Teyco: l'oposició veu "irregularitats" i el govern defensa "bona gestió"

La comissió informativa especial creada per investigar l'adjudicació de Promusa a Teyco investigada per la justícia finalitza la seva tasca després de poc més d'un any

La investigació política per esclarir els detalls de l'adjudicació de Promusa d'una promoció d'habitatge públic a Teyco investigada per la justícia ha acabat. La comissió informativa especial creada després de la presència de la Guàrdia Civil a l'ajuntament de Sant Cugat, a l'agost de 2015, per reclamar informació sobre aquest expedient ha presentat les seves conclusions, que apunten a un procés "molt millorable" i amb "irregularitats".

Les conclusions de la comissió, que inclouen una petició de reprovació del gerent de l'empresa municipal d'habitatge, estan aprovades amb els vots favorables de tota l'oposició (CUP-PC, C'S, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i PP). El govern municipal, però, les ha rebutjat frontalment i defensa una "bona gestió" dins de la legalitat.

"Irregularitats inadmissibles", "falta de col·laboració", "praxi dolenta" o "poca transparència" són algunes de les crítiques de l'oposició. Per la seva banda, Calvet ha parlat d'una comissió que ha estat "un instrument per desgastar l'equip de govern sigui com sigui" i que ha pretès "fer aparèixer irregularitats allà on no n'hi ha".

El cas Teyco

El 28 d'agost de 2015, la Guàrdia Civil es va presentar a l'ajuntament per reclamar un expedient sobre una adjudicació de Promusa a Teyco, en el marc del Cas Petrum, l'operació policial que investiga el pagament de comissions del 3% de la constructora Teyco a CDC. En el cas santcugatenc, s'està investigant la promoció de la plaça dels Rabassaires.

La promoció d'habitatges, que va tenir un cost total de 7,7 milions d'euros, es va adjudicar el 2006 a Bruesa, que va renunciar a finalitzar les obres. La segona adjudicació va ser a Teyco i és la que està en mans de la justícia.

Les conclusions de la comissió

Després de fer-se pública la investigació, Sant Cugat va crear una comissió informativa especial formada pels representants polítics que tenia l'objectiu d'investigar els detalls de tota la gestió l'obra de la plaça dels Rabassaires. La comissió va decidir també analitzar l'obra de la pista de la Guinardera.

El Ple municipal d'aquest 21 de novembre va donar compta de les conclusions de la comissió, les quals el govern municipal ha rebutjat i ha negat. Pel que fa a la promoció d'habitatges, la comissió denuncia tres situacions:

  • L'extinció del contracte amb Bruesa: Bruesa va ser el primer adjudicatari de l'obra, però va renunciar, fet que va provocar "un perjudici econòmic". L'Ajuntament va pagar 2,6 milions d'euros per les actuacions fetes i va imposar una indemnització de 300.000 euros per la renúncia. Segons l'oposició, aquesta xifra no es va establir amb "dades objectives" i defineix la gestió com a poc rigorosa i poc transparent.
  • Baixa temerària: La segona adjudicació del projecte va ser per Teyco, que va presentar una oferta especialment baixa, coneguda com a baixa temerària. Aquesta oferta s'ha de justificar amb documentació que es pugui assumir. Segons les conclusions de la comissió, la baixa no està "justificada suficientment" i la gestió és "molt millorable".
  • Costos adicionals: Quan Teyco va finalitzar l'obra, l'Ajuntament va haver de pagar 241.000 euros que no estaven contemplats inicialment "en conceptes de millores". Segons les conclusions de la comissió, això denota el projecte inicial licitat tenia mancances evidents.

  • La Guinardera: L'Ajuntament va pagar a Teyco uns 120.000 euros per reparar uns fronjals apareguts en el terra. Segons la comissió, no es va acreditar en documents l'aparició dels fronjals i apunten que el preu de 120.000 euros està molt per sobre del que ofereixen altres empreses per aquesta actuació.

La defensa del govern

El tinent d'alcalde Damià Calvet va comparèixer aquest 23 de novembre i va negar rotundament les conclusions elaborades per la comissió, i ha repassat algunes de les qüestions apuntades:

  • Extinció de contracte amb Bruesa: Calvet explica que l'import de la indemnització es va fixar a "preu alçat", però ha afirmat que finalment la ciutat en va sortir guanyant i que el resultat va ser favorable per l'Ajuntament, ja que el cost final de la construcció de la promoció d'habitatges va ser inferior al primer preu de licitació.
  • Baixa temerària: "En aquell moment estava absolutament ben fet i justificada", assegura el tinent d'alcalde, tot i admetre, en l'explicació del vot particular, que "la justificació de la baixa temerària" va ser "sense dubte millorable". Tot i això, afegia que "no s'aprecia cap irregularitat ni mala praxis, ni voluntat de transgredir la llei ni cap lesió de l'interès públic".
  • Sobrecostos: Pel que fa a la liquidació de l'obra amb Teyco, Calvet argumenta que els costos sobrevinguts durant les actuacions és habitual. A més, insisteix que el cost final de tota l'obra està per sota de primer preu de licitació.
  • La Guinardera: Damià Calvet afirma que l'aparició de fronjals està "abastament documentada i explicada" en informes i documents, que s'han ajuntat en formes de fotografies.

La cronologia

28 d'agost de 2015: Guàrdia Civil es presenta a l'ajuntament de Sant Cugat i Anticorrupció investiga l'adjudicació d'una promoció d'habitatge públic.

28 d'agost de 2015: Conesa defensa la "bona gestió" de l'Ajuntament

1 de setembre de 2015: CDC hauria cobrat una comissió de 139.000 euros per l'obra de Promusa, segons 'el Mundo'

2 de setembre de 2015: El govern defensa la legalitat de l'adjudicació a Teyco davant el tema d'El Mundo

4 de setembre de 2015: Govern i oposició acorden la creació d'una comissió sobre l'adjudicació a Teyco

L'edifici d'habitatge públic investigat per anticorrupció va costar uns 8 milions

6 d'octubre de 2015: L'Ajuntament entregarà tots els expedients de contractació pública a Antifrau

21 de novembre de 2016: Les conclusions de la comissió del cas Teyco apunten al gerent de Promusa

23 de novembre de 2016: L'oposició veu "irregularitats inadmissibles" en l'adjudicació de Promusa investigada

23 de novembre de 2016: El govern defensa que l'adjudicació de Promusa va ser "absolutament ben feta"