Cisteró (ERC): "El govern de Sant Cugat no s'ha implicat en el procés sobiranista"
Entrevistem Oriol Cisteró, nou president d'Esquerra Republicana de Sant Cugat en substitució de Mireia Ingla, qui ocupava el càrrec des del 2011
Oriol Cisteró és des del dia 22 de gener el president d'ERC Sant Cugat. Després d'estar quatre anys a l'executiva republicana presidida per Mireia Ingla, Cisteró fa un pas més i es posa al capdavant del partit en un moment en què tant el país com el municipi viuen episodis excepcionals. És enginyer, MBA i fundador de l'empresa d'aliments ecològics De l'Hort a Casa.
Per què ha decidit presentar-se a la presidència d'ERC Sant Cugat?
Fa quatre anys que estic a l'executiva i ara hi havia la voluntat de fer una renovació perquè no fossin les mateixes persones les que portessin el grup municipal i el partit. Mireia Ingla em va dir què em semblava que fos el candidat, i els militants van pensar que podia ser un candidat de consens.
Com afronta el repte?
Amb molta il·lusió, és un moment molt xulo. Els que portem l'independentisme a la sang des de fa 30 anys estem vivint un moment molt especial, un estiu daurat. Ho afronto amb moltes ganes.
Un dels objectius que s'ha marcat és treballar per fer créixer l'independentisme. S'ha de fer des d'agrupacions locals aquesta tasca?
Sí, som dels que tenim més feina. Ampliar la base social de l'independentisme és una feina de carrer, convèncer la gent una per una, i això es fa des dels municipis. Hem de seguir activant la nostra militància perquè continuïn explicant a la gent i les entitats per què volem una república i com la farem.
Els ajuntaments també han de jugar un paper important en aquest procés?
I tant. És una de les qüestions que retraiem a l'actual govern de Sant Cugat: la institució no s'està implicant en el procés de construcció nacional. No s'implica ni en detalls superficials ni en aspectes més profunds. Sant Cugat hauria de ser la punta de llança d'aquest moviment i no ho és perquè l'equip de govern flaqueja. Com a exemple trobem que fins a aquest any, quan Convergència ha perdut la majoria absoluta, no s'ha decidit pagar els impostos a l'agència tributària catalana, cosa que era totalment legal i, fins i tot, es demanava de fer des de la Generalitat. El procés no interessava i no es considerava prou rellevant. Esperem que d'ara endavant això canviï.
"Ja no hi ha tanta fatxendaria al govern municipal"
Com veu la ciutat?
Sant Cugat és una ciutat on es viu molt bé i on l'índex de satisfacció és molt elevat. La gent d'ERC vivim aquí i també ho sabem, no es pot negar l'evidència. Però això no vol dir que no hi hagi mancances i aspectes que cal millorar. Per exemple, falta una mirada d'esquerra, que no hi és, en qüestions com les escoles públiques, habitatge... El govern fa coses, però la nostra mirada seria molt més agosarada i enfocada a l'esquerra, no com ara que intenten fer una mica d'aquí i una mica d'allà.
Ha canviat la política santcugatenca amb la pèrdua de la majoria absoluta de Convergència?
Fa anys que vaig a tots els plens i la veritat és que hi ha un canvi importantíssim. Ara el govern de Convergència ha de negociar molt més i això provoca que no hi hagi tanta fatxenderia. Ara dialoguen i escolten i han quedat enrere els temps d'alguns regidors que feien intervencions certament remarcables. Ara tenim regidors molt més dialogants i és una cosa a celebrar. Tampoc parlem d'un canvi radical, però sí que hi ha més suavitat i més disposició a escoltar la gent.
Quines són les prioritats santcugatenques d'Esquerra?
Temes com l'habitatge públic de lloguer, l'educació pública i la participació i la implicació de la ciutadania en les preses de decisió són tres dels eixos principals que centren les nostres prioritats.
ERC a Sant Cugat sempre s'havia posicionat com el model alternatiu a CiU. Ara heu arribat a un pacte d'estabilitat pressupostària amb Convergència. Com s'ha viscut entre la militància?
No va costar perquè la receptivitat de l'equip de govern va ser alta. ERC té un programa electoral i unes prioritats i si en el pressupost es posen sobre la taula, s'arriben a acords satisfactoris. Òbviament mai hi ha unanimitat, però no hi ha hagut cap daltabaix. És un acord que ens permet tirar endavant parts del nostre programa. No cal canviar per avançar, el que s'ha de fer és avançar.
És possible un pacte de govern amb Convergència?
D'entrada s'ha de dir que, si s'ha de fer un pacte, l'haurà de ratificar l'assemblea d'ERC a Sant Cugat. Tot es pot parlar, però la militància ha de veure què convé més al municipi, al país i al partit; en aquest ordre.
"Junts pel Sí era un mal necessari"
Quin és l'objectiu d'ERC de cara a les pròximes eleccions municipals?
No sabem quan seran ni en quin escenari es produiran. De totes maneres, ERC ha d'apostar per guanyar les eleccions. La majoria de santcugatencs es declara independentista i Esquerra és el partit independentista per antonomàsia. Hem de disputar el primer lloc.
Com s'ha viscut entre la militància santcugatenca l'acord amb Convergència a Junts pel Sí?
Ha sigut difícil. ERC fa anys que estructura un discurs d'esquerra nacional i de cop i volta anem de bracet d'aquells que han estructurat un discurs de centre-dreta nacional. Ja es veu que això no va enlloc i ha estat difícil. Però des de la seu nacional del partit i la direcció local s'ha fet molt èmfasi en què era un mal necessari per assolir una majoria independentista. Com que l'objectiu principal d'ERC és la independència, vam triar el millor camí, o l'únic, per assolir-la. Però no negarem que hi ha hagut problemes interns.