Assistents de la CUP a l'acte polític de la CUP amb motiu de la Diada de l'11 de setembre a Sant Cugat durant la cantada de l'himne de 'Els Segadors'. FOTO: CUP Sant Cugat

Política

La CUP crida a mobilitzar-se per uns "Països Catalans lliures, socialistes i feministes"

Amb motiu de la Diada nacional de Catalunya a Sant Cugat, la CUP ha organitzat un acte polític, 'Fem-ho possible', un sopar benèfic amb la lluita palestina i un concert

La CUP Sant Cugat, a través de la seva regidora Ariadna Sierra, ha fet una crida a sortir al carrer per "uns països catalans lliures, socialistes i feministes en l'acte polític, Fem-ho possible, organitzat en el context de les activitats de la Diada nacional de Catalunya a Sant Cugat. D'aquesta manera, es respon al que consideren com una "onada reaccionària" apareguda amb el creixement de l'extrema dreta i els seus "discursos d'odi" i una "ofensiva" contra la llengua i a la cultura. I ha refermat la voluntat de la formació anticapitalista de satisfer els anhels d'una part de la societat que vol la transformació social a través de la ruptura per avançar en una societat més lliure i democràtica. "Ens reafirmem en fer-ho possible", ha exclamat Sierra. En aquest sentit, ha mostrat la solidaritat de la formació amb les "lluites de les classes populars" i amb la llibertat del poble palestí i en contra del "genocidi de l'estat sionista d'Israel". Per fer visible aquesta lluita, membres del col·lectiu de Sant Cugat amb Palestina han pujat a l'escenari de la plaça de l'Om.

Ariadna Sierra, regidora de la CUP Sant Cugat a l'acte de la seva formació amb motiu de la Diada nacional de Catalunya. FOTO: CUP Sant Cugat

La CUP, solidària amb "lluita" a Sant Cugat a favor de Palestina

Els membres del col·lectiu de Sant Cugat amb Palestina, entitat beneficiària d'un sopar benèfic posterior a l'acte, han recordat els morts que hi ha hagut des que el conflicte entre israelians i palestins es va intensificar fa gairebé un any i l'han posat en context. I han animat als assistents a posar en pràctica "l'estratègia del boicot" contra les marques que donen suport a l'estat d'Israel. En aquest sentit, han assegurat que amb el boicot algunes empreses han acabat retirant el seu suport a Israel. També han recomanat l'app, No thanks per fer pressió a través del consum.

D'altra banda, també s'han adreçat als governs i han reclamat que es cancel·li l'Acord d'associació de la Unió Europea amb Israel o que la Generalitat de Catalunya tanqui l'oficina de promoció empresarial a Tel-Aviv. I a l'equip de govern de Sant Cugat i, en concret, a la regidora d'educació, Carme Ardid, han dirigit aquestes paraules: "seguirem parlant de Palestina, a les escoles i arreu. Passarem per sobre de tots els seus intents de censura".

Membres de 'Sant Cugat per Palestina' a l'acte de la CUP amb motiu de la Diada nacional de Catalunya a la ciutat. FOTO: CUP Sant Cugat

Ramon Piqué, històric dirigent de la CUP a Sant Cugat recorda el paper de les classes populars amb l'independentisme

En l'acte polític, s'han repassat també les lluites populars de l'independentisme des de la transició fins al procés a través de l'exregidor de la CUP i "militant històric de l'esquerra independentista" a la ciutat, Ramon Piqué. Però, primer de tot, ha destacat la necessitat de recordar que, si bé "Catalunya és una nació", es tracta d'una "nació ocupada". Segons Piqué, la manca de consciència d’aquesta realitat facilita l’acceptació del marc mental imposat per l’ocupant. A més, ha posat èmfasi en el fet que l’independentisme històric no ha sorgit de les elits ni de la dreta, sinó de les "classes populars", especialment en el context del qual ha anomenat com "la constitució del règim del 78". I ha assenyalat que una de les conseqüències del pacte amb el franquisme va ser la desactivació del moviment antifranquista, que va ser substituït per una via autonomista. En aquest punt ha rememorat personatges com Lluís Maria Xirinacs que denunciaven aquesta "traïció", en la qual la lluita va ser relegada a l’àmbit de la política institucional.

Piqué també ha esmentat que l’aprovació de la llei d'amnistia de 1977, que, tot i suposadament posà fi a la repressió política, va deixar "impunes" molts crims del franquisme i que, actualment, continua excloent moltes persones encausades en la llei d'amnistia recentment aprovada. Segons ell, l’alliberament social i l’alliberament nacional són inseparables, dues cares d’una mateixa moneda, i ha advertit que la repressió continuarà sent la resposta del bloc hegemònic dominant.

En un recorregut històric, ha recordat com l’independentisme de les dècades dels 80 i 90 va maldar per construir un moviment sòlid i crear eines nacionals populars. Ha destacat la importància d'iniciatives amb voluntat unitària, com l’MDT i l’Assemblea d'Unitat Popular, així com el procés de Vinaròs del 2001, que va deixar la llavor de dues línies de treball fonamentals: Alerta Solidària i les CUP. Segons Piqué, durant aquests anys, la repressió havia frenat el moviment, però les CUP van aconseguir collir els fruits d’aquella lluita, fent eclosió a la segona dècada del segle XXI amb l'entrada a les institucions.

Per últim, ha subratllat la importància de "superar contradiccions", "convertir els errors en aprenentatge" i seguir present a les lluites socials com l’habitatge, el racisme o les reivindicacions dels sindicals, on l'esquerra ha de tenir un paper rellevant. Citant l'activista Toni Lecha, ha dit que "cal crear estructures tàctico-estratègiques per evitar que la dinàmica institucional acabi matant la nostra voluntat transformadora". I, esmentant l'ideòleg marxista Frantz Fanon, ha recordat que cada generació ha de descobrir la seva missió i complir-la, o trair-la, emfasitzant així la continuïtat de la lluita per la llibertat amb un ferm “Visca la terra, la lluita continua”.

Ramon Piqué a l'acte de la CUP amb motiu de la Diada nacional de Catalunya a Sant Cugat. FOTO: CUP Sant Cugat

Militants d'Arran Sant Cugat expliquen per què són independentistes

Abans de cloure l'acte, les activistes d'Arran Sant Cugat, Nuria i Martina, han explicat als assistents per què són independentistes. Han afirmat que la seva lluita no es limita només a l'alliberament nacional, sinó que està profundament vinculada a la construcció del socialisme als Països Catalans. "Volem alliberar el poble i que la classe treballadora tingui el poder", han declarat amb fermesa, identificant-se com "revolucionàries" i "comunistes".

Segons elles, la independència és un mitjà per assolir "uns Països Catalans socialistes i feministes", un objectiu que consideren inseparable de l'alliberament nacional. En aquest sentit, han assenyalat que els "veritables culpables" de la situació actual són aquells que controlen l'economia i la política, explotant la classe treballadora i impedint que la gent visqui com desitja. Per a Núria i Martina, la resposta a aquesta explotació només pot ser "l'acció col·lectiva". "Una terra no pot ser lliure si no ho és la seva gent", han recalcat, defensant la sobirania dels pobles en totes les esferes de la vida.

Amb una visió optimista, però realista, han subratllat la importància de crear un nou sentit comú, capaç de "combatre la desesperança" i visibilitzar "un futur de màxims". "Els Països Catalans són terra de lluita", han proclamat, refermant el seu compromís amb la creació d'una societat lliure de capitalisme i patriarcat. Han acabat el seu discurs amb una crida a l'esperança i la determinació: "Que arribi el dia que ho puguem tot. Visca la terra. Per uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes".

L'acte polític s'ha tancat amb la cantada de l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors, a peu dret i amb el puny aixecat per part de la trentena d'assistents. Després ha hagut un sopar solidari amb Palestina i un concert de Pascual i els Desnatats.

Nuria i Martina, militants d'Arran Sant Cugat, a l'acte de la CUP amb motiu de la Diada nacional de Catalunya. FOTO: CUP Sant Cugat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.