CUP, ERC i ICV reclamen mesures davant "l'emergència habitacional" de Sant Cugat
"Vivim en una ciutat elitista que expulsa la gent, i no només joves, també famílies de classe mitjana", assegura Mireia Ingla, d'ERC-MES
ICV-EUiA, CUP-PC i ERC-MES volen reflexionar i replantejar la funció de l'empresa municipal d'habitatge Promusa, amb l'objectiu de donar resposta als santcugatencs que no es poden permetre seguir vivint a la ciutat. "Estem en el moment d'emergència habitacional més gran que ha patit Sant Cugat. Els preus del lloguer estan molt per sobre de les possiblitats de les famílies", ha lamentat la portaveu cupaire, Núria Gibert. Sant Cugat enpaçala els rànquings del preu de lloguer i d'habitatge més elevats de l'estat.
En el mateix sentit s'ha expressat Mireia Ingla, portaveu republicana: "Vivim en una ciutat elitista que expulsa la gent, i no només joves, també famílies de classe mitjana. És molt difícil viure a Sant cugat i quan una ciutat no facilita l'accés a l'habitatge, està expulsant a la gent". És per això que Ingla ha demanat que Promusa "es posi en cos i ànima a garantir que hi hagi habitatge públic de lloguer" i que "el govern demostri que l'habitatge és un problema central a Sant Cugat".
La portaveu ecosocialista, Roser Casamitjana, ha reclamat que Promusa faci "una inversió inicial potent en habitatge públic de lloguer ". Una de les crítiques de les tres formacions, verbalitzada per Casamitjana, és el fet que històricament Promusa hagi apostat per l'habitatge públic de venda (dels 1.852 habitatges construïts, un 25% serien de lloguer): "Si et vas desfent de sòl públic, al final et quedes sense".
Així, les tres formacions presentaran una moció al ple municipal d'abril per demanar que es convoqui la Junta General de Promusa per tal de reflexionar i replantejar el seu futur, així com per concretar una proposta que defineixi els objectius de l’entitat, estableixi i prioritzi les seves actuacions i en determini els mecanismes de seguiment i control. Totes tres emplacen al govern municipal a prendre mesures en aquest camp.
Transparència
Les tres formacions també demanen una major transparència en la gestió de Promusa, que funciona com una societat privada tot i ser empresa pública. "Les activitats de Promusa per la major part de la ciutadania són desconegudes i, també, obscures. Cal més transparència", ha demanat Roser Casamitjana.
En aquest sentit, Núria Gibert ha recordat que durant la comissió del Cas Teyco, que va estudiar presumptes irregularitats en l'adjudicació d'una promoció d'habitatges de Promusa, es van trobar que l'empresa d'habitatge havia destruït ja alguns documents. "El fet que sigui una corporació mixta, fa que no es regeixi per les lleis de transparència de les administracions", ha afegit la cupaire.
El preu, disparat
Viure a Sant Cugat és cada vegada més car. I és que durant el 2016, el preu de l'habitatge de lloguer al municipi es va disparar un 16% i situaria el lloguer d'un pis de cent metres quadrats en els 1.315 euros mensuals.
Són xifres de l'informe anual de Fotocasa del 2016 sobre el lloguer i que situen Sant Cugat com la tercera ciutat catalana amb un preu més elevat.