Damià Calvet: “S’ha acabat l’època en què els projectes es feien de dalt a baix”
Damià Calvet és tinent d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de Sant Cugat, càrrec que ha estrenat aquest 2015
Quines són les prioritats de l’equip de govern pel que fa a urbanisme?
Potenciar el centre de Sant Cugat, dinamitzar-lo. Un dels objectius és que es diversifiqui el centre, que en aquests moments és molt lineal. Per això volem potenciar l’eix des del Teatre La Unió fins al Mercat Vell. L’ampliació de l’illa de vianants al carrer de Balmes, de Sant Medir i de la Creu també serà una realitat ben aviat. En definitiva, volem una utilització més social del centre de Sant Cugat.
En sis mesos de mandat heu aturat tres projectes importants del darrer mandat: Can Cabassa, el complex esportiu de Mira-sol i la modificació del PGM de la Floresta. Per què?
Cadascun d’aquests casos té unes característiques concretes i algun ja estava aturat. S’ha acabat l’època en què els projectes es feien de dalt a baix, en què el ciutadà havia d’acatar el que se li deia. Ara, els projectes si no neixen de baix, no van. Volem fer de la participació una eina fonamental en el disseny de la ciutat.
Tant veïns de Can Cabassa com de la Floresta no veuen clara la construcció de pisos d’habitatge protegit.
Sóc un defensor de les polítiques públiques d’habitatge i crec que el mercat no ho pot resoldre tot. No m’agrada que s’estigmatitzin els habitatges protegits. Necessitem habitatge protegit a tot arreu, a tots els barris. El que hem de fer és explicar-ho bé allà on ho fem.
En aquests mesos s’ha trobat amb informacions judicials que vinculen Sant Cugat en casos de corrupció urbanística. Què en pot dir?
Estem molt tranquils perquè estem segurs que tots els processos urbanístics i de licitació s’han fet correctament. La Guàrdia Civil no va venir a fer cap registre, sinó a demanar una documentació que se’ls va donar. També s’ha donat informació a l’oposició. Tan tranquils estem que fins i tot hem proposat que aquestes qüestions es debatin en comissions informatives especials.
Aldo Ciprián, portaveu de Ciutadans, va dir que les licitacions s’havien fet a mida.
Si té alguna evidència, el que ha de fer és denunciar-ho davant d’un jutge. És molt fàcil dir coses per quedar bé. Nosaltres no hem fet licitacions a mida, fem licitacions i adjudicacions públiques.
La justícia també ha tombat la reparcel·lació de Can Mates.
No s’ha de confondre la part residencial del turó de Can Mates amb la part industrial, que és entorn de la Boehringer. El que ha suspès la justícia és el pla de l’àrea industrial. Al final del procés, que dura des dels 90, haurem gastat més temps i diners però pel camí hem tingut la implantació d’una activitat major de referència com és la Boehringer.
Té experiència en tot el territori català. Quines peculiaritats té Sant Cugat?
Tenim una localització estratègica privilegiada: la nostra pertinença a l’Àrea Metropolitana de Barcelona; el fet d’estar en l’encreuament de vies de comunicació principal com la C58 o la B23; disposar d’actius com el Parc de Collserola que ens dóna una manera de ser diferent a altres entorns; la bona convivència entre els sectors residencials amb equipaments, serveis i entorns d’activitat econòmica de referència. Això ens fa ser enormement competitius. El repte és que no morim d’èxit.
Compagina la tasca a l’Ajuntament amb la direcció de l’Incasòl. Com es fa?
És difícil, perquè les dues tasques tenen una enorme complexitat. Les dues institucions tenen equips tècnics molt potents. Mentre no es faci nou govern, haurem d’allargar aquestes responsabilitats, però la meva experiència a l’Incasòl també és positiva per a Sant Cugat. En el futur, però, em veig a Sant Cugat.