Dimitri Defranc FOTO: Bernat Millet

Política

Defranc: "No estem tractant el veritable fons del problema social"

Dimitri Defranc és el candidat a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès per part de Proposem per les minories

Dimitri Defranc és el candidat a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès per part de Proposem per les minories. És biòleg de professió, i treballa en defensa dels drets humans, els drets de la natura i els dels animals. Natural de l'Equador, té 39 anys i és resident a Sant Cugat. Defranc és regidor no adscrit de l'Ajuntament de Sant Cugat, després de deixar el grup municipals de la CUP-PC i no deixar l'acte de regidor, tal com li demanava Procés Constituent i la CUP. 

Nou partit a Sant Cugat. Quina és la filosofia?

És una candidatura ecologista, animalista i defensora dels drets humans. És l'únic partit pròpiament de Sant Cugat, nascut aquí i ens estem estenent a altres ciutats.

Quina és la necessitat d'un partit amb aquesta filosofia?

Existeixen diferents relats sobre la política, però cada vegada es parla menys dels drets de la natura i de l'ecologia, i això provoca que no tinguem en compte el que és realment important, que és què passarà amb el planeta, amb nosaltres, d'aquí a uns anys. Ens hem perdut tant en les formes de la política que no estem tractant el veritable fons del problema social. Al final, la protecció del medi ambient, la protecció de les persones, socialment i ecològicament, l'exerceixen els ajuntaments, i Sant Cugat, que és un ajuntament dels més avançats en temes mediambientals, està en bolquers. Cal començar ja a fer un moviment ecologista, animalista, i defensor dels drets humans a Catalunya.

Què es pot fer des d'un ajuntament en aquest sentit?

Fa temps que treballem per crear la regidoria de benestar animal i ecologia, perquè necessitem gent que conegui tècnicament com resoldre els problemes. Per saber com cuidar la natura, primer hem de saber quina natura tenim.

Parlant de medi ambient, la mobilitat hi té un pes important.

Hem de resoldre els problemes de circulació a la ciutat, ja que això ens dona més qualitat de l'aire. Una persona es pot passar fins a 45 minuts donant voltes per aparcar, i això contamina. Cal revisar el trànsit tècnicament, no només per tenir una millor circulació, sinó per tenir una menor contaminació. Més mesures, per exemple, poden ser altres com ampliar el bosc de Volpelleres cap a l'autopista, que aguanten la contaminació. Però també calen altres mesures, com les de reducció de consum. Cal que la gent sàpiga planificar la compra, ja que així es genera menys rebuig.

Parlem d'habitatge.

Investigant hem vist que una de les primeres coses que passen a Sant Cugat és que hi ha un abús. Ens ho van transmetre des del col·lectiu animalista, que ens van dir que llogar pis amb gos, no era possible. I mirant, vam veure que si no era perquè tenies gos, era perquè eres molt gran, i sinó per massa joves, o perquè tenies nens. I això ja va ser el més greu, perquè és desprotecció a la infància. L'ajuntament és cec i sord davant d'aquestes propostes, perquè no té un mecanisme de comunicació amb la ciutadania per saber-ho. Hem de crear la primera oficina sobre pràctiques immobiliàries, on poder transmetre totes les pràctiques, bones o dolentes. Així es coneixeran les casuístiques i es podran prendre mesures.

No és l'únic problema.

Un altre dels motius pels quals s'expulsa la gent és que, qui aconsegueix poder accedir a un pis, necessita una gran quantitat de diners per la fiança. I qui té 5.000 euros per poder accedir a un pis. Tenim una proposta al respecte: fer que l'estat sigui garant de la persona. Dins de les fórmules que proposem, és mirar l'atur acumulat que té una persona, i fer-lo servir com a aval. Són diners que no es mouran. L'Ajuntament pot fer la proposta a la Generalitat.

Parlant de seguretat, quines són les seves propostes?

Parlant amb experts i veïns, es veu necessària la figura del policia de barri, i volem implementar aquesta figura, també com a intermediari sociocultural. I també creiem que hem d'aprofitar la tecnologia de la seguretat. Pensem que les principals sortides de Sant Cugat han de tenir lectors de matrícules, així es podria tenir més control sobre els robatoris. I també càmeres, ja que donen més seguretat.

Actualment és regidor no adscrit, i va accedir amb la llista de la CUP-PC, de la qual es va desvincular. Quina ha estat l'experiència?

Vaig entrar com independent de Procés Constituent, que va ser pràcticament absorbit per la CUP, i mai en vaig estar d'acord, i en un moment em van demanar l'acta, i no n'estava d'acord. El gran aprenentatge que en vaig treure va ser que tot el món deia que no es podia, que era immoral, i al final, vaig treure projecte, tot i el boicot dels partits polítics. I el gran projecte estrella, que era el refugi d'animals, ja s'està començant. Sant Cugat tindrà un refugi d'animals gràcies a aquell regidor proscrit. Llavors, no era tan dolent. Si això s'ha fet sol, ara que no podrem fer si tenim un grup municipal propi?