Demanen crear una Àrea Metropolitana pel Vallès
Agents polítics, econòmics i socials del Vallès Occidental i Vallès Oriental reclamen una Àrea Metropolitana del Vallès per impulsar i coordinar les polítiques territorials
"Cal una aposta conjunta des dels municipis del Vallès per avançar cap a una governança administrativa, per la vertebració i la cohesió territorials per esdevenir una centralitat reconeguda”. És la idea de la jornada 'Cooperar per crear un instrument administratiu a escala Vallès que superi en competències, voluntat política i actuacions als actuals consells comarcals", celebrada el 4 de desembre a Sabadell amb unes 200 persones.
“El debat ve de lluny però volem que sigui efectiu”, va dir l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. “En 20 anys hem avançat molt poc a nivell administratiu. Ara toca fer un pas polític, un pas més”. Serracant va urgir a crear l’Àrea Vallès “pel que ja suposa avui dia no tenir aquest espai de cooperació”. “És un territori amb un potencial econòmic enorme i molt divers”. Així es va comprometre a fer arribar al govern català la declaració aprovada.
Les principals patronals de les dues comarques, així com sindicats i entitats socials i econòmiques com col·legis professionals d’advocats o arquitectes, donen suport a una proposta que té el seu tractor en l’entitat FEM Vallès. El president de l’entitat, Antoni Abad, va reclamar una visió “ambiciosa” del Vallès centrada en el creixement econòmic i el benestar de les persones. “Caldrà teixir confiances i estratègies per donar solucions a les necessitats vallesanes”, va seguir Abad, que va afegit: “Haurem de descobrir una nova institucionalitat acordada entre municipis”. Per a ell el quid de la qüestió és la següent fórmula: “Rellevància o residualitat”.
Les millores
L’arquitecte Manel Larrosa va entrar al detall tècnic: “Volem una regió barcelonina amb tres administracions per exercir competències locals que ara no s’exerceixen a escala regional: la millora dels polígons, les comunicacions entre municipis en autobús, una visió conjunta de la Formació Professional, la gestió agroforestal de la plana del Vallès i polítiques d’habitatge”. Larrosa va assegurar que “demanem atenció per part de l’Estat”. “Falten nodes d’estació als principals encreuaments”, va apuntar. L’arquitecte va rebutjar la mirada barcelonina en forma de “corones” que va reglar l’arquitectura institucional catalana per exemple al transport públic.
Larrosa va proposar crear el Consell General del Vallès, amb tots els ajuntaments representats amb una certa correcció en funció de la població. Tots els municipis tindrien almenys un representant, però els més poblats en tindrien més.
Polítics a favor
L’acte va comptar amb la presència dels alcaldes de Sabadell, Cerdanyola, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Sant Llorenç Savall. “La integració tarifària seria una oportunitat per tenir un debat territorial però no s’està fent perquè s’ha fet amb una mirada centralista. A Cerdanyola se’ns està intentant absorbir des de la metròpoli. Si hem de tirar endavant això, que serveixi per parlar d’equilibri territorial”, va destacar l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà.
“Ja era hora de fer un debat per superar la situació de dependència de tercers, sigui la Generalitat o les autoritats dites metropolitanes”, va afirmar l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia. “El repte és que 62 municipis poguem trobar un espai que ara no existeix i els problemes s’abordin de forma efectiva”, va afegir.
“Sóc fan de la proposta”, va reconèixer el segon tinent d’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC). “La proposta persegueix la suma de potencialitats per millorar la vida dels ciutadans. La proposta necessita lideratge polític i des de Sabadell ho fem des del 2015. Estem disposats a ser part del lideratge”.