L'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat una nova convocatoria del Servei d'atenció domiciliària (SAD). FOTO: Cedida

Política

Desestimen la licitació del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) pel recurs de la patronal

Fa uns mesos es va suspendre l'adjudicació del servei per un recurs de la Asociación Estatal de Entidades de Servicios de Atención a Domicilio (ASADE)

L'Ajuntament de Sant Cugat ha desestimat la licitació del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) arran de la Resolució 220/2023 del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) per la qual s'estima el recurs especial en matèria de contractació interposat per J.M.H.A., en nom i representació de l'Asociación Estatal de Entidades de Servicios de Atención a Domicilio (ASADE), la patronal del sector. Tots els grups municipals han votat a favor del punt per unanimitat.

Més info: Suspesa l'adjudicació del servei d'atenció domiciliària pel recurs de la patronal

El tinent d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Marco Simarro, ha presentat el punt i ha mostrat el seu "desgrat" per portar aquesta qüestió al Ple. També ha defensat el servei com a “bàsic, públic i obligatori” i ha recordat que a l'inici del mandat es va valorar millorar el servei d'atenció a domicili amb més recursos econòmics per dotar-lo de més instruments i millors salaris.

A més, ha explicat el context que ha envoltat aquesta licitació i ha afegit que, davant la resolució que van rebre el 31 de març on el tribunal estimava el recurs perquè, en termes generals, considera que no estava argumentat i justificat l’augment salarial, han decidit no tirar endavant la licitació. Tot i això, ha anunciat que seguiran treballant per elaborar nous plecs que permetin aprovar-la en un futur i ha criticat el recurs que no busca la millora les condicions de les treballadores.

Munia Fernández-Jordán, regidora no adscrita, ha respost la intervenció de Simarro qualificant-la com "el relat del desencant" i com un "nyap" perquè la seva àrea no ha sigut capaç de licitar un servei cenyint-se amb el que estableix la llei. A més, ha qualificat la iniciativa de "fracàs" perquè, per a ella, la qüestió de l'atenció domiciliària la considera important.

El context

El mes de març de l'any passat el govern municipal va iniciar els tràmits per adjudicar el contracte d'atenció domiciliària per un valor de gairebé 11 milions d'euros en tres anys. Una de les novetats del contracte era la incorporació de clàusules socials i l'increment del salari de les treballadores en un 2%. Aquest fet va provocar el rebuig de la patronal del sector ASADE, que ho va portar al TCCSP. En concret, el març del 2022 ASADE va presentar el recurs perquè aquesta entitat considerava que en el concurs es puntuava millor a les empreses que es comprometien a incrementar el salari de les treballadores, un criteri que assegurava que no s'ajusta a dret.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.