Diàleg Ingla i Recoder: Preservar la qualitat de vida de Sant Cugat
L'actual alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i l'alcalde Lluís Recoder han participat en un diàleg en el marc de les jornades 'Sant Cugat 2030. La ciutat del futur'
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i l'alcalde entre els anys 1999 i 2010, Lluís Recoder, han conversat sobre el futur de Sant Cugat, amb l'horitzó posat en els pròxims 8 anys, en les jornades Sant Cugat 2030. La ciutat del futur, organitzades pel TOT Sant Cugat i amb el suport de l'Ajuntament. Els dos alcaldes han coincidit en el fet que un dels reptes més importants és mantenir la qualitat de vida de la ciutat de Sant Cugat, en tot el transcurs de la xerrada, moderada per la directora del TOT Sant Cugat, Laura Grau.
El vídeo del diàleg:
Els dos alcaldes han explicat les seves experiències en el moment en que van agafar les rendes de la ciutat. Recorder ha recordat que quan va arribar l'alcaldia la ciutat es trobava en un moment clau pel seu desenvolupament urbanístic. "Ja hi havia uns planejaments de Volpelleres i Can Matas. Vam preparar la ciutat pel que venia i vam fer un esforç per pensar en quins equipaments necessitaria la ciutat. Tot això va requerir un esforç i després vam pensar a equipar i transformar el centre urbà. Va requerir decisió i diàleg. El creixement el vam pactar amb tots els grups del consistori. No va ser fàcil". Per la seva banda, Ingla ha destacat que després d'aquest creixement es va seguir una inèrcia de seguir mantenint la ciutat, però que ara s'ha de repensar. "És un moment clau per garantir la qualitat de vida i què hem de fer perquè els nascuts aquí en puguin continuar gaudint."
Laura Grau i Mireia Ingla i Mas. FOTO: Bernat Millet.
Un dels altres temes que s'ha tractat ha estat la mobilitat. Recoder ha explicat quines complicacions va tenir a l'hora de vianatitzar el centre: "Els polítics han d'avançar, si nosaltres ens haguéssim deixat portar pel rebombori ara potser passarien mil cotxes pel centre. Teníem molt clar que ho havíem de fer amb diàleg. Ciutats que no es van atrevir a fer-ho, ara, han quedat endarrere", ha explicat. Una siutació que pot recordar a l'actual amb l'aplicació de la Zona de Baixes Emissions o l'Anella Verda. "Les ciutats han de tendir a millorar la qualitat de l'aire. Tots els canvis importants s'han de fer des del diàleg i el consens i han de ser valents. No estem aquí per amargar-li la vida a ningú ni dir-li com s'ha de moure, però qualsevol que hagi escoltat els experts d'aquestes jornades sabrà que anem cap aquesta mobilitat més sostenible", ha destacat l'alcaldessa.
Lluís Recoder Miralles, alcalde de Sant Cugat del 1999 al 2010. FOTO: Bernat Millet.
En aquest sentit, tots dos han reivindicat el diàleg i el consens, i la bona gestió pública. Recoder ha lloat el paper de l'oposició en el seu temps: "Nosaltres vam fer un esforç per asseure'ns amb l'oposició. Quan miro la ciutat, sé quines són les seves aportacions. Nosaltres teníem la majoria per aprovar el creixement de la ciutat, però ho vam voler fer amb diàleg. També teníem una oposició responsable", ha dit, recordant a Jordi Menéndez del PSC i Francesc Godàs d'ICV.
Sobre la capacitat de fer canvis, l'alcaldessa també ha admès que a vegades els canvis a la ciutat van més de pressa del que pot anar l'administració.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.